Oekraïne start rechtszaak tegen Booking.com

Auteur: Jorien Slager
Wet- en regelgeving 28 december 2016
Oekraïne start rechtszaak tegen Booking.com

De Oekraïense overheid klaagt de reiswebsite Booking.com aan voor "handel in gestolen goederen". Dat meldden verschillende Oekraïense media. Aanleiding zijn de hotelaccommodaties die de organisatie aanbiedt op de Krim, het schiereiland dat in 2014 geannexeerd werd door Rusland.

"Het faciliteren van de toegang tot bezet gebied, actieve samenwerking met die bende valse machthebbers en openlijke reclame voor en transacties in eigendom dat gestolen is van Oekraïne." Zo klinkt de beschuldiging van Oekraïens parlementslid Heorhiy Lohvynsky aan Booking.com. Hij plaatste de beschuldiging op zijn Facebookpagina. 

Volgens Lohvynsky overtreedt het bedrijf "de sancties die van kracht zijn en de nationale en internationale wetten". Bovendien zou de reiswebsite ook resorts aanbieden die eigendom waren van het Oekraïense parlement en de presidentiële administratie. 

Het resultaat van de rechtszaak kan ervoor zorgen dat de toegang tot Booking.com geblokkeerd wordt in Oekraïne, zegt het parlementslid. 

In een verklaring aan persagentschap IPS stelt Booking.com dat het "als een internationaal bedrijf dat vanuit Nederland opereert, de handelssancties van de EU en de Nederlandse overheid naleeft die gelden voor de Krim." Zaken doen met eigendommen op de Krim is niet verboden, benadrukt het bedrijf. 

Overig nieuws