Leden FNV Horeca akkoord met cao horeca

17 december 2019 | Thijs Jacobs

De leden van FNV Horeca hebben aangegeven dat zij akkoord gaan met het onderhandelingsakkoord voor een nieuwe cao horeca. 75% van de uitgebrachte stemmen was positief. De leden van FNV Horeca konden tot en met 15 december hun stem uitbrengen. Doordat ook CNV Vakmensen en Koninklijke Horeca Nederland akkoord zijn met het onderhandelingsakkoord, is de cao vanaf 1 januari 2020 van toepassing.

Veel reacties

Edwin Vlek, bestuurder FNV Horeca: “Het onderhandelingsakkoord dat we bereikt hebben voor een nieuwe cao en we als stemming hebben voorgelegd, heeft wel wat losgemaakt. We hebben veel reacties en vragen ontvangen van medewerkers en deze zorgvuldig meegenomen en beantwoord. De leden van FNV Horeca hebben altijd het laatste woord. Middels de ledenraadpleging heeft het overgrote merendeel van de leden die hebben gestemd aangegeven dat zij akkoord gaan met de nieuwe cao. Ook niet-leden hebben we gevraagd wat ze ervan vonden, ook zij waren in de meerderheid positief. De stemmen van niet-leden hebben we raadgevend meegenomen. Dit betekent dat we per 1 januari 2020 een nieuwe cao in de horeca hebben waar FNV Horeca weer onderdeel van is. Een cao waarmee we een eerste stap hebben gezet om de sector weer sterker te maken, waarbij we vertrouwen hebben om samen te werken aan een toekomstbestendige sector.”

Toepassing cao

De cao horeca geldt per 1 januari 2020 voor werkgevers die aangesloten zijn bij KHN en/of de cao horeca vrijwillig toepassen. Daarbij zullen de sociale partners de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaan verzoeken om de cao algemeen verbindend te gaan verklaren. Zodra dit is goedgekeurd, geldt de cao voor de gehele sector.

De belangrijkste behaalde resultaten zijn:

looptijd van de cao vanaf 1 januari 2020 tot en met 31 december 2020;
een loonsverhoging van 3% voor vakkrachten die een loon ontvangen dat ligt tussen het basis- en eindloon van de loontabel;
aanpassing van de loontabel met 3%
aanpassing van de definitie vakkracht, waardoor een medewerker sneller een hoger salaris ontvangt;
uitwerking van de sociale agenda. Omschrijven van functies, beloningen en ontwikkeling van medewerkers.

 

FNV Horeca is de grootste vakbond voor medewerkers in de horeca. FNV Horeca behartigt de collectieve belangen voor alle horecamedewerkers op het gebied van werk en inkomen, arbeidsvoorwaarden, arbeidsomstandigheden en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

KHN Coronacrisis
KHN: reparatie NOW en demping Wab-effecten dringend noodzakelijk

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) signaleert dat de NOW-regeling op belangrijke onderdelen tekortschiet. Afgelopen maandag opende het UVW het NOW-loket. Door de afbakening van het omzetverlies en de fixatie van de vergoeding loonsom sv op uitsluitend januari 2020, worden schrijnende effecten zichtb...

Coronacrisis
Inschrijftermijn Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2020 verlengd

De inschrijftermijn voor de 19e editie van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs voor de beste jonge gastvrouw of gastheer van Nederland is verlengd als gevolg van de corona-crisis. Kandidaten tussen de 20 en 26 jaar kunnen nu nog tot en met 30 juni 2020 inschrijven. De uitreiking van de National...

Independent Hotel Show afgelast en verplaatst naar 2021

De Independent Hotel Show is vanwege de aanhoudende coronapandemie afgelast, zo laat de organisatie weten. Ruim drie weken geleden werd het hotelevent in de Amsterdamse RAI al verplaatst van halverwege maart naar eind juni. Nu heeft de organisatie ook besloten om de uitegestelde Independent Hotel Sh...

Interview Coronacrisis
"De reddingsboeien zijn er wel, maar te weinig"

Bart Reints Bok is directeur/eigenaar van Charme Hotels, de hotelgroep die 26 hotels onder haar vleugels heeft. Hij houdt dagelijks de Nederlandse hotellerie op de hoogte van het reilen en zeilen in deze roerige tijden; iedere dag bellen we hem om de situatie te bespreken. In dit dertiende hoofdstuk...

Food Amsterdam
Paascreaties van Hotel Jakarta verkocht in Bakkerij Westers

Pastry chef Ramona Rütti van Hotel Jakarta Amsterdam maakt bijzondere paascreaties om te paastafel op te fleuren. Dit jaar zal de tafel voor minder mensen gedekt worden, maar daardoor is er des te meer aandacht voor wat er op tafel staat. Er zijn verschillende creaties te verkrijgen in Bakke...

Economie Coronacrisis
HorecaMonitor doet voorstel om horeca te behoeden voor faillissementen

HorecaMonitor roept KHN op om 'Den Haag' een serieus voorstel te doen. Een voorstel dat, wanneer het geaccepteerd wordt, horecaondernemers mogelijk behoedt voor faillissementen. Hieronder de brief: Beste heer, mevrouw, Ons bureau is sterk betrokken bij de begeleiding van vele horecakla...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: