Meer kerstreserveringen voor de horeca

16 december 2010 |
Meer kerstreserveringen voor de horeca

De komende kerstdagen mag de horeca rekenen op meer bezoeken dan de voorgaande jaren. Van gezellige kerstborrel in het café tot culinaire hoogstandjes. De mensen zoeken de warmte en gastvrijheid van de horeca op de komende Kerst. Ruim 14% van de Nederlanders zegt van plan te zijn met de kerstdagen buiten de deur te eten. Dat komt neer op 1,5 miljoen kerstdiners die in de horeca worden genuttigd.

Arrangementen in trek
In veel hotels en restaurants wordt er al volop geboekt en zijn totaalarrangementen zeer in trek. "Blijkbaar hebben de mensen even genoeg van de crisis en willen onbezorgd genieten deze kerstdagen", aldus Lodewijk van der Grinten, directeur van Koninklijke Horeca Nederland.

100.000 meer boekingen in restaurants
Elk jaar presenteert Koninklijke Horeca Nederland de verwachtingen voor de kerstdagen. Deze metingen worden uitgevoerd door Foodstep in samenwerking met het bedrijfschap Horeca en Catering onder consumenten van 16 tot 65 jaar.
Ongeveer 8% van de Nederlanders heeft al gereserveerd in de horeca. Vorig jaar was men terughoudender, toen lagen de reserveringen een vol procentpunt lager. "Het vertrouwen in de economie groeit gestaag en iedereen wil ontspannen genieten met Kerst", aldus Van der Grinten. De restaurants hebben op dit moment al ruim 100.000 boekingen meer vastliggen dan vorig jaar. Het lijkt erop dat mensen zichzelf willen verwennen met een onbezorgde en ontspannen Kerst.

Trends
Volgens het NBTC gaat van de 350.000 Nederlanders die in eigen land op vakantie gaan tijdens de Kerst circa 30% naar een hotel. Veel hotels bieden arrangementen aan voor een totaalprijs. Restaurateurs bieden naast de feestelijke uitgebreide diners, ook steeds meer menu's aan die eenvoudig thuis zijn te bereiden. De Chinese restaurateurs hebben speciaal voor deze Kerst een Innovatief Kerstmenu voorbereid in samenwerking met Chinese Meesterkoks. Voor de ijssalons zijn traditioneel de ijssmaken als mokka, hazelnoot, chocola en vanille-ijstaarten zeer in trek. De Chinese wokrestaurants ontvangen met de Kerst vriendengroepen of grote families, die samen zorgeloos genieten van mooie buffetten.

Hoge verwachtingen
Waarschijnlijk hebben de hoge verwachtingen ook te maken met het feit dat kerstmis dit jaar op zaterdag en zondag wordt gevierd. Met dit vooruitzicht kan de verbetering van omzetten in horecabedrijven zich doorzetten. Omzetcijfers van het CBS laten in het 3e kwartaal van dit jaar voor het eerst een lichte stijging zien ten opzichte van dezelfde periode in 2009.

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Branded Content
Auping presenteert nieuw bed: Auping Noa

Auping lanceerde op 1 oktober 2020 Auping Noa, een nieuw bed ontworpen door de Deense designer en architect Eva Harlou. Met dit bed voegt Auping een nieuw ontwerp toe aan een lange rij van iconische ontwerpen. Geheel volgens de Scandinavische ontwerptraditie heeft Eva Harlou met Auping Noa een bed o ...

Booking.com OTA's Internationaal
Booking.com vreest 'monopolielijstje' Brussel

Glenn Fogel, CEO van Booking.com, vreest dat zijn bedrijf op een speciaal 'monopolielijstje' van de Europese Commissie komt te staan. Ambtenaren in Brussel werken aan de criteria om tot die lijst te komen. Brussel wil de twintig grootste techbedrijven ter wereld op de lijst hebben. De Europe ...

Coronacrisis
Horeca blijft zeker nog dicht tot december

Waar iedereen al wel rekening mee hield, is gisterenavond bevestigd door minister De Jonge: de gedeeltelijke lockdown duurt in ieder geval nog tot december en 'wellicht tot in het nieuwe jaar'. Dit houdt in dat de horeca tot december de deuren gesloten moet houden. Er wordt op dit moment nog ...

Economie Coronacrisis
Dit zijn de aanvullingen op het derde steunpakket corona

De opleving van het coronavirus en de huidige maatregelen hebben flinke gevolgen voor de economie. Het kabinet stelt extra geld beschikbaar voor ondernemers die door de recente maatregelen een onevenredig harde klap hebben gekregen. Zo krijgt de horeca een eenmalige subsidie op aangelegde en nu onbr ...

Opening Den Haag
Park Centraal opent in cultureel centrum van Den Haag

Hospitalitygroep Sircle Collection heeft het 160 jaar oude pand van Park Hotel Den Haag, voorzien van een grondige restyling waarmee het interieur en de identiteit opnieuw zijn vormgegeven tot Park Centraal Den Haag. De renovatie en rebranding van het hotel brengen het culturele erfgoed en bewaarde ...

Columns
Column Jantiene Berg: Mijn hele hebben en houwen op tafel

Het is nu vijf maanden geleden dat mijn compagnon en ik de sleutel van ons urban boutique hotel in Rotterdam inleverden bij de curator. Per direct geen zeggenschap meer, maar nog wel een hoop verplichtingen richting de curator. Een eenzaam proces zonder echt afscheid van je gasten en medewerkers te ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Wat vindt Sander Allegro ervan?
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: