Horeca verwacht sterke stijging omzet en winst voor 2017

13 december 2016 | Thijs Jacobs

De financiële gezondheid van de horeca is duidelijk verbeterd en de meeste bedrijven in de sector gaan uit van een sterke groei in 2017. Dit blijkt uit het nieuwe SRA-rapport ‘2017 in Zicht, de verwachtingen van Nederlandse ondernemingen’. Voor 2017 verwacht de branche een omzetgroei van 7,2% en een winststijging van 7,5%. Aan deze verwachting ligt een aantal positieve trends in de branche ten grondslag. In 2015 is de kredietwaardigheid verbeterd naar 71,5% en horecabedrijven hebben meer geïnvesteerd. Verder geeft de branche zelf aan dat de aantrekkende economie en het vermogen van henzelf om zich strategisch aan te passen, ook een positieve bijdrage zal leveren.

Investeringen nemen fors toe

De kredietwaardigheid in de sector is verbeterd van 67% in 2014 naar 71,5% in 2015. Dit wil zeggen dat 71,5% van de horecabedrijven vorig jaar aan de financiële verplichtingen kon voldoen en kredietwaardig was voor de banken. De branche blijft daarmee wel licht achter bij het mkb (van 69,4% naar 75,7%).

De verbeterende financiële gezondheid van de horeca komt ook terug in de investeringssaldi: bedrijven hebben meer geïnvesteerd en minder gedesinvesteerd. Het positieve investeringssaldo in de branche nam relatief erg sterk toe van 57,1% in 2014 naar 79,6% vorig jaar. Ter vergelijking: het mkb liet een stijging zien van 56,1% naar 64,9%. Horecaondernemers gaan er bovendien van uit dat de investeringen in 2017 nog verder zullen toenemen: met 4,8%, versus 3,2% voor het mkb. Gezien de verwachte lagere behoefte aan externe financiering (-1,2%) zullen de investeringen in de horeca waarschijnlijk vooral uit eigen middelen worden gedaan.

Forse stijging omzet en winst verwacht

De verbeterde financiële positie vertaalt zich in positieve verwachtingen voor zowel de omzet als de winst. Horecaondernemers rekenen voor 2017 op een omzetstijging van gemiddeld 7,2% (in lijn met het mkb als geheel) en een winstgroei van 7,5% (ten opzichte van +6,4% voor het mkb). Ondanks de aantrekkende werkgelegenheid verwacht de horeca niet dat de personeelskosten substantieel zullen toenemen: +0,4% versus +2,6% voor het mkb als geheel.

Sturen op financiën en aanpassingsvermogen

Horecaondernemers zien voor 2017 vooral mogelijkheden in een efficiëntere manier van werken (genoemd door 52,8%), gevolgd door de aantrekkende economie (32,1%). Daarnaast kijken ze sterk naar het eigen bedrijf: 30,2% noemt de financiële situatie van het bedrijf en het vermogen om zich strategisch aan te passen als groeimogelijkheden. Bedreigingen zijn er ook: interne processen (43,1%), overheidsmaatregelen (41,2%) en een tekort aan gekwalificeerd personeel (37,3%). 

Over het rapport

Het SRA-BiZ-rapport ‘2017 in Zicht, de verwachtingen van Nederlandse ondernemingen’, bevat de belangrijkste financiële kengetallen en verwachtingen van het Nederlandse mkb. Het rapport is gebaseerd op een grootschalige cijferanalyse uit de SRA-Benchmarkdatabase van 120.000 jaarrekeningen en op een recent onderzoek onder 757 ondernemers, de Mkb-branchescan.

Voor de branches automotive, bouw, detailhandel, horeca, industrie, juridische dienstverlening medische zorg en logistiek vindt u in dit rapport:

1. De verwachtingen van ondernemers voor 2017: financieel (omzet, kosten, winst), kansen en bedreigingen en kritische prestatie-indicatoren (KPI's).

2. De gezondheid per branche, vertaald in een brancherating.

3. De financiering per branche, van de behoefte tot investeringsgraad. Hoe hebben de investeringen zich in de afgelopen twee jaar ontwikkeld in de branches en hoe gaan deze zich het komende jaar ontwikkelen.

Voor meer informatie: www.sra.nl/biz/rapport-2017-in-zicht

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Columns Blog
Column Tanja Seegers: Ongedierte (en hoe Booking.com haar in de steek liet)

De telefoon rinkelt… Ik kijk op mijn horloge: 7.50 uur. Wie belt er in godsnaam tijdens de ontbijtservice. Ik haal snel de eitjes uit de pan en neem op. Een man begint een lang verhaal af te steken maar het enige wat ik opvang is bedwantsen. Bedwantsen??? Wat?? Omdat de ontbijtzaal nog vol...

Achtergronden Rotterdam
Roots en Rotterdam Pride organiseren uitbundige zondagbrunch

Van 22 tot en met 29 september 2019 vindt Rotterdam Pride plaats. Door middel van cultuur, kennis en entertainment wordt seksuele, sekse, culturele en genderdiversiteit op een positieve manier bespreekbaar en zichtbaar gemaakt. De stad bruist gedurende deze week van de evenementen en samen met Ro...

Awards Cocktails
Andrei Talapanescu van Pulitzer's Bar uitgeroepen tot Patrón Perfectionist Benelux 2019

Andrei Talapanescu, Head Bartender Pulitzer’s Bar, is uitgeroepen tot Patrón Perfectionist van de Benelux tijdens de Patrón Perfectionists cocktailcompetitie. Hij wist de jury te overtuigen van zijn kwaliteiten tijdens de Benelux finale in de Vondelkerk in Amsterdam en draagt nu ...

OTA's Marriott
Marriott kiest voor Expedia als 'optimized distributor'

Met ingang van 15 oktober worden Marriott International’s b2b-tarieven, beschikbaarheid en content voor meerdere reisaanbieders exclusief gedistribueerd door Expedia Group, zo lezen we op zakenreisnieuws.nl. De partijen zijn in april dit jaar deze exclusieve overeenkomst overeengekomen. Fri...

Toerisme Opening
Landal Kaatsheuvel verwelkomt op 4 oktober de eerste gasten

Vanaf 4 oktober 2019 zijn de eerste gasten welkom op het gloednieuwe luxe vakantiepark Landal Kaatsheuvel, waar de eerste 24 vakantiewoningen gereed zijn. Voordat het zover is, kunnen huiseigenaren en relaties komen proefslapen in het weekend van 27 september. In datzelfde weekend vinden op 28 en 29...

Opening Culinair
Midtown Grill Amsterdam heropend na renovatie

Na een twee maanden durende renovatie heeft het nieuwe Midtown Grill restaurant opnieuw haar deuren geopened. Midtown Grill is een spraakmakend steakhouse dat een ongeëvenaarde ervaring biedt met de beste steaks uit de vernieuwde open showkeuken, “Meat Experience Room” en exclusieve...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: