Horeca blijft zeker nog dicht tot december

28 oktober 2020 | redactie

Waar iedereen al wel rekening mee hield, is gisterenavond bevestigd door minister De Jonge: de gedeeltelijke lockdown duurt in ieder geval nog tot december en 'wellicht tot in het nieuwe jaar'. Dit houdt in dat de horeca tot december de deuren gesloten moet houden. Er wordt op dit moment nog rekening gehouden met verschillende scenario's, afhankelijk van de ontwikkeling met betrekking tot de stijging van het aantal coronabesmettingen en de druk op de gezondheidszorg.

Wil Nederland teruggaan naar risiconiveau 3 op de zogeheten 'routekaart', dan moet het aantal besmettingen per dag dalen tot onder de 6000. Het is duidelijk: zover is het nog lang niet. Dit wijzen de recente cijfers uit. Maar ook bij niveau 3 is de situatie nog steeds ernstig. Experts menen dat met de huidige maatregelen het reproductiecijfer licht zal dalen, waardoor het virus langzaam teruggedrongen wordt. Daarmee is een totale lockdown niet direct nodig, maar zal het langer duren totdat het virus 'uitdooft'. Daarom gaan er stemmen op om een korte en stevige lockdown in te stellen. 

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, heeft al aangegeven dat in enkele steden de spoedeisende hulp tijdelijk gesloten is geweest omdat de druk op de zorg te groot was. Hij denkt ook dat eind november 57 procent van de zorg uitgesteld gaat worden vanwege de forse toename van het aantal coronabesmettingen. 

Inmiddels heeft het OMT een negatief reisadvies voor het buitenland tijdens de kerstvakantie voorgesteld. Het OMT daarnaast voor Europese afstemming over het sluiten van de horeca, het verbieden van feesten en evenementen en het handhaven van de maatregelen.

In Duitsland wordt een lockdown inmiddels voorbereid. Op die manier wil het land bewerkstelligen dat families en vrienden elkaar tijdens de kerstdagen weer kunnen zien. De lockdown gaat op 4 november in wanneer daarover een akkoord wordt bereikt. De lockdown houdt ook een sluiting van de horeca in. Hotels mogen enkel kamers beschikbaar stellen voor mensen die daarvoor een absolute noodzaak hebben. Feitelijk is deze lockdown grotendeels vergelijkbaar met de lockdown die Nederland nu ondervindt. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Economie Hotelketens
Egeria neemt meerderheidsbelang in Fletcher Hotels, vizier op internationale groei

Vandaag hebben de aandeelhouders van Fletcher Hotels een meerderheidsbelang verkocht aan de Amsterdamse investeringsmaatschappij Egeria. NIBC en Xead verkopen beide hun minderheidsbelang, het management van Fletcher blijft aan als aandeelhouder. Met de hands-on betrokkenheid en de ervaring met in ...

Inge van de Ven is trots op haar pas geopende hotel

Inge van de Ven, eigenaresse van het op 12 april geopende Hotel Flora Batava in Nieuwersluis, aan de rand van Breukelen, is trots op haar hotel. Alhoewel het uitdagende tijden zijn binnen onze branche, is ze optimistisch gestemd. “Zaterdag beleefden we onze eerste drukke dag, met 27 van de 45 ...

Interview Longread
Interview: moeders en dochters in familiehotels

Familiehotels. Je zou ze bijna vergeten tussen al het geweld van de aankondigingen die de grote hotelketens doen. De ene keten introduceert een nieuw merk, terwijl een andere keten zich gaat richten op ‘long stay’ of het aanbieden van werkplekken. Tegelijkertijd zijn familiehotels de dri ...

Corona
Terrassen per 28 april (beperkt) open

De terrassen gaan weer beperkt open. Na maanden van lockdown mogen horecaondernemers per 28 april weer gasten op hun terrassen ontvangen tussen 12.00 uur en 18.00 uur. Dat maakte demissionair premier Rutte zojuist bekend tijdens de persconferentie. Naast het (beperkt) openen van de terrassen wordt d ...

Drinks Corona
Grote bierbrouwers klaar voor herstart

Mocht vanavond bekend worden gemaakt dat de horeca de terrassen vanaf 28 april mag openen, zijn de grote bierleveranciers klaar om de horeca te voorzien van bier. Heineken laat tegenover persbureau ANP weten dat de brouwer ongeveer 8000 klanten heeft met een terras. Veel horecabedrijven spelen a ...

Columns
Leiderschap in onmogelijke tijden

Het is 05.30 uur. Ik zit te werken in een stil huis. Ik kan niet slapen, in mijn brein borrelt iets en dat moet eruit. Buiten is het nog donker, al zie ik de dag wel al voorzichtig duwen. Het zwart van de nacht wordt langzaam maar zeker donkerblauw en dat blauw wordt steeds lichter. Een merel fluit ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: