Gastronomie belangrijkste criterium voor vakantiebestemming Europeanen

16 juli 2018 | Thijs Jacobs

Veel Nederlanders vertrekken in de zomer naar warme oorden om te genieten van een welverdiende vakantie. Sterker nog, Nederlanders boekten dit jaar een recordaantal vakanties naar het buitenland. De keuze voor de vakantiebestemming baseren zij vaak op de lokale keuken, zo blijkt uit jaarlijks onderzoek naar eet- en drinkgewoonten op vakantie onder de gebruikers van IENS, de nummer één restaurant reserveringswebsite en app van Nederland. Maar liefst 1 op de 4 respondenten geeft aan dat de gastronomie op bestemming doorslaggevend is voor de keuze. Niet zo gek dus dat maar liefst 3 op de 4 mensen hun dieet thuis achterlaat.

#nevernoteatingout

Meer dan een derde van de respondenten (36%) vindt het belangrijk om op vakantie dagelijkse taken te vermijden. Ze willen dan niet na hoeven denken over koken en andere huishoudelijke taken. De keuken van het land van bestemming is daarom heel belangrijk, en voor één van de vier Europese vakantiegangers zelfs doorslaggevend. Meer dan de helft van de respondenten (57%) geeft aan op vakantie iedere dag minstens één keer uit eten te gaan. Dat doen we meestal voor het diner, ook als we niet op vakantie zijn. Dan gaan we wel maar twee keer per maand, in plaats van iedere dag.

Wij Nederlanders gaan op vakantie graag op ontdekkingstocht in de lokale keuken, in welk land we ook zijn. De Franse en Italiaanse keuken kennen we echter al best goed, want daar reserveren we als we in Nederland zijn het vaakst een tafel.

Technologie om je vingers bij af te likken

Op vakantie zoeken we rust en ontspanning, en gaan we echt even weg. Maar dat betekent niet dat we offline gaan: 77% van de Europeanen blijft op vakantie gewoon online. Zij maken op vakantie vooral gebruik van hun smartphone om de weg te vinden (81%). 70% van de respondenten is van plan om de IENS App te gebruiken tijdens de vakantie. En dat is handig, want IENS is in 11 landen beschikbaar om restaurants te boeken en reviews te lezen. Naast Nederland, kun je in Europa o.a. in België, Frankrijk, Spanje, Italië en Portugal gebruik maken van IENS. Dan weet je zeker dat je dat dieet om de goede redenen thuis hebt gelaten!

IENS voerde het onderzoek in juni 2018 uit onder duizenden gebruikers in de 11 landen waar ze werkzaam zijn als onderdeel van TripAdvisor.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

KHN
KHN: Demonstratie op de Dam klap in het gezicht voor horecaondernemers

De algemeen directeur van KHN, Dirk Beljaarts, noemt de demonstratie gisteren op de Dam in Amsterdam een klap in het gezicht voor horecaondernemers. Gisteravond kwamen duizenden mensen op de Dam bijeen om te demonstreren tegen racisme. “Het valt niet te rijmen met het beleid dat de afgelopen m...

Columns Coronacrisis
“Wat in Amsterdam gebeurde, voelt als een steek in de rug”

Bart Reints Bok is directeur/eigenaar van Charme Hotels, de hotelgroep die 26 hotels onder haar vleugels heeft. Hij houdt dagelijks de Nederlandse hotellerie op de hoogte van het reilen en zeilen in deze roerige tijden; we bellen hem geregeld op om met hem de situatie te bespreken. In dit hoofdstuk ...

Opening Coronacrisis
Liveblog 2: Yessss! Wij gaan weer open!!

Niet alleen in Utrecht hoorde je een zucht van verlichting. Maar ook in en op andere plaatsen in Nederland slaakte de horeca een vreugdekreet(je). We mogen weer. We zijn er klaar voor en nu maar hopen dat de gasten komen. Want ook onder horecaondernemers is er de zorg of gasten niet eerst even de ka...

Coronacrisis
Laat ons jouw horecazaak zien: 1,5 meter-economie in de horeca

Maandag 1 juni, tweede pinksterdag 2020, stroomde de terassen in Nederland weer vol. Na een verplichte sluiting van tien weken, slaakte de horeca een zucht van verlichting. 'We mogen weer', was de tendens in een zonovergoten Nederland. Blij ondernemers verwelkomden hun gasten met een bre...

Opening Coronacrisis
Grootste terras van Hoofddorp klaar voor heropening

Het grootste terras van Hoofddorp bij het Novotel Amsterdam Schiphol Airport opent op 1 juni weer haar deuren. General Manager Floris Licht hoopt vooral dat locals het terras vanaf deze dag weer weten te vinden. Novotel Amsterdam Schiphol Airport heeft een prachtig terras, waar tot wel zeventig m...

Economie Coronacrisis
Horeca al in eerste kwartaal zeer zwaar getroffen door de crisis

De horeca is een van de zwaarst getroffen sectoren door de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. De omzet nam in het eerste kwartaal van 2020 met 14 procent af ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt het CBS. Dit was de eerste omzetdaling in 7 jaar tijd. Het volume, de voor ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: