Meer kerstreserveringen voor de horeca

16 december 2010 |
Meer kerstreserveringen voor de horeca<

De komende kerstdagen mag de horeca rekenen op meer bezoeken dan de voorgaande jaren. Van gezellige kerstborrel in het café tot culinaire hoogstandjes. De mensen zoeken de warmte en gastvrijheid van de horeca op de komende Kerst. Ruim 14% van de Nederlanders zegt van plan te zijn met de kerstdagen buiten de deur te eten. Dat komt neer op 1,5 miljoen kerstdiners die in de horeca worden genuttigd.

Arrangementen in trek
In veel hotels en restaurants wordt er al volop geboekt en zijn totaalarrangementen zeer in trek. "Blijkbaar hebben de mensen even genoeg van de crisis en willen onbezorgd genieten deze kerstdagen", aldus Lodewijk van der Grinten, directeur van Koninklijke Horeca Nederland.

100.000 meer boekingen in restaurants
Elk jaar presenteert Koninklijke Horeca Nederland de verwachtingen voor de kerstdagen. Deze metingen worden uitgevoerd door Foodstep in samenwerking met het bedrijfschap Horeca en Catering onder consumenten van 16 tot 65 jaar.
Ongeveer 8% van de Nederlanders heeft al gereserveerd in de horeca. Vorig jaar was men terughoudender, toen lagen de reserveringen een vol procentpunt lager. "Het vertrouwen in de economie groeit gestaag en iedereen wil ontspannen genieten met Kerst", aldus Van der Grinten. De restaurants hebben op dit moment al ruim 100.000 boekingen meer vastliggen dan vorig jaar. Het lijkt erop dat mensen zichzelf willen verwennen met een onbezorgde en ontspannen Kerst.

Trends
Volgens het NBTC gaat van de 350.000 Nederlanders die in eigen land op vakantie gaan tijdens de Kerst circa 30% naar een hotel. Veel hotels bieden arrangementen aan voor een totaalprijs. Restaurateurs bieden naast de feestelijke uitgebreide diners, ook steeds meer menu's aan die eenvoudig thuis zijn te bereiden. De Chinese restaurateurs hebben speciaal voor deze Kerst een Innovatief Kerstmenu voorbereid in samenwerking met Chinese Meesterkoks. Voor de ijssalons zijn traditioneel de ijssmaken als mokka, hazelnoot, chocola en vanille-ijstaarten zeer in trek. De Chinese wokrestaurants ontvangen met de Kerst vriendengroepen of grote families, die samen zorgeloos genieten van mooie buffetten.

Hoge verwachtingen
Waarschijnlijk hebben de hoge verwachtingen ook te maken met het feit dat kerstmis dit jaar op zaterdag en zondag wordt gevierd. Met dit vooruitzicht kan de verbetering van omzetten in horecabedrijven zich doorzetten. Omzetcijfers van het CBS laten in het 3e kwartaal van dit jaar voor het eerst een lichte stijging zien ten opzichte van dezelfde periode in 2009.

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Roberto Payer-editie Hospitality Management vaart nieuwe koers

De speciale Roberto Payer-editie die Hospitality Management in september uitgeeft, krijgt een nieuwe redactionele koers. Vanwege de coronacrisis zijn eerder bepaalde onderwerpen en thema's te komen vervallen. Vanochtend besprak Payer in het Waldorf Astoria de actualiteiten, thema's e...

Opening
Hotel De L'Europe Amsterdam heropent in nieuwe stijl

Na een volledige restyling van het interieur van de lobby, privé-eventkamers, restaurants en bar, opende De L'Europe Amsterdam het afgelopen weekend haar deuren voor gasten. Per 1 juni zijn ook alle restaurants van het hotel - Bord'Eau, Brasserie Marie, Freddy's Bar en de in &#...

Internationaal
CBS: passagiers nationale luchthavens 98% gedaald in april

In april 2020 reisden bijna 134 duizend passagiers van en naar de vijf nationale luchthavens, 98 procent minder dan in april 2019. Het vrachtvervoer daalde in deze periode met 25 procent tot 103 duizend ton aan vervoerd gewicht. Dit meldt het CBS op basis van de nieuwste cijfers. Vanweg...

Aannames, plannen en werkelijke reacties. Hoe we onze weg zoeken in de Covid-19 pandemie.

Sinds maart is Hotelschool The Hague een groot aantal onderzoeken gestart naar de Covid-crisis. Op welke termijn is een herstart van het toerisme te verwachten? Gaan we terug naar vroeger of zullen toeristen op dezelfde manier willen reizen? Gaan gasten hotels en andere accommodatie meer op criteria...

KHN
KHN: Demonstratie op de Dam klap in het gezicht voor horecaondernemers

De algemeen directeur van KHN, Dirk Beljaarts, noemt de demonstratie gisteren op de Dam in Amsterdam een klap in het gezicht voor horecaondernemers. Gisteravond kwamen duizenden mensen op de Dam bijeen om te demonstreren tegen racisme. “Het valt niet te rijmen met het beleid dat de afgelopen m...

Columns Coronacrisis
"Wat in Amsterdam gebeurde, voelt als een steek in de rug"

Bart Reints Bok is directeur/eigenaar van Charme Hotels, de hotelgroep die 26 hotels onder haar vleugels heeft. Hij houdt dagelijks de Nederlandse hotellerie op de hoogte van het reilen en zeilen in deze roerige tijden; we bellen hem geregeld op om met hem de situatie te bespreken. In dit hoofdstuk ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: