Horeca naar de stembus deel één: VVD

23 februari 2021 | David Bakker
Horeca naar de stembus deel één: VVD

Op 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar die verkiezingen analyseert de redactie van Hospitality Management wat de grote politieke partijen voor ondernemend Nederland in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Het zijn roerige tijden voor horecaondernemers. 

Benieuwd naar de andere politieke partijen? Lees hier de andere partijprogramma's

In deze rubriek laten wij aspecten uit het verkiezingsprogramma terugkeren die van toepassing zijn op het ondernemerschap: belastingen, arbeidsmarkt, onderwijs en het ondernemerschap. Alle andere aspecten laten we buiten beschouwing. Kijk voor de volledige verkiezingsprogramma’s op de website van de politieke partij. In de eerste aflevering van deze serie; de VVD.

De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie zoomt niet specifiek in op de horecaondernemer. De partij van Mark Rutte heeft een helder programma als het gaat om ondernemen in het algemeen. Zo wil de VVD regels vereenvoudigen, betere dienstverlening bij instanties als de belastingdienst, lagere lasten voor het MKB, een modernisatie van het faillissementsrecht en steun voor ondernemers die getroffen zijn door de coronacrisis. In het kort wil de VVD voor ondernemend Nederland:

Steun aan ondernemers die getroffen zijn door de coronacrisis. De partij wil extra garantstellingen voor mkb-kredieten, lagere provisies bij bmkb-leningen en fiscale voordelen zolang de coronacrisis duurt.

Lagere lasten voor het mkb via een ‘middenstandskorting’.

Vereenvoudigen en verruimen van de werkkostenregeling zodat mkb’ers meer in hun personeel kunnen investeren, bijvoorbeeld via scholing.

Meer financieringsmogelijkheden voor ondernemers. Bijvoorbeeld door het opheffen van het verpandingsverbod en het uitbreiden van de garantieregeling voor mkb-kredieten.

Moderniseren van het faillissementsrecht, zodat mkb’ers een betere positie krijgen wanneer toeleveranciers of hun klanten hun rekening niet meer kunnen betalen.

Versterken van het Verkiezingsprogramma 2021 -2025 - Economie en Ondernemen 13 proces rond de afwikkeling van faillissementen gericht op het belang van schuldeisers en de betrokken ondernemer.

Arbeidsmarkt

De VVD geeft in het partijprogramma aan dat het mkb’ers makkelijker moet worden gemaakt om mensen in dienst te nemen. De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie vindt dat een aantal zaken noodzakelijk is om de arbeidsmarkt beter te laten functioneren. Voor werknemer en werkgever.

Lagere lasten voor kleine ondernemers via een specifiek op hen gerichte ‘middenstandskorting’ door werkgeverslasten te differentiëren naar omvang van het bedrijf, en door de overheid het loon van het tweede ziektejaar bij hun werknemers te laten betalen. 

Flexicurity naar Deens model, met een hogere uitkering direct na baanverlies en gericht op het vinden van nieuw werk met extra mogelijkheden voor scholing. 

Aantrekkelijker maken van werk door onder meer een hoger minimumloon, het goedkoper maken van vaste contracten voor werkgevers, en het makkelijker maken om mensen in dienst te nemen.

Onderwijs

Te lang was minimale sturing door de overheid in het onderwijs de norm, vindt de VVD. De partij ziet de kwaliteit van het onderwijs naar beneden gaan. Daarin wil het ingrijpen. Daarnaast wil de VVD er voor zorgen dat mensen de vaardigheden hebben die de komende decennia nodig zijn op de arbeidsmarkt. Verder willen de liberalen extra aandacht geven aan:

Stimuleren van excellentie in het onderwijs. Bijvoorbeeld door onderwijsinstellingen die kwalitatief hoogwaardig onderwijs bieden meer geld en vrijheid te geven, en excellente leraren een hoger salaris te bieden. 

Goed onderwijs als norm, waarbij de overheid steviger kan ingrijpen bij slecht presterende onderwijsinstellingen, of paal en perk stelt aan opleidingen met weinig perspectief op een baan. 

Betere aansluiting van onderwijs en arbeidsmarkt door een lager collegegeld in het hoger onderwijs en meer geld voor de instellingen in het mbo bij opleidingen die mensen klaarstomen voor sectoren waarin tekorten op de arbeidsmarkt zijn. 

Belastingen

De VVD wil een modernisering van het belastingstelsel, door (nieuwe vormen van) kapitaal in de digitale economie, zoals data, te belasten, en door bedrijfswinsten te belasten waar deze worden behaald. Hiermee kunnen de lasten voor middeninkomens en ondernemers verlaagd worden. De belastingdienst gaat, als het aan de VVD ligt, op de schop: er komen extra teams en aanspreekpunten voor het mkb. Bezwaar maken wordt makkelijker en de belastingdienst legt haar besluiten beter uit. Verder wil de VVD mkb’ers en belastingbetalers eerder compensatie bieden als de belastingdienst zijn zaken niet op orde heeft.

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Den Haag
Intell Hotel Den Haag Marina Beach is open

Direct aan het Noorderstrand ligt het dertien verdiepingen tellende Inntel Hotels Den Haag Marina Beach. Dit gloednieuwe strandhotel met het thema strand en haven beschikt over 226 luxe hotelkamers, Bar & Brasserie Willem I, Spa Flow en Meetings & Events zalen. Het hotel is een eyecatcher aa ...

Horeca naar de stembus deel vijf: D66

Op 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar die verkiezingen analyseert de redactie van Hospitality Management wat de grote politiek partijen voor ondernemend Nederland in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Het zijn roerige tijden voor horecaonder ...

Landal GreenParks verliest 35 procent omzet in 2020

Landal GreenParks heeft zich in 2020 – ondanks de coronacrisis – goed staande gehouden en wist haar positie als marktleider te handhaven, mede dankzij een sterke zomer met hoge bezettingscijfers en forse investeringen in marketing en op de parken. De uitstekende zomerprestaties maakte ...

Horeca naar de stembus deel vier: SP

Op 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar die verkiezingen analyseert de redactie van Hospitality Management wat de grote politieke partijen voor ondernemend Nederland in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Het zijn roerige tijden voor horecaonde ...

Hotelketens Interview Longread
"De langetermijnverwachtingen zijn onverminderd goed"

Erwin van der Graaf is directeur van Accor Hotels Services Nederland en als Vice President Operations verantwoordelijk voor de door Accor gemanagede hotels in Nederland. In het oog van de orkaan - het jaar 2020 - kreeg hij veel interviewaanvragen. Hij hield ze merendeels af; voelde geen behoeft ...

Interview Corona
Interview: deze hotelier opent zijn terras op 16 maart

Gilles Harthoorn is eigenaar van Hotel Duinzicht op Schiermonnikoog. Gisteren zetten veel horecaondernemers in Friesland de terrassen op de kop als ludieke actie vanwege de sluiting van de horeca, maar op 16 maart wil deze hotelier zijn terras daadwerkelijk openen. “Als er geen stipje op de ho ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: