Hotel Flora Batava opent dit voorjaar

22 februari 2021 | Redactie

Na een grondige renovatie verwelkomt Hotel Flora Batava dit voorjaar haar eerste gasten. Het boutique hotel opent de deuren op buitenplaats De Vijverhof in Nieuwersluis, aan de rand van Breukelen. Romantisch ertussenuit met z’n tweetjes, toe aan een staycation of iets te vieren met vrienden? In de charmante villa aan rivier de Vecht komt de traditie van gastvrijheid opnieuw tot leven. Het 155 jaar oude rijksmonument biedt plaats aan 45 kamers en suites, restaurant Bloei, twee vergaderzalen en wordt omringd door een grote tuin met terras én theehuis aan het water.    

Kamers en interieur

Hoteleigenaar Inge van de Ven speelde al jarenlang met het idee om de oude, vervallen buitenplaats in ere te herstellen en een hotelfunctie te geven. In 2019 ging de renovatie van start met de botanische historie van de buitenplaats als vertrekpunt. Dit thema is dan ook doorgevoerd in de hele villa: van de menukaart van restaurant Bloei tot het hotellogo en interieurdetails. De stijlvolle kamers variëren van intiem tot luxe. Met zes kamertypes is er altijd een verblijf dat aansluit bij je wensen: cosy, comfort, superior, junior suite, een suite óf junior suite split level. Alle kamers zijn voorzien van grote ramen. Sommige kamers hebben originele balkenplafonds of ornamenten, andere hebben openslaande deuren naar de tuin of een Frans balkon met een uniek uitzicht op de tuin, patio of de Vecht. Rustige kleuren en botanisch geïnspireerde kunst zorgen voor een moderne en elegante uitstraling.

Restaurant Bloei

In restaurant Bloei kunnen gasten aanschuiven voor een uitgebreid ontbijt, luxe lunch, high tea of smaakvol diner. De hoge plafonds en de grote glazen serre creëren een gezellige en eigentijdse sfeer in het restaurant. De keuken van Bloei werkt met zorgvuldig geselecteerde regionale en seizoensgebonden ingrediënten. Het menu is samengesteld door chef-kok Otto Genz, waarbij zijn passie voor de veelzijdigheid van Nederlandse producten centraal staat. De chef en zijn team streven ernaar gasten te verrassen met gerechten die gekenmerkt worden door stijlvolle eenvoud, elegantie en pure smaken. Met mooi weer kan je heerlijk buiten zitten op een van de twee ruimte terrassen (200 vierkante meter).

Botanische historie

Vanaf de terrassen geniet je van de bloemrijke tuin die in oude glorie is hersteld naar een ontwerp van tuinarchitect Patricia Debie. De charmante tuin rondom de villa heeft een rijke botanische historie. Agnes Block, die de buitenplaats in 1670 oprichtte, ontpopte zich hier tot een bekwaam kweekster van zeldzame en uitheemse planten. Door ruil en handel met kooplieden en botanisten verzamelde zij honderden planten- en bloemensoorten in haar tuinen van over de hele wereld. Zo ontstond de bijnaam Flora Batava. Op de buitenplaats kweekte Agnes als eerste in Europa een ananas tot bloei. Dit is waarom het restaurant de naam Bloei draagt. Ook vindt de ananas als hotellogo hier zijn oorsprong. Het toeval wil dat de ananas al eeuwenlang symbool staat voor gastvrijheid. Met persoonlijke service hoog in het vaandel komt de traditie van gastvrijheid bij Flora Batava opnieuw tot leven.

Beleven

Genieten van de langsvarende bootjes op de Vecht doe je in het theehuis aan de rivier. Kom tot rust met een kop koffie met gebak of kies voor een goed glas wijn met iets lekkers van de borrelkaart. Vergaderen of het houden van een (feestelijke) bijeenkomst kan ook in de twee daarvoor ingerichte zalen. De rustige en centrale ligging van Flora Batava én de mogelijkheid om af te sluiten met een salonboottocht maakt van iedere bijeenkomst iets bijzonders. Eropuit? Met een sloep die je bij het hotel huurt, vaar je via rivier de Vecht zo de Loosdrechtse plassen op. Of stap op de (elektrische) fiets om de omgeving te verkennen. De Vechtstreek is met vele forten, kastelen, buitenplaatsen en molens één groot openluchtmuseum. Met een ligging tussen Amsterdam en Utrecht in is Flora Batava de perfecte uitvalsbasis voor wie stad en natuur wil combineren.

Bouw en restauratie

Buitenplaats De Vijverhof was in verval geraakt na een lange periode als onderzoeksinstituut voor de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen te hebben gediend. Met steun van de Stichting Erfgoed Parels is het rijksmonument vanaf 2019 in ere hersteld. Kurt Gouwy van Air Architectuur heeft de restauratie van het rijksmonument begeleid en de nieuwe gebouwen op de buitenplaats en het theehuis ontworpen. Het theehuis heeft een koperen dak en de vorm van een boot, net zoals de boten die vroeger door de Vecht voeren. Bouwbedrijf van de Ven verzorgde de complete restauratie en de nieuwbouw van de buitenplaats. Het hele pand is van schoorsteen tot kelder onder handen genomen. Ornamenten zijn hersteld, daken zijn gerestaureerd, verflagen zijn opnieuw aangebracht, alle elektra en installaties zijn vervangen en er is een serre gebouwd.

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Den Haag
Intell Hotel Den Haag Marina Beach is open

Direct aan het Noorderstrand ligt het dertien verdiepingen tellende Inntel Hotels Den Haag Marina Beach. Dit gloednieuwe strandhotel met het thema strand en haven beschikt over 226 luxe hotelkamers, Bar & Brasserie Willem I, Spa Flow en Meetings & Events zalen. Het hotel is een eyecatcher aa ...

Horeca naar de stembus deel vijf: D66

Op 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar die verkiezingen analyseert de redactie van Hospitality Management wat de grote politiek partijen voor ondernemend Nederland in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Het zijn roerige tijden voor horecaonder ...

Landal GreenParks verliest 35 procent omzet in 2020

Landal GreenParks heeft zich in 2020 – ondanks de coronacrisis – goed staande gehouden en wist haar positie als marktleider te handhaven, mede dankzij een sterke zomer met hoge bezettingscijfers en forse investeringen in marketing en op de parken. De uitstekende zomerprestaties maakte ...

Horeca naar de stembus deel vier: SP

Op 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar die verkiezingen analyseert de redactie van Hospitality Management wat de grote politieke partijen voor ondernemend Nederland in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Het zijn roerige tijden voor horecaonde ...

Hotelketens Interview Longread
"De langetermijnverwachtingen zijn onverminderd goed"

Erwin van der Graaf is directeur van Accor Hotels Services Nederland en als Vice President Operations verantwoordelijk voor de door Accor gemanagede hotels in Nederland. In het oog van de orkaan - het jaar 2020 - kreeg hij veel interviewaanvragen. Hij hield ze merendeels af; voelde geen behoeft ...

Interview Corona
Interview: deze hotelier opent zijn terras op 16 maart

Gilles Harthoorn is eigenaar van Hotel Duinzicht op Schiermonnikoog. Gisteren zetten veel horecaondernemers in Friesland de terrassen op de kop als ludieke actie vanwege de sluiting van de horeca, maar op 16 maart wil deze hotelier zijn terras daadwerkelijk openen. “Als er geen stipje op de ho ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: