Kurhaus in grote financiële problemen

12 februari 2013
Kurhaus in grote financiële problemen

Het Steigenberger Kurhaus hotel in Scheveningen kampt met financiële problemen. De rentes op de lening van het vastgoed zouden niet meer worden betaald. Hetzelfde zou gelden voor de huurprijs.

*Exploitatieproblemen?*
Steigenberger en de hoteleigenaar voldoen sinds een aantal maanden niet meer aan hun betalingsverplichtingen, zo bericht "Vastgoedmarkt.nl":http://www.vastgoedmarkt.nl/nieuws/2013/02/11/kurhaus-hotel-scheveningen-in-grote-problemen op basis van verkregen rapportages. Steigenberger verwijst in een reactie deze aantijgingen van de hand. In 2011 liet Arco Buijs nog weten dat "het Kurhaus het best lastig heeft met de crisis":http://www.hospitality-management.nl/nieuws/kurhaus-bokst-tegen-crisis-en-concurrenten/.

*Renteverplichtingen*
Diverse rapporten en marktupdates van gerenommeerde financiële instanties tonen terdege aan dat er, in ieder geval voor het vastgoed, problemen zijn. In een presentatie aan investeerders op 9 februari concludeert de bij de zaak betrokken vastgoedadviseur Hatfield Philips over het Kurhaus dat de renteverplichtingen hoger zijn dan de inkomende rentes.

*Afwaardering*
Bovendien hangt er een flinke afwaardering boven het vijfsterrenhotel met 255 kamers. Waar het pand in april 2011 voor 63,8 miljoen euro de boeken in ging, gaat Deutsche Bank in een marktrapport van 8 februari nu uit van een waarde van 24 miljoen. In maart volgt een nieuwe taxatie. Een afwaardering van meer dan de helft zou het mogelijk maken om de vastgoedeigenaar en hotelexploitant samen de laan uit te sturen. Volgens Hatfield Philips is dit de mogelijkheid om weer vooruit te gaan.

Foto: Ahmed Elnagar

~Frank Lindner~

Overig nieuws