Hotelbouwplannen: 2.263 hotelkamers

8 juli 2015
Hotelbouwplannen: 2.263 hotelkamers

Het aantal "plannen voor nieuwe hotels":http://uitgeverijps.abostore.nl/Catalog neemt langzamerhand weer wat toe. Opvallend daarbij is dat dit lang niet zo vaak via "nieuwe panden":http://app.whitepaperpublisher.com/w/hotelbouwplannen-proefexemplaar
gebeurt als in het verleden. Hergebruik lijkt nu dus ook verankerd te worden in de hotellerie.

*Stabilisatie*
Sinds een jaar lijkt de economie zich enigszins te stabiliseren in de richting van een lichte groei. Het mooie is dat dit in de cijfers rond hotelbouwplannen is terug te zien, zowel in wiskundige aantallen als in achterliggende inhoud. Wiskundig: het aantal plannen blijft stabiel, de gemiddelde hoeveelheid kamers per plan is terug op het niveau van vóór de crisis, en investeren in (bescheiden) congresfaciliteiten neemt weer de overhand boven wellness.

*Bestrijden van leegstand*
De achterliggende inhoud is divers. We zien dat het aantal plannen voor nieuwe hotels het hoogst is in bijna vijf jaar en het aantal renovatieplannen het op één na laagste ooit, maar geen van beide is natuurlijk meteen een trend. Dat geldt misschien wel voor wat erachter zit, namelijk het benutten van oude panden. Die tendens had zich tijdens de crisis al ingezet, en lijkt zich ondanks de aantrekkende economie gestaag voort te zetten en zelfs toe te nemen.
Hotelbouwers blijven dus actief meewerken aan het bestrijden van de leegstand van met name kantoorpanden. Of dit een hartenwens is of misschien planologische noodzaak om een vergunning voor een nieuw hotel te kunnen krijgen, is voer voor stedenbouwkundigen.

*38 (ver)bouwplannen*
In de maanden mei en juni 2015 registreerden we:
• 38 (ver)bouwplannen. Hiervan zijn er 33 nieuwbouw en 5 verbouw;
• 2.263 kamers worden gerenoveerd, verbouwd, of nieuwgebouwd;
• bij 14 plannen is niet duidelijk om hoeveel kamers het gaat, of speelt het aantal kamers geen rol;
• in 6 plannen zijn (ook) congres- en/of vergaderzalen betrokken;
• bij 3 plannen gaat het (mede) om de aanleg van wellness- en/of fitnessfaciliteiten.

Overig nieuws