IENS verdwijnt en verliest 5000 restaurants

19 februari 2019 | Thijs Jacobs

De Nederlandse reserveringswebsite IENS gaat verder onder de internationale merknaam TheFork. Ongeveer de helft van de restaurants verdwijnt daarmee van de website, maar met het oog op de internationale bekendheid van TheFork hoeft dat geen probleem te zijn. IENS was immers een (te) lokaal product. Zeker met het oog op het portfolio van Tripadvisor. 

Tripadvisor nam IENS drie jaar geleden over van oprichter en naamgever Iens Boswijk. Tegenover RTLZ verklaarde ze dat ze de naams- en koerswijziging al langer zag aankomen. TheFork is immers internationaal leidend, met zo'n 21 miljoen bezoekers per maand en 55.000 aangesloten restaurants in 11 landen. Nederlandse consumenten kunnen nu dus ook internationaal tafels reserveren, net als dat buitenlandse gebruikers van het platform eenvoudiger een tafeltje kunnen reserveren in Nederland.

Platform raakt 5000 restaurants kwijt

Je kunt straks alleen nog maar een recensie plaatsen als je online gereserveerd hebr via TheFork. Hiermee wordt het Tripadvisor-model gevolgd. Ook zijn per 1 mei alleen restaurants te boeken die aangesloten zijn bij TheFork. Het aantal Nederlandse restaurants halveert dan, tot 5000-6000 namen. De 5000 restaurants die verdwijnen van het platform, hebben aangegeven geen gebruik te willen maken van de diensten van TheFork. De kostenstructuur blijft evenwel hetzelfde: 1,50 tot 2 euro per couvert. Horecaondernemers betalen maandelijks een standaardtarief van 29 euro voor een gewoon account. Een pro-account (dat nodig is om reserveringen te managen!) kost maandelijks 69 euro.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Column David Bakker
Column: Keizer, koning, kroonprins

Tijdens de opening van HotelTech 2019, bijna een jaar geleden, vroeg dagvoorzitter Jeroen Smit aan de zaal vol hoteliers met welk doel zij voor de hospitalitybranche hadden gekozen? Voor het geld? Of omdat gastvrijheid in je DNA zit? Uit zijn verhaal dat volgde concludeerde ik dat je alleen een gezo ...

Interview Longread
Martin Lindelauf met pensioen: een interview in 41 vragen, deel 3

Na 41 dienstjaren houdt Martin Lindelauf (61) het voor gezien. Hij laat de hotellerie achter zich. In 41 vragen portretteert Hospitality Management de gedreven hotelier. Dit is deel 3 uit de reeks, die uit vier delen bestaat. Het laatste deel volgt over enkele dagen. Je team, was dat groot? ...

Columns
Column: Inzicht in gastvrijheidspsychologie gewenst

Triest nieuws, maar we zullen nog een lange periode moeten dealen met het coronavirus. Alhoewel veel hotels in Nederland deze zomer hebben geprofiteerd van de binnenlandse vakanties gaan we een twijfelachtige herfst en winter tegemoet. Ik ben bang dat een deel van uw gasten een psychologisch ‘ ...

Hotelketens
Hotel Merici Sittard wordt toegevoegd aan Accor hotelmerk MGallery

Hotel Merici Sittard van Black Label Hotels wordt per 1 april 2021 onderdeel van Accor’s MGallery Hotel Collection. Het viersterrenhotel is gevestigd in het voormalige klooster van de zusters Ursulinen aan de Oude Markt in het centrum van Sittard. De franchise partner is de huidige operator, B ...

Toerisme Airbnb
Dit zijn de meest gastvrije plekken in Nederland

Staycations zorgen voor een nieuwe trend. Nederlanders zoeken vaker landelijke gebieden op, waarbij met name Airbnb-gasten in minder bezochte provincies gastvrij ontvangen zijn door hosts. In verband met COVID-19 zijn Nederlanders gevraagd deze herfstvakantie dichtbij huis te blijven. Airbnb spoort ...

Hotelbouwplannen Opening
Boutique hotel WSHS opent in 2021

Iets stilletjes tot leven laten komen. Iets dat er al lang was, maar ineens van zich laat horen. Het is de metamorfose van het oude Weeshuis (1599) in Gouda naar Boutique hotel WSHS; nu nog volop in de steigers, straks een stijlvol toevluchtsoord met internationale allure. Met veel liefde is het mon ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Wat vindt Sander Allegro ervan?
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: