Horecawerknemers willen nieuwe cao

26 april 2017 | Roy Spijker
Horecawerknemers willen nieuwe cao<

Koninklijke Horeca Nederland heeft maandag een petitie ontvangen waarin een oproep wordt gedaan voor een niewe horeca cao. De brief is gestuurd door vier horecamedewerkers, die een facebookpagina 'De Nieuwe horeca cao' zijn gestart.

Volgens de facebookpagina zit de horeca nu al 3 jaar zonder cao en hebben veel collega's daar hun ongenoegen al over geuit. Op de pagina staat: "Koks, kelners en ander Horeca medewerkers zitten nu al 3 jaar (in onderstaand plaatje was dat nog korter) zonder CAO. Onze lonen lopen daardoor inmiddels minimaal 6% achter in vergelijking tot andere sectoren."

Tegen dagblad Trouw zeggen de vier graag anoniem te willen blijven. "Er heerst nogal een angstcultuur in de horeca. Medewerkers komen er niet snel voor hun belangen op. Het is als snel: voor jou tien anderen."

Brief
In de brief, die inmiddels als 1300 keer is ondertekend, staat het volgende:

Aan de voorzitter van
Koninklijke Horeca Nederland

Geachte heer Willemsen,

Deze brief ontvangt u van 500 (of meer) verontruste medewerkers uit verschillende Horeca bedrijven. Wij menen u deze brief te moeten schrijven omdat wij het beu zijn dat er nog steeds geen Horeca CAO tot stand is gekomen en daar zelfs niet tussen KHN en de vakbonden over onderhandeld wordt.


De laatste Horeca CAO liep af op 1 april 2014. In datzelfde jaar constateerde FNV Horeca dat de lonen in de Horeca sector tot de laagste van Nederland behoorden. Zelfs lonen in bijvoorbeeld de schoonmaak sector lagen toen al beduidend boven het niveau van de Horeca. Helemaal als diverse toeslagen voor onregelmatig werk werden meegeteld. Destijds was het dus al noodzakelijk om middels goede CAO afspraken een inhaalslag te plegen.

Nu zijn we 3 jaar verder. Wij moeten constateren dat het inmiddels meer dan goed gaat met de Horeca. Uit diverse bronnen valt op te maken dat de Horeca flink groeit en de omzetten en winsten stevig toenemen.

Helaas zij de revenuen van deze groei nagenoeg geheel in de zakken van de werkgevers verdwenen. De werknemers in de Horeca hebben er niet van mee mogen profiteren, terwijl wij deze groei door ons werk wel mogelijk hebben gemaakt. Dat vinden wij zeer oneerlijk.

Wat wij ook oneerlijk vinden is dat de werkgevers door middel van de zgn. ?arbeidsvoorwaardenregeling? (AVR) eenzijdig de voorwaarden opleggen waartegen wij ons werk moeten doen. En de werkgevers doen dat natuurlijk zo zuinigjes mogelijk.

Zoals gezegd, wij zijn het beu om al 3 jaar zonder CAO ons werk te moeten doen en te zien dat onze achterstand t.o.v. de rest van werkend Nederland alleen maar verder oploopt. Daarom verlangen we van u dat u snel met de vakbonden om tafel gaat om een CAO voor onze sector af te sluiten, waarbij onze arbeidsvoorwaarden weer aansluiting vinden bij de arbeidsvoorwaarden in andere sectoren. Met andere woorden een CAO dus, waarbij een deel van de achterstanden wordt weggewerkt.

Graag zien wij dat er tegen 1 juni 2017 zicht is op zo?n CAO. Mocht dat niet het geval zijn, dan zullen wij als personeel druk op de ketel gaan zetten.

Hoogachtend,

Reactie KHN

Inmiddels heeft Koninklijke Horeca Nederland gereageerd op de brief. 

Beste horecamedewerkers en initiatiefgroep “De nieuwe horeca cao”,

Graag bevestig ik de ontvangst van uw brief waarin u verzoekt voor juni aan te geven of er zicht is op een cao-overleg met vakbonden. Ik zeg u dit toe. Uiterlijk eind mei kom ik hier bij u op terug.

KHN waardeert uw betrokkenheid en inzet zeer. Wij zullen ons zorgvuldig beraden op de inhoud van uw brief, daarbij ook in ogenschouw nemend nieuwe regelgeving uit Den Haag, voortgang formatie en ontwikkelingen in de “polder”.

In onze reactie aan u gaan wij in op uw zorg en uw vragen en uiteraard ontvangt u daarbij ook nadere uitleg.

Met vriendelijke groet,
Robèr Willemsen 
Voorzitter Koninklijke Horeca Nederland

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Events
Horecava 2021 gaat hybride

Horecava verrijkt haar 65e editie, die plaatsvindt van 11 – 14 januari 2021 in RAI Amsterdam, met een online programma. Het evenement zal in aangepaste vorm face-2-face, volgens de COVID-19 richtlijnen, én virtueel live zijn. De vakbeurs, die foodservice professionals al jaren met elkaa...

The Prince Akatoi in Londen heropent

Het Prince Akatoki in Marylebone, het enige Japanse vijfsterren hotel in Londen, heropent in augustus met een nieuw "Taste of Japan"-pakket om de gasten onder te dompelen in het Japans. gastvrijheid en cultuur. De naam Akatoki komt van een Aziatisch Japans woord voor "dageraad" o...

Horeca & Recht Hotel & Recht
Een vergoeding voor goodwill aan het einde van de huur, hoe zit dat eigenlijk?

Als onderdeel van een huurovereenkomst met betrekking tot hotelruimte onderhandelen partijen regelmatig over de vraag wat er met de (al dan niet door huurder) in het gehuurde aangebrachte voorzieningen zal gebeuren bij het einde van de huur. Een afspraak dat huurder deze voorzieningen (al dan niet o...

Economie
UWV: vooral jongeren in de horeca doen beroep op TOFA

De afgelopen 5 weken konden flexwerkers, oproep- en uitzendkrachten met inkomstenverlies door corona een beroep doen op de Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Flexibele Arbeidskrachten (TOFA). Ruim zeventig procent van de goedgekeurde aanvragen gaat naar werknemers tussen de 18 en 27 jaar. Veel va...

Amsterdam
Hotel W meerdere keren beschoten

In de nacht van dinsdag op woensdag is Hotel W in Amsterdam meerdere keren beschoten, zo staat de lezen op de website van Het Parool. Er raakte niemand gewond. Wel zitten er meerdere kogelgaten in de voordeur van het hotel. Om iets voor half vier vannacht kreeg de politie de melding van een schi...

Columns
Column Hans van Spronsen: In je kracht staan

Eén keer een beetje zweverige titel maar wel één die de lading dekt van mijn betoog. Vooral middelgrote en kleinere hotels moeten zich in deze coronatijden hieraan vasthouden. Vertrouwen is een speerpunt in het contact met uw gasten. Hebben zij het vertrouwen dat zij in uw horec...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: