Leven als een local? Nee bedankt!

18 oktober 2013 |
Leven als een local? Nee bedankt!<

Binnen de reisindustrie is ‘social travelling’ sterk in opkomst. Wat is dat? Voor, tijdens én na je reis via de sociale media met mensen uit de plek van bestemming intensief
in contact staan, en je tijdens het verblijf daar gedragen als een ‘local’. Dit door bijvoorbeeld in het huis van een inheemse bewoner te overnachten en dingen te ondernemen die een autochtoon zou doen.

Bijzondere plekken
Niet in dikke rijen door de Sixtijnse kapel schuifelen, maar zelf op zoek gaan naar unieke ervaringen in Rome. Mensen zoeken, gebruikmakend van sociale internetplatformen; naar bijzondere plekken gaan die zij willen bezoeken, of liever: ervaren. Ter plaatse via mobiel internet (binnen de EU met dank aan Nelie Kroes tegen veel lagere kosten per MB dan vroeger) bekijken wat ze zullen ondernemen. Reizigers leggen via bemiddelingswebsites zoals AirBnB contact met de lokale bevolking. Social travel haakt in op de behoefte van mensen aan een bijzondere persoonlijke vakantie, weg van het massatoerisme.

Zelf regelen
Uit het VakantieContinuOnderzoek van NBTC-NIPO blijkt dat van alle volwassen Nederlanders tien procent in de afgelopen drie jaar via de social travelling-methode op reis is gegaan. Dat percentage zal met de tijd nog wel oplopen, verwacht ik. Hoe hoger dat percentage, hoe minder mensen er via de traditionele manier op reis gaan. En met ‘traditioneel’ bedoel ik uiteraard niet de oermethode van naar het reisbureau op de hoek gaan (dat zit er trouwens ook niet meer), maar via een boekingsite zelf vlucht, verblijf en vervoer regelen.

Vissen met gasten
Onderdeel uitmakend van reizen en toerisme, moeten hotels met hun tijd meegaan. Velen van u doen dit al. Door in te spelen op al het goede wat de streek aan producten te bieden heeft te serveren op het bord en in het glas, en door gasten te wijzen op al het moois wat er in de buurt en omgeving is te zien. Voorbeelden zijn er legio. Een hotelmanager die met zijn Harley Davidson gasten meeneemt op een toertocht. Een chef-kok die met de vissers onder de hotelgasten het hoofdingrediënt van de avond gaat verschalken.

Doorslaan
Hoe ver moet de hotellerie gaan om gasten te laten leven als een local? Slaan we langzaamaan niet wat door? Dat de general manager straks zijn gasten nog even persoonlijk voorleest voor het slapen gaan, of met ze op kroegentocht gaat? Mijns inziens is er niets mis met een gepaste afstand.
Bovendien wint het hotelbed het altijd met gemak van de doorgezakte slaapbank die reizigers dikwijls bij locals op het logeerkamertje aangeboden krijgen…

Door Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Economie
Horeca 22.00 uur dicht, maximaal dertig gasten binnen

De horeca is verplicht om vanaf dinsdag 29 september de deuren om 22.00 uur te sluiten. Vanaf 21.00 uur mag er niemand meer naar binnen. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. In de buitenruimte gaat landelijk een maximum van 40 personen gelden voor bijeenkomsten. Daarbij ...

Economie Amsterdam Interview
Hoe komt Amsterdam uit de crisis? Reinier van Dantzig (D66) zoekt kwaliteitstoerist

Het contrast kán niet groter. Van een overvolle stad in 2019 naar een angstvallig stil Amsterdam in de zomer van 2020. Het massatoerisme verdween en de hotels in de hoofdstad blijven leeg. Terwijl het COVID-19 virus de hotellerie in zijn greep houdt, worden er plannen gesmeed om Amsterdam in ...

Economie KHN
KHN pleit voor extra steunmaatregelen

De snelle toename in het aantal besmettingen was de aanleiding voor een extra persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge vanavond. Het aantal coronabesmettingen blijft stijgen, het kabinet grijpt daarom landelijk keihard in. Opnieuw krijgt de horeca harde klappen. Aanvullend op de maa...

Achtergronden Tech
Horeca gebruikt relatief vaak online platformen

Circa 8 procent van de Nederlandse bedrijven met twee of meer werkzame personen gaf aan in 2018 online platformen te hebben gebruikt om hun goederen en diensten af te zetten. De belangrijkste redenen waren de toegang tot een grotere afzetmarkt (83 procent) en gemak (75 procent). Dit blijkt uit het o...

Economie
"Horeca 22.00 uur dicht, maximale groepsgrootte naar 30"

Tijdens de persconferentie van vanavond zal premier Mark Rutte bekendmaken dat de horeca iedere dag verplicht om 22.00 uur de deuren zal moeten sluiten. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. Dat geldt dus ook in restaurants. Daarbij wordt het personeel niet meegerekend. D...

Toerisme Coronacrisis
''Dit jaar 70 procent minder buitenlanders naar Nederland''

Het aantal buitenlanders dat dit jaar naar Nederland komt, ligt 70 procent lager dan vorig jaar. Bovendien gaan ongeveer 40 procent minder Nederlanders op vakantie in eigen land, waarmee het niveau van het toerisme terug op het niveau is van de jaren negentig, zo schetst het Nederlands Bureau voor T...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Wat vindt Sander Allegro ervan?
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: