Hotel Flora Batava opent dit voorjaar

22 februari 2021 | Redactie

Na een grondige renovatie verwelkomt Hotel Flora Batava dit voorjaar haar eerste gasten. Het boutique hotel opent de deuren op buitenplaats De Vijverhof in Nieuwersluis, aan de rand van Breukelen. Romantisch ertussenuit met z’n tweetjes, toe aan een staycation of iets te vieren met vrienden? In de charmante villa aan rivier de Vecht komt de traditie van gastvrijheid opnieuw tot leven. Het 155 jaar oude rijksmonument biedt plaats aan 45 kamers en suites, restaurant Bloei, twee vergaderzalen en wordt omringd door een grote tuin met terras én theehuis aan het water.    

Kamers en interieur

Hoteleigenaar Inge van de Ven speelde al jarenlang met het idee om de oude, vervallen buitenplaats in ere te herstellen en een hotelfunctie te geven. In 2019 ging de renovatie van start met de botanische historie van de buitenplaats als vertrekpunt. Dit thema is dan ook doorgevoerd in de hele villa: van de menukaart van restaurant Bloei tot het hotellogo en interieurdetails. De stijlvolle kamers variëren van intiem tot luxe. Met zes kamertypes is er altijd een verblijf dat aansluit bij je wensen: cosy, comfort, superior, junior suite, een suite óf junior suite split level. Alle kamers zijn voorzien van grote ramen. Sommige kamers hebben originele balkenplafonds of ornamenten, andere hebben openslaande deuren naar de tuin of een Frans balkon met een uniek uitzicht op de tuin, patio of de Vecht. Rustige kleuren en botanisch geïnspireerde kunst zorgen voor een moderne en elegante uitstraling.

Restaurant Bloei

In restaurant Bloei kunnen gasten aanschuiven voor een uitgebreid ontbijt, luxe lunch, high tea of smaakvol diner. De hoge plafonds en de grote glazen serre creëren een gezellige en eigentijdse sfeer in het restaurant. De keuken van Bloei werkt met zorgvuldig geselecteerde regionale en seizoensgebonden ingrediënten. Het menu is samengesteld door chef-kok Otto Genz, waarbij zijn passie voor de veelzijdigheid van Nederlandse producten centraal staat. De chef en zijn team streven ernaar gasten te verrassen met gerechten die gekenmerkt worden door stijlvolle eenvoud, elegantie en pure smaken. Met mooi weer kan je heerlijk buiten zitten op een van de twee ruimte terrassen (200 vierkante meter).

Botanische historie

Vanaf de terrassen geniet je van de bloemrijke tuin die in oude glorie is hersteld naar een ontwerp van tuinarchitect Patricia Debie. De charmante tuin rondom de villa heeft een rijke botanische historie. Agnes Block, die de buitenplaats in 1670 oprichtte, ontpopte zich hier tot een bekwaam kweekster van zeldzame en uitheemse planten. Door ruil en handel met kooplieden en botanisten verzamelde zij honderden planten- en bloemensoorten in haar tuinen van over de hele wereld. Zo ontstond de bijnaam Flora Batava. Op de buitenplaats kweekte Agnes als eerste in Europa een ananas tot bloei. Dit is waarom het restaurant de naam Bloei draagt. Ook vindt de ananas als hotellogo hier zijn oorsprong. Het toeval wil dat de ananas al eeuwenlang symbool staat voor gastvrijheid. Met persoonlijke service hoog in het vaandel komt de traditie van gastvrijheid bij Flora Batava opnieuw tot leven.

Beleven

Genieten van de langsvarende bootjes op de Vecht doe je in het theehuis aan de rivier. Kom tot rust met een kop koffie met gebak of kies voor een goed glas wijn met iets lekkers van de borrelkaart. Vergaderen of het houden van een (feestelijke) bijeenkomst kan ook in de twee daarvoor ingerichte zalen. De rustige en centrale ligging van Flora Batava én de mogelijkheid om af te sluiten met een salonboottocht maakt van iedere bijeenkomst iets bijzonders. Eropuit? Met een sloep die je bij het hotel huurt, vaar je via rivier de Vecht zo de Loosdrechtse plassen op. Of stap op de (elektrische) fiets om de omgeving te verkennen. De Vechtstreek is met vele forten, kastelen, buitenplaatsen en molens één groot openluchtmuseum. Met een ligging tussen Amsterdam en Utrecht in is Flora Batava de perfecte uitvalsbasis voor wie stad en natuur wil combineren.

Bouw en restauratie

Buitenplaats De Vijverhof was in verval geraakt na een lange periode als onderzoeksinstituut voor de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen te hebben gediend. Met steun van de Stichting Erfgoed Parels is het rijksmonument vanaf 2019 in ere hersteld. Kurt Gouwy van Air Architectuur heeft de restauratie van het rijksmonument begeleid en de nieuwe gebouwen op de buitenplaats en het theehuis ontworpen. Het theehuis heeft een koperen dak en de vorm van een boot, net zoals de boten die vroeger door de Vecht voeren. Bouwbedrijf van de Ven verzorgde de complete restauratie en de nieuwbouw van de buitenplaats. Het hele pand is van schoorsteen tot kelder onder handen genomen. Ornamenten zijn hersteld, daken zijn gerestaureerd, verflagen zijn opnieuw aangebracht, alle elektra en installaties zijn vervangen en er is een serre gebouwd.

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Personeel Hotelketens
Erwin M. Bruyn wordt Country Manager bij Deutsche Hospitality

Deutsche Hospitality herstructureert haar merkenportfolio. In de toekomst wordt het traditionele merk Steigenberger Hotels & Resorts gecombineerd met het lifestyle merk Jaz in the City om samen het nieuwe 'upscale' segment te vormen. Hierdoor wordt het mogelijk om gezamenlijke synergi&eu ...

Achtergronden
14 jaar geleden in Hospitality Management; Robert Kranenborg

Hospitality Management blaast dit jaar dertig kaarsjes uit. Dat mag gevierd worden en dat doen we dan ook uitgebreid! Iedere week publiceert de redactie een verhaal uit vervlogen tijden op de website. Dit keer een artikel uit 2007. Een interview met Robert Kranenborgh. In 2007 chef van het met e ...

De stelling van de maand: 2022 wordt nog uitdagender dan 2021

In deze nieuwe rubriek 'De stelling van de maand' publiceert de redactie van Hospitality Management iedere eerste vrijdag van de maand een scherpe stelling waarop u als hotelier kunt reageren: JA of NEE. De antwoorden worden verzameld en de resultaten worden gedeeld. De tweede stelling luidt ...

Internationaal
Edition Hotels opent 8 hotels wereldwijd

Edition Hotels kondigt haar verdere internationale uitbreiding aan richting eind 2022, met de geplande opening van acht nieuwe accommodaties verspreid over drie continenten. Onder de nieuwe openingen bevinden zich locaties in Rome, Madrid, Dubai, Reykjavik, Tampa, Doha, Mexico's Riviera Maya ...

Interview Longread
Mens, Bedrijf & Visie: Peter Hein van Mulligen (CBS)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van Hospitality Management vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ...

Economie Interview Ewout Hoogendoorn
BORON investeert: 10.000 bedden op 30 locaties

In een tijd dat de hotellerie gebukt gaat onder de gevolgen van het coronavirus, maakt BORON - de investeringsmaatschappij van de familie J.A. Fentener van Vlissingen (oprichter BCD Travel) - bekend flink te investeren in de hotellerie. De plannen liegen er niet om: 10.000 bedden op minimaal der ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: