Horeca geholpen door Den Blijker vaak alsnog failliet

Auteur: Jorien Slager
25 november 2016
Horeca geholpen door Den Blijker vaak alsnog failliet

Een kwart van de horecazaken die meededen aan hulpprogramma’s Herrie in de Keuken en Herrie in het Hotel is binnen een jaar failliet gegaan. Dat blijkt uit onderzoek van NRC. Aan de programma’s van kok en presentator Herman den Blijker, waarin horecazaken van een faillissement moeten worden gered, deden in tien jaar 42 Nederlandse ondernemingen mee. Van 31 daarvan is het lot na uitzending te reconstrueren: acht gingen er failliet binnen twaalf maanden.

In zeker één geval (Beachclub Take Five in Zandvoort) was het restaurant al vóór de uitzenddatum failliet. Die uitzending ging overigens gewoon door, zonder dat daarvan melding werd gemaakt. Successen zijn er ook: veertien zaken werden met succes verkocht of zijn nog altijd in handen van dezelfde eigenaar. Wat ook blijkt: lang niet alle deelnemende zaken waren noodlijdend. Voor de geboden hulp werd soms fors betaald, tot € 50.000.

NRC sprak voor een drieluik over hulp-tv met ruim twintig kandidaten van RTL-programma’s Een Nieuw Begin, Geef Mij Nu Je Angst en Herrie in de Keuken/Herrie in het Hotel. Uit het onderzoek blijkt dat programma’s claimen te helpen, maar kandidaten vaak berooid achterblijven.

Overig nieuws