Hotelreuzen lanceren eigen boekingssite

13 januari 2012
Hotelreuzen lanceren eigen boekingssite

Choice Hotels, Hilton, Hyatt, IHG, Marriott en Wyndham hebben samen een nieuwe boekingssite opgericht. De zes hotelreuzen slaan de handen ineen en bieden op "Room Key.com":http://www.roomkey.com 23.000 hotels aan waar gasten direct bij kunnen boeken. Doel van de website is om een beter
alternatief te bieden dan de meeste online reisbureaus en hotelboekingssites. Sinds woensdag 11 januari is de bètaversie van de website online. Elk van de zes hotelbedrijven heeft een even groot aandeel in de nieuwe website.

*Vriendelijker dan 'gewone' boekingssites*
Voor iedere boeking vangt Room Key een commissie. Maar naar zeggen van Room Key CEO John Davis III is dit voor hoteliers een veel vriendelijker percentage dan wat online reisbureaus en andere boekingssites vragen. Via één klik op Room Key boeken gasten direct bij de website van het desbetreffende hotelbedrijf. Dit moet gasten meer een gevoel van betrokkenheid bij het hotel geven dan dat men via een website van een derde partij boekt.

*Uitbreiding verwacht*
Room Key wil de komende maanden meer hotelbedrijven aansluiten. Ook kleinere spelers zijn van harte welkom. In eerste instantie zal Room Key zich op Amerikaanse hotelbedrijven richten. Vanaf de zomer wil het wereldwijd gaan uitbreiden.

*Best Western eerste partner*
Best Western meldde zich deze week als eerste commerciële partner om de website te voorzien van 4.000 Best Western hotels.
In Nederland zijn al een aantal hotels van Marriott, Hilton en IHG in Amsterdam via de nieuwe gezamenlijke website te boeken.

*Op den duur succesvol?*
Of het initiatief op den duur een bedreiging gaat vormen voor de grootste boekingssites van de wereld is nog maar de vraag. Analisten menen dat er nog veel moet gebeuren voordat sites als Booking.com, Expedia, Priceline, en Hotels.com stevige concurrentie zullen ondervinden. Marktexperts wijzen daarbij op het falen van soortgelijke zoek- en boekwebsites op metaniveau in de EU en de VS. Andbook uit Europa en Travelweb uit Amerika bestaan niet meer.

~Frank Lindner~

Overig nieuws