Hotelclassificatiesysteem Verenigde Staten

10 april 1998 | Redactie
Hotelclassificatiesysteem Verenigde Staten<

De ’Official Hotel Guide’ (OHG) wordt uitgegeven door de Reed Travel Group. Zij zijn onderdeel van de Reed?Elsevier Publishing groep, een internationale uitgever van boeken, tijdschriften, gidsen en andere media. De gids geeft informatie over alle logiesverstrekkende bedrijven, met uitzondering van 'bed&breakfasthotels' en condominiums.

Er worden zowel objectieve als subjectieve criteria gebruikt, die echter niet duidelijk omschreven zijn. Het was helaas niet mogelijk een meer precieze inhoud te bemachtigen. OHG onderscheidt zich duidelijk van andere systemen door te benadrukken dat zij geen punten toekennen aan de verschillende elementen van een hotel. In hun eigen woorden: 'Wij beoordelen niet, wij classificeren.'

In de Official Hotel Guide maakt men gebruik van afkortingen om het niveau van de accommodaties aan te geven:

MFC = Moderate First Class. (Een eerste klas accommodatie, die net iets onder het gemiddelde ligt. Over het algemeen een comfortabele, simpele accommodatie die niet altijd over alle faciliteiten beschikt, bijvoorbeeld over een restaurant. Geschikt voor prijs/kwaliteit bewuste consumenten.)

FC = First Class. (Een betrouwbaar, comfortabel hotel met kamers, voorzieningen en publieke ruimtes die qua niveau 'standaard' zijn. Kan aanbevolen worden aan gasten die geen luxe of speciale service verwachten.)

SFC = Superior First Class. (Een hotel boven het gemiddelde; dat kan een uitstekend onderhouden ouder gebouw zijn of een modern hotel met uitstekende voorzieningen. Kamers en publieke ruimten zijn comfortabel en smaakvol ingericht. Geschikt voor ’de gemiddelde gast’.)

MDL = Moderate De Luxe. (Een 'basis luxe hotel' met bepaalde beperkingen. Bijvoorbeeld een prestigieus hotel dat niet over alle moderne voorzieningen beschikt of juist een modern zakenhotel met alle voorzieningen waar de juiste sfeer of een bepaalde service ontbreekt. Wellicht niet geschikt voor gasten die luxe of veel aandacht verwachten.)

DL = De Luxe. (Een uitstekend hotel dat over dezelfde voorzieningen beschikt als een Superior De Luxe, maar minder groots aandoet en meer schappelijke prijzen rekent. Veilig aan te bevelen aan veeleisende gasten.)

SDL = Superior De Luxe. (Een exclusief, prestigieus en duur hotel dat de hoogste niveaus van service, accommodatie en overige voorzieningen haalt. Elegante en luxueuze publieke ruimten. Behoort tot de tophotels van de wereld.)

Gastenprofiel

Er zijn negen categorieën, de zogenaamde 'key elements' waarop beoordeeld wordt. Een hogere classificatie leidt tot verdere aanscherping. Deze criteria zijn: ambiance en sfeer; accommodatie; type en kwaliteit aankleding van publieke ruimten en kamers; aanbod en type restaurants; bars en entertainment; sport? en recreatiefaciliteiten; kwaliteit van de dienstverlening; de staat van onderhoud; locatie; tarieven.

Voor alle bedrijven geldt dat de classificatiedefinities dienen als vertrekpunt. Vanaf dat punt wordt ieder hotel zo compleet mogelijk beoordeeld. Het systeem probeert ieder hotel te classificeren door te kijken naar het complete aanbod. Daarbij worden alle elementen beoordeeld die van invloed zijn op de beleving van de gast. De negen key elements maken het mogelijk om soepel om te gaan met de classificaties.

Daarnaast poogt de OHG de doelgroep van het hotel te identificeren en een gastenprofiel vast te stellen. Hiervoor wordt onder meer gekeken naar samenwerkingsverbanden waarbij het hotel aangesloten is, en wie het hotel verder nog vertegenwoordigt.

In de beoordeling wordt eveneens commentaar van lezers betrokken. Hiervoor worden zogenaamde ’Hotel Critique Cards’ verstrekt, waarop gasten positieve en negatieve ervaringen kunnen melden.

Levensstandaard

Afhankelijk van de bestemming worden hotels met elkaar vergeleken. Dit betekent dat, hoewel het classificatiesysteem gelijk blijft, de levensstandaard van een land, staat of regio bepaalt wat het uitgangspunt is voor de beoordeling, dus niet de westerse standaard.

Toekenning van de classificatie wordt gebaseerd op recente informatie van zowel gasten als inspecteurs. De bedrijven worden ten minste één keer per jaar gecontroleerd door een werknemer van OHG; dat gebeurt anoniem. Ieder jaar wordt bekeken of de classificatie aangepast moet worden.

Bedrijven hoeven niet te betalen voor inspecties en/of opname in de publicaties van OHG. Wel kan tegen betaling een advertentie geplaatst worden om het hotel extra onder de aandacht te brengen. OHG verwerft inkomsten door de verkoopopbrengsten.

HM30JAAR HM301998

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Coronacrisis
Laat ons jouw horecazaak zien: ben jij al 'coronaproof' ingericht?

Na een verplichte sluiting van 10 weken mag de horeca aanstaande maandag dan eindelijk weer open. Terrasstoelen worden uit het plastic gehaald, tapsystemen worden schoongemaakt en alle reserveringen worden keurig in tabellen opgenomen. De horeca is klaar voor een herstart. Hoewel de mogelijkheden...

Opening Coronacrisis
Grootste terras van Hoofddorp klaar voor heropening

Het grootste terras van Hoofddorp bij het Novotel Amsterdam Schiphol Airport opent op 1 juni weer haar deuren. General Manager Floris Licht hoopt vooral dat locals het terras vanaf deze dag weer weten te vinden. Novotel Amsterdam Schiphol Airport heeft een prachtig terras, waar tot wel zeventig m...

Economie Coronacrisis
Horeca al in eerste kwartaal zeer zwaar getroffen door de crisis

De horeca is een van de zwaarst getroffen sectoren door de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. De omzet nam in het eerste kwartaal van 2020 met 14 procent af ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt het CBS. Dit was de eerste omzetdaling in 7 jaar tijd. Het volume, de voor...

Faillissement Coronacrisis
Hotel Stroom Rotterdam failliet

Hotel Stroom in Rotterdam is failliet ten gevolge van de coronacrisis. De hoge vaste lasten en het wegvallen van inkomsten hebben ertoe geleid dat het hotelbedrijf van Edwin van der Meijde en Jantiene Berg een faillissement heeft moeten aanvragen. Van der Meijde is eveneens eigenaar van het Rotte...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Verzekeraar moet coronaschade Frans restaurant vergoeden

Over het algemeen wordt schade als gevolg van de coronamaatregelen niet gedekt door verzekeraars, maar een Franse rechter heeft bepaald dat een restaurateur recht heeft op compensatie door verzekeraar Axa. Stéphane Manigold heeft in de regio Parijs vier restaurants, waar 52 werknemers in d...

Blog Coronacrisis
"Op een feestdag de horeca weer open, wie bedenkt zoiets?"

Bart Reints Bok is directeur/eigenaar van Charme Hotels, de hotelgroep die 26 hotels onder haar vleugels heeft. Hij houdt dagelijks de Nederlandse hotellerie op de hoogte van het reilen en zeilen in deze roerige tijden; we bellen hem geregeld op om met hem de situatie te bespreken. In dit hoofdstuk ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: