Nederlands Bocuse d'Or team geplaatst voor wereldfinale

11 mei 2016 |
Nederlands Bocuse d'Or team geplaatst voor wereldfinale<

Het Nederlandse Bocuse d’Or team met chef Jan Smink en commis Sander Verhaaf heeft tijdens de Europese
finale in het Hongaarse Boedapest een zevende plaats
behaald, waarmee het zich heeft gekwalificeerd voor de wereldfinale in Lyon in januari 2017.

Foto's: Marc van Gulick, Kyonne Leyser

14 couverts in 5 uur 35
Het team, dat evenals coach Lars Aukema bij restaurant De Librije in Zwolle werkt, kookte binnen 5 uur en 35 minuten zijn gerechten met steur en steurkaviaar en gerechten met hert voor 14 couverts. Het sterke concurrentieveld bestond uit 20 Europese topkoks.

Het Nederlandse visgerecht

Hongarije op 1
Tamas Szell uit Hongarije bemachtigde de eerste plaats bij de Europese wedstrijd. Nummer twee werd Christopher William Davidsen uit Noorwegen en nummer drie Alexander Sjögren uit Zweden.



Het Nederlandse vleesgerecht
Beste visgerecht uit IJsland
De prijs voor het beste visgerecht ging naar IJsland en die voor het beste vleesgerecht naar Frankrijk. Beste commis werd Hampus Risberg van het Zweedse team.

Wereldfinale behaald
Chef Jan Smink is enorm blij met het behaalde resultaat. “Ons doel was om minimaal een achtste plaats te halen, dat we op de zevende plaats geëindigd zijn is echt geweldig! De concurrentie was moordend. Dat we als team al ervaring hebben vanaf 2014 en we keihard getraind hebben in de nagebouwde wedstrijdkeuken heeft zeer zeker zijn vruchten afgeworpen."

Uren, uren en uren trainen
"We hebben wekelijks uren getraind om zoveel mogelijk technieken te laten zien binnen de vastgestelde tijden. Aan zowel smaak als presentatie is heel veel aandacht besteed. Zo hebben we voor de hertenschotel meerdere hertengeweien en een schaal geïnspireerd op hertenvacht gebruikt. In het garnituur zijn Nederlandse producten als wortel, duindoorn, tulpenbol en asperge verwerkt. Ons eerste doel is bereikt, we gaan naar de wereldfinale, ik ben hier enorm blij mee.”


Groot compliment voor team

Voorzitter van Bocuse d’Or Nederland, SVH Meesterkok Jonnie Boer (De Librije, Zwolle) is trots op het team. "Een groot compliment voor het team. Het Nederlandse team is nog nooit zo goed op elkaar ingespeeld geweest. Deze jongens hebben echt een prestatie van wereldformaat neergezet. Echt gaaf hoe zij hun voorbereidingen en de wedstrijd hebben uitgevoerd. De passie die het team uitstraalde en het vakmanschap dat ze met elkaar gepresenteerd hebben, heeft geleid tot fantastisch mooie gerechten. Alle lof voor Jan, Sander en Lars!"

Jonnie Boer
Boer: "Deze wedstrijd is de belangrijkste kookwedstrijd die ons vak kent. Je moet enorm veel in huis hebben: alle technieken beheersen en laten zien, smaakvariaties bedenken, productkennis hebben en creatief zijn. Je moet stressbestendig zijn en kunnen plannen. Alles moet binnen vijf uur en 35 minuten gebeuren. Ben je te laat, dan krijg je strafpunten. Dit resultaat geeft ons veel vertrouwen in een goede notering tijdens de wereldfinale in Lyon in januari 2017."


Team enorm gegroeid
Ook coach Lars Aukema is tevreden. "Dit resultaat doet recht aan onze inspanningen en aan onze ervaring als team. We zijn enorm gegroeid, zo verlopen onze tijdstrainingen veel beter dan onze eerste tijdstrainingen voor Stockholm in 2014 toen Jan en ik begonnen. Ook onze trainingskeuken met onze eigen materialen bleek grote waarde te hebben."

Over Bocuse d’Or
Bocuse d’Or is een internationale, prestigieuze kookwedstrijd, vernoemd naar de Franse topkok Paul Bocuse. De kookcompetitie is te zien als de Olympische Spelen voor topkoks. Met het behalen van de Europese finale in Boedapest heeft het Nederlandse team zich gekwalificeerd voor de wereldfinale op 24 en 25 januari 2017 in Lyon. Daar vindt de strijd plaats om de gouden, zilveren en bronzen Bocuse d’Or.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Columns Longread
Etiquette-expert Anne-Marie van Leggelo over gastvrijheid in coronatijd

Als horecaondernemer verkoop je gastvrijheid, maar juist het bieden van gastvrijheid stelt de branche voor grote uitdagingen vanwege de regels met betrekking tot het coronavirus. Anne-Marie van Leggelo, etiquette- en imago-expert, ziet dat ook: “Er heerst verdeeldheid in het land over hoe erme...

Interview Longread
Las Hotellas: "Kwaliteit zal nu boven komen drijven"

Githa van Vilsteren Githa van Vilsteren is sinds 2011 directeur van Landgoed De Wilmersberg in het Twentse De Lutte. Ze werkte voor haar carrière als hotelier onder andere als Manager Relatiebeheer voor War Child.  ...

Interview Branded Content
“We kunnen linnen gegarandeerd virusvrij maken”

Ook in wasserijen wordt er volledig volgens de richtlijnen gewerkt. Niets wordt aan het toeval overgelaten om zodoende het linnen volledig coronavrij in uw hotel te krijgen. Kimman is Director Corporate Accounts bij Blycolin, en als geen ander op de hoogte van de hoge eisen die hotels stellen aan li...

Longread
Wat te doen als jouw locatie kampt met ruimtegebrek

Het woord ‘anderhalvemetersamenleving’ gaat ongetwijfeld de Van Dale halen. Sterker nog, het zou zomaar eens het woord van 2020 kunnen worden. Gevoed door experts en de overheid realiseren we ons inmiddels dat onze maatschappij (voorlopig althans) ingericht moet worden als een anderhalve...

Accor Internationaal
Komen zakenreizen binnen 6 maanden weer op gang?

Uit nieuw onderzoek van Accor blijkt dat een derde van de zakenreismanagers in Noord-Europa van mening is dat hun zakenreisprogramma's binnen zes maanden zullen herstellen. Voornamelijk als gevolg van binnenlandse reizen. Internationale reizen zullen naar verwachting iets langer op zich wachten....

KHN Coronacrisis
KHN wil de Nederlandse Staat dagvaarden vanwege coronaregelgeving

KHN wil dat de Staat wordt veroordeeld om zo snel mogelijk versoepelingen van de coronamaatregelen door te voeren voor de Nederlandse horeca, zo lezen we op de website van de werkgeversorganisatie. In het bijzonder als het gaat om het aantal mensen dat binnen anderhalve meter van elkaar aan een tafe...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: