Horeca investeert minder

25 oktober 2012
Horeca investeert minder

Nu de biertap in crisistijd minder vaak open gaat, heeft de horeca de investeringskraan ook dichtgedraaid. Uit onderzoek van de ING blijkt dat de bedrijfsinvesteringen dit jaar 8 procent lager liggen dan 2011.
Voor 2013 wordt nog eens een daling verwacht van 3 procent. Het ING Economisch Bureau verwacht dat de uitgaven vanaf 2014 weer geleidelijk terrein zullen winnen.

*Investeringen onder druk*
De ING concludeert dat de horeca veel last heeft van de dalende koopkracht, waarbij het dieptepunt in de bestedingen
nog moet komen. Dit is vooral te merken in cafés en restaurants. De hotellerie presteert mede door het internationale toerisme beter. Dit beeld straalt af op de investeringen in bijvoorbeeld interieur, waarbij de investeringen door cafés en restaurants het meest onder druk staan.

*Kleinste investeerder*
De horeca geeft van alle onderzochte sectoren het minste uit aan bedrijfsinvesteringen. Van de totale bedrijfsinvesteringen in 2011 neemt de horeca 1 procent voor zijn rekening. De zakelijke dienstverlening is met 41 procent de grootste 'aandeelhouder'.
Als de horeca-ondernemer al investeert dan is het in bedrijfsruimte. Aan computers en randapparatuur wordt nog minder uitgegeven dan aan vervoersmiddelen.

~Frank Lindner~

Overig nieuws