Nederlanders gaan langer op vakantie, all inclusive minder populair

Auteur: Redactie
Toerisme Internationaal 21 maart 2022
Nederlanders gaan langer op vakantie, all inclusive minder populair

Nederlanders gaan deze zomer gemiddeld langer op vakantie dan vorig jaar. Dat blijkt uit data van dé VakantieDiscounter, die het reisgedrag van hun consumenten onder de loep nam. Gemiddeld gaat de Nederlander dit jaar tien dagen op vakantie. Vorig jaar was dat ‘slechts’ acht dagen.

Opvallend is dat de all inclusive formule minder populair wordt; vorig jaar boekte 29% van de vakantiegangers o.b.v. all inclusive, voor deze zomer is dat 25%. Logies en ontbijt is het meest populaire verblijfstype (29%).

“Vorig jaar zagen we dat veel klanten bezorgd waren dat lokale restaurants gesloten werden. Met een all inclusive vakantie hadden ze in elk geval een of meerdere restaurants tot hun beschikking. Nu zijn we deze zorgen niet terug in de vragen van klanten”, aldus Laura Vlaanderen van dé VakantieDiscounter.

Populaire bestemmingen

Hoewel recent de reisadviezen buiten Europa zijn aangepast, wordt de top 10 bestemmingen nog altijd gedomineerd door Europa. Griekenland kan rekenen op de meeste Nederlandse vakantiegangers (39%), gevolgd door Spanje (33%). Turkije sluit de top 3 af met 7% van het aantal boekingen.

Volledige top 10

1) Griekenland (39%)
2) Spanje (33%)
3) Turkije (7%)
4) Italië (5%)
5) Portugal (3%)
6) Kroatië (3%)
7) Egypte (2%)
8) Malta (1%)
9) Bulgarije (1%)
10) Curacao (1%)

Een opvallende nieuwkomer in de top 10 is Malta. “Malta heeft het de afgelopen twee (corona)zomers goed gedaan qua reisadviezen en aantal besmettingen. Dit blijft mensen die op zoek zijn naar de meeste zekerheid bij.”

Deze zomer lijkt er door Nederlanders weer meer te worden gevlogen vanaf Duitse luchthaven. Zo stijgt Düsseldorf als vertrekluchthaven van een aandeel van 20% vorig jaar naar een aandeel van 28% dit jaar. Schiphol levert in qua populariteit. Vorig jaar vertrok 57% van de reizigers in de zomervakantie vanaf Schiphol, voor komende zomer is dit 43%.

Vorig jaar zorgde vliegen vanaf Duitsland voor extra uitzoekwerk en mogelijk meer benodigde reisdocumenten. Simpelweg omdat je de regels van Nederland, Duitsland én de vakantiebestemming moest aanhouden. Met de nieuwe EU-richtlijnen is de kans daarop kleiner.

Overig nieuws