Uitreiking van de Lekker awards 2011

15 november 2010 |
Uitreiking van de Lekker awards 2011<

Broeierig warm was het op donderdag 15 november in één van de zalen van het schip De Rotterdam. En al was er toch het een en ander uitgelekt bij Chiels radioshow nog steeds was niet alles naar bekend wat betreft de ranking van de top 20. Makkie Mulder, hoofdredacteur van Lekker, maakte de namen bekend. De gedoodverfde winnaar was wederom Sergio Herman van Oud Sluis in Sluis, en hoewel hij vorig jaar nog op de vijfde plaats stond prijkt Jannis Brevet van Inter Scaldes in Kruiningennu op nummer twee. Een gedeelde derde plaats was er voor Jonnie Boer van De Librije in Zwolle en Jacob Jan Boerma van De Leest in Vaassen.


John Beeren, Thérèse Boer en Florian Beeren

Exemplaar gepikt
Van tevoren waren er voornamelijk opgewonden gesprekken in de zaal van De Rotterdam. Rogér Rassin, chef de cuisine van La Rive in Amsterdam: “Het is afwachten, al hoop ik natuurlijk wel op een handhaving in de top 10.” Dhr. Rassin was dan ook in zijn nopjes met plek 8 die hij ook in 2011 warm houdt. Maar ook 'het lek' zorgde voor wat opschudding. Mulder, hoofdredacteur van Lekker: “Waarschijnlijk is er een exemplaar gepikt in de lange schakel van de zeventig rapporteurs naar de drukker. We hebben wel echt pech, vorig jaar ging er namelijk technisch wat mis en nu dit weer. Het is eigenlijk net een soort troonrede. Maar vandaag gaan we feest vieren en morgen de Sherlock Holmes uithangen, ” besluit ze monter. John Beeren, eigenaar van De Bokkedoorns kijkt er niet van op dat de uitslag al bekend was voor de uitreiking: “De 33 jaar dat het blad bestaat is de uitslag elk jaar al van tevoren bekend. Dit jaar was ik in het buitenland maar ik hoorde het van tevoren al via de sms. Ik verdenk ze er een beetje van dat ze het express doen.” Zoon Florian Beeren hoorde per sms van zijn moeder dat bij Chiel bekend gemaakt was dat De Bokkedoorns van 10 naar 9 zijn gestegen. Vandaag fungeert hij als chauffeur van zijn vader maar hij gaat zelf waarschijnlijk niet het vak in: “Ik vind dit leuk maar als ik zie wat hij er verder voor moet doen dan zou ik het toch niet willen. Ik studeer MER Management, Economie en Recht.


Martin Kruithof chef kok van de Lindehof (2e van links) en naast hem Lucas Rive, chef kok van de Bokkedoorns

Streekproducten
“Toch wel jammer,” reageert Peter Bruins, sommelier bij De Bokkedoorns, op het lek. “Twee jaar geleden was het niet bekend en toen was de sfeer toch competatiever.” We hebben dit jaar niet echt iets anders gedaan, je doet gewoon elke dag je stinkende best. Goed is goed, dat kan niet beter. Wij werken heel veel met biologische producten. Ook de kippen, koeien en kalveren die wij gebruiken hebben meer tijd gehad om te groeien. Dat proef je, de gerechten hebben een betere smaak.”


Christopher Naylor van Vermeer, eerste van rechts

Ook Christopher Naylor chef van Vermeer (van 16 naar 17) kookt veel met streekproducten uit eigen tuin. “Samen met twee andere Amsterdamse restaurants hebben we een tuin waaruit we ’s zomers 90% van de gerechten koken en ’s winters 60%. Er komt echt zoveel van die grond af!” Naylor haalt dan ook geen producten meer uit Spanje of Italië. “Alleen vlees is soms echt beter in Frankrijk, bijvoorbeeld dat van kippen en duiven.” Naylor hoopt op nummer 16 te blijven staan. “Dat is prima zo, ik heb respect voor andere chefs, als we maar in de top 20 blijven.”

Er staan 56 nieuwe namen in de Lekker. Deze restaurants kunnen hun borst nat maken voor een stroom nieuwe gasten. Logischerwijs zijn er ook verschillende namen verdwenen uit het magazine. Redenen hiervoor zijn faillissementen of de kritische criteria van de 70 rapporteurs waaraan de top in gastronomie moet voldoen. Kwaliteit en gastvrijheid blijven van groot belang dat proeven we ook weer in 2011.

1. Oud Sluis in Sluis (1)
2. Inter Scaldes in Kruiningen (5)
3. De Librije in Zwolle (2)
3. De Leest in Vaassen (3)
5. Beluga in Maastricht (4)
6. De Zwethheul in Schipluiden (7)
7. Ivy in Rotterdam (20)
8. La Rive in Amsterdam (8)
9. De Bokkedoorns in Overveen (10)
10. Boreas in Heeze (13)


De top 10 van Lekker 2011


Eline Dragt

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Economie
FNV Horeca bereikt cao-akkoord horeca met 3% loonsverhoging

FNV Horeca en CNV Vakmensen hebben met werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland een onderhandelingsakkoord bereikt voor een nieuwe cao horeca. Het belangrijkste resultaat is een loonsverhoging van in totaal 3%. Edwin Vlek, bestuurder FNV Horeca, over het behaalde onderhandelingsakkoord:...

Interview Longread
Michael Struck, Ruby Hotels: "Rotterdam staat op ons lijstje"

Ruby Hotels fonkelt aan het firmament van het Duitse hotellandschap en zal binnen niet al te lange tijd wereldwijd bekend zijn. Als we de drukke openingsagenda bekijken, zien we openingen in Londen, Frankfurt, Düsseldorf, Keulen, Helsinki, Zürich en enkele locaties in China op de planning....

Achtergronden Tech
Overname Winner Hotel Software door Mews

Mews, het snelst groeiende SaaS Property Management Systeem (PMS) voor hotels en hostels, heeft de grootste Belgische software-leverancier, Winner Hotel Software, overgenomen. De strategische samenwerking tussen de twee toonaangevende Property Management Systems draagt bij aan de uitbreiding van ...

Achtergronden Internationaal
Deze items worden door hotelgasten het vaakst gestolen uit het hotel

Het stelen van zeep of pennen lijkt voor veel hotelgasten onschuldig, maar sommige zijn zo brutaal dat ze tv's, piano's, matrassen of zelfs opgezette dieren uit het hotel dragen. Wellness Heaven heeft 1.157 hoteliers gevraagd welke items het meest worden gestolen. In het bijzonder zien we ee...

Advertorial
Travel Suit Collection by NCF

Na een succesvolle entree van de Corporate Identity Concept Collectie hebben wij met de introductie van de Corporate Travel Suit Collectie het programma-aanbod bij Nieuwenhuis Corporate Fashion aanzienlijk uitgebreid. Met behoud van uniek ontwikkelde pasvormen vanuit onze bestaande concepten kara...

Economie Achtergronden
Horeca ziet personeelstekort oplopen: 23.000 openstaande vacatures

De omzet van de horeca steeg in het derde kwartaal van 2019 met 0,2 procent ten opzichte van het vorige kwartaal, meldt het CBS. Het volume nam echter met 0,3 procent af. De omzet van logiesverstrekking steeg met 0,1 procent, de omzet van eet- en drinkgelegenheden met 0,2 procent. Omzet logiesver...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: