Nederlands Bocuse d'Or team geplaatst voor wereldfinale

11 mei 2016 |
Nederlands Bocuse d'Or team geplaatst voor wereldfinale<

Het Nederlandse Bocuse d’Or team met chef Jan Smink en commis Sander Verhaaf heeft tijdens de Europese
finale in het Hongaarse Boedapest een zevende plaats
behaald, waarmee het zich heeft gekwalificeerd voor de wereldfinale in Lyon in januari 2017.

Foto's: Marc van Gulick, Kyonne Leyser

14 couverts in 5 uur 35
Het team, dat evenals coach Lars Aukema bij restaurant De Librije in Zwolle werkt, kookte binnen 5 uur en 35 minuten zijn gerechten met steur en steurkaviaar en gerechten met hert voor 14 couverts. Het sterke concurrentieveld bestond uit 20 Europese topkoks.

Het Nederlandse visgerecht

Hongarije op 1
Tamas Szell uit Hongarije bemachtigde de eerste plaats bij de Europese wedstrijd. Nummer twee werd Christopher William Davidsen uit Noorwegen en nummer drie Alexander Sjögren uit Zweden.



Het Nederlandse vleesgerecht
Beste visgerecht uit IJsland
De prijs voor het beste visgerecht ging naar IJsland en die voor het beste vleesgerecht naar Frankrijk. Beste commis werd Hampus Risberg van het Zweedse team.

Wereldfinale behaald
Chef Jan Smink is enorm blij met het behaalde resultaat. “Ons doel was om minimaal een achtste plaats te halen, dat we op de zevende plaats geëindigd zijn is echt geweldig! De concurrentie was moordend. Dat we als team al ervaring hebben vanaf 2014 en we keihard getraind hebben in de nagebouwde wedstrijdkeuken heeft zeer zeker zijn vruchten afgeworpen."

Uren, uren en uren trainen
"We hebben wekelijks uren getraind om zoveel mogelijk technieken te laten zien binnen de vastgestelde tijden. Aan zowel smaak als presentatie is heel veel aandacht besteed. Zo hebben we voor de hertenschotel meerdere hertengeweien en een schaal geïnspireerd op hertenvacht gebruikt. In het garnituur zijn Nederlandse producten als wortel, duindoorn, tulpenbol en asperge verwerkt. Ons eerste doel is bereikt, we gaan naar de wereldfinale, ik ben hier enorm blij mee.”


Groot compliment voor team

Voorzitter van Bocuse d’Or Nederland, SVH Meesterkok Jonnie Boer (De Librije, Zwolle) is trots op het team. "Een groot compliment voor het team. Het Nederlandse team is nog nooit zo goed op elkaar ingespeeld geweest. Deze jongens hebben echt een prestatie van wereldformaat neergezet. Echt gaaf hoe zij hun voorbereidingen en de wedstrijd hebben uitgevoerd. De passie die het team uitstraalde en het vakmanschap dat ze met elkaar gepresenteerd hebben, heeft geleid tot fantastisch mooie gerechten. Alle lof voor Jan, Sander en Lars!"

Jonnie Boer
Boer: "Deze wedstrijd is de belangrijkste kookwedstrijd die ons vak kent. Je moet enorm veel in huis hebben: alle technieken beheersen en laten zien, smaakvariaties bedenken, productkennis hebben en creatief zijn. Je moet stressbestendig zijn en kunnen plannen. Alles moet binnen vijf uur en 35 minuten gebeuren. Ben je te laat, dan krijg je strafpunten. Dit resultaat geeft ons veel vertrouwen in een goede notering tijdens de wereldfinale in Lyon in januari 2017."


Team enorm gegroeid
Ook coach Lars Aukema is tevreden. "Dit resultaat doet recht aan onze inspanningen en aan onze ervaring als team. We zijn enorm gegroeid, zo verlopen onze tijdstrainingen veel beter dan onze eerste tijdstrainingen voor Stockholm in 2014 toen Jan en ik begonnen. Ook onze trainingskeuken met onze eigen materialen bleek grote waarde te hebben."

Over Bocuse d’Or
Bocuse d’Or is een internationale, prestigieuze kookwedstrijd, vernoemd naar de Franse topkok Paul Bocuse. De kookcompetitie is te zien als de Olympische Spelen voor topkoks. Met het behalen van de Europese finale in Boedapest heeft het Nederlandse team zich gekwalificeerd voor de wereldfinale op 24 en 25 januari 2017 in Lyon. Daar vindt de strijd plaats om de gouden, zilveren en bronzen Bocuse d’Or.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Achtergronden
Welke beoordelingen ontvangen hotels en hoe uiten zij zich op social media?

Nog snel een vakantie boeken of dit najaar een weekendje weg in eigen land? Online ondernemersplatform Places.nl zocht voor u uit hoe hotels beoordeeld worden door klanten. En dat niet alleen: hoe presteren deze hotels eigenlijk op social media? Want wat is nou leuker dan foto’s bekijken om al...

Wet- en regelgeving
Alle rookruimtes gesloten in 2022

Het is de bedoeling dat de laatste rookruimtes in Nederland in 2022 sluiten. In (semi)overheids- en openbare gebouwen sluiten de rookruimtes al in 2021. Dat betekent dat er dan geen rookruimtes meer te vinden zijn in de zorg, het onderwijs, bij overheidsgebouwen en in de cultuur- en sportsector. In ...

Economie
FNV Horeca bereikt cao-akkoord horeca met 3% loonsverhoging

FNV Horeca en CNV Vakmensen hebben met werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland een onderhandelingsakkoord bereikt voor een nieuwe cao horeca. Het belangrijkste resultaat is een loonsverhoging van in totaal 3%. Edwin Vlek, bestuurder FNV Horeca, over het behaalde onderhandelingsakkoord:...

Interview Longread
Michael Struck, Ruby Hotels: "Rotterdam staat op ons lijstje"

Ruby Hotels fonkelt aan het firmament van het Duitse hotellandschap en zal binnen niet al te lange tijd wereldwijd bekend zijn. Als we de drukke openingsagenda bekijken, zien we openingen in Londen, Frankfurt, Düsseldorf, Keulen, Helsinki, Zürich en enkele locaties in China op de planning....

Achtergronden Tech
Overname Winner Hotel Software door Mews

Mews, het snelst groeiende SaaS Property Management Systeem (PMS) voor hotels en hostels, heeft de grootste Belgische software-leverancier, Winner Hotel Software, overgenomen. De strategische samenwerking tussen de twee toonaangevende Property Management Systems draagt bij aan de uitbreiding van ...

Achtergronden Internationaal
Deze items worden door hotelgasten het vaakst gestolen uit het hotel

Het stelen van zeep of pennen lijkt voor veel hotelgasten onschuldig, maar sommige zijn zo brutaal dat ze tv's, piano's, matrassen of zelfs opgezette dieren uit het hotel dragen. Wellness Heaven heeft 1.157 hoteliers gevraagd welke items het meest worden gestolen. In het bijzonder zien we ee...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: