Onderzoek: horeca investeert meer in 2015

14 januari 2016 |
Onderzoek: horeca investeert meer in 2015<

Retailers en horecaondernemers in het midden- en kleinbedrijf zien de komende maanden over het algemeen met vertrouwen tegemoet. Ze gaan
voor 2016 uit van een toename van de omzet en de winst en in de horeca vertaalt dit zich al in een grotere investeringsbereidheid. Dit komt naar voren uit de meest recente branchescans van SRA, de grootste accountantsorganisatie van Nederland.

Hogere uitgaven
Nu het in ons land economisch gezien beter gaat en de koopkracht stijgt, geven consumenten meer uit. Dit is koren op de molen van retailers en horecaondernemers, twee voor Nederland belangrijke branches die steeds meer met elkaar verweven raken. SRA heeft voor zowel de horeca als de retail nieuwe branchescans beschikbaar, waarin de laatste economische en brancheontwikkelingen en de verwachtingen van de ondernemers zelf zijn meegenomen. Deze scans geven ondernemers direct inzicht in hoe zij er financieel voor staan en in hoe zij het doen ten opzichte van branchegenoten.

Winst en omzet nemen toe
Zowel retailers als horecaondernemers gaan ervan uit dat hun winst en omzet in 2016 zullen stijgen. Ondernemers in de horeca zijn het meest optimistisch: zij verwachten dat de omzet met gemiddeld 8% zal toenemen, terwijl de winst naar verwachting met gemiddeld iets meer dan 6% zal stijgen. De respondenten in de SRA Retailscan gaan gemiddeld uit van een omzetstijging van iets meer dan 6%, waarbij de verwachte toename in de foodsector (bijna 8%) hoger is dan die in de non-foodsector (iets minder dan 5%). De winst zal naar verwachting gemiddeld 5,5% hoger uitkomen dan vorig jaar.

Horeca wil meer investeren, retailers nog niet
Net als de consumenten wil het merendeel van de ondernemers in de horeca dit jaar meer geld gaan uitgeven. Opvallend is dat de investeringsbereidheid ook bij de kleinere bedrijven is toegenomen. Dit kan erop wijzen dat de financiële reserves zijn verbeterd, maar ook de lage rente kan een rol spelen. Horecaondernemers zien hun investeringsniveau in 2016 gemiddeld met ongeveer 5% omhoog gaan. Daarbij gaan respondenten in de logiesverstrekking uit van de grootste stijging (ruim 7%, versus 4,5% voor eet- en drinkgelegenheden). Door de grotere investeringsbereidheid neemt ook de behoefte aan externe financiering toe.

In retail vertaalt het optimisme zich nog niet in een duidelijk hogere investeringsbereidheid. Dit kan komen doordat bedrijven hebben ingeteerd op hun reserves. Uit de Retailscan komt namelijk naar voren dat ondernemers hun financiële situatie minder als een kans zien dan een jaar geleden.

Kansen en bedreigingen
In de branchescans worden naast economische en maatschappelijke trends en actuele en verwachte financiële ontwikkelingen ook branchespecifieke kansen en bedreigingen meegenomen. Retailers en horecaondernemers zien vooral mogelijkheden dankzij de aantrekkende economie, een efficiëntere manier van werken en marktontwikkelingen. Horecaondernemers zijn daarnaast positief over de financiële situatie van hun bedrijf (bijna 40% van de respondenten ziet hier een kans). Binnen de Horeca valt op dat respondenten in de logiesverstrekking meer kansen zien in samenwerking en netwerken dan een jaar geleden. Dit geldt eveneens voor non-food retailers. Ondernemers in de voedingsdetailhandel zien hier juist minder mogelijkheden.

Kredietverlening is een bedreiging
De kredietverlening door banken is voor zowel retailers (bijna 49%) als horecaondernemers (bijna 42%) een van de belangrijkste bedreigingen voor 2016. Retailers in de food-sector verwachten ook veel last te hebben van overheidsmaatregelen. Voor non-food blijft de eigen financiële situatie een belangrijke uitdaging. Binnen de horeca is ook een tekort aan gekwalificeerd personeel een groot probleem. Dit geldt vooral voor ondernemers met eet- en drinkgelegenheden en meer dan 10 fte’s.

De branchescans als benchmark
De laatste branchescan voor de Retail werd ingevuld door 105 respondenten. Van hen werkt 62% in de non-food sector en ongeveer 27% in de food-sector. De nieuwste Horecascan werd ingevuld door 160 ondernemers. Iets meer dan 20% is actief in de logiesvertrekking, de rest heeft een restaurant, café of cafetaria. In beide branches is meer dan 90% van de respondenten eigenaar of directeur-grootaandeelhouder. Het merendeel van de respondenten heeft minder dan 10 fte’s in dienst.

De branchescans zijn een initiatief van SRA, de grootste accountantsorganisatie van Nederland, met een netwerk van 370 accountantskantoren.

Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Interview Coronacrisis
“Forse huurverlaging is nu echt wel mogelijk voor hoteliers"

Bart Reints Bok is directeur/eigenaar van Charme Hotels, de hotelgroep die 26 hotels onder haar vleugels heeft. Hij houdt dagelijks de Nederlandse hotellerie op de hoogte van het reilen en zeilen in deze roerige tijden; iedere dag bellen we hem om de situatie te bespreken. In dit achtste hoofdstuk b...

Coronacrisis
Wapenen tegen de crisis: Hoe maak ik mijn hotel meer crisisbestendig?

Hotels sluiten massaal hun deuren vanwege het coronavirus. Een zeer ingrijpend en moeilijk besluit. Hotelketens Van der Valk en Fletcher kondigen aan ruimte beschikbaar te stellen om herstellende coronapatiënten op te vangen. Ziekenhuizen houden zo meer ruimte over voor de zware zorg. Geven hot...

Columns Sander Allegro
Column Sander Allegro: AI!

Of ik het verschil wist tussen artificiële intelligentie en robotisering? Het was een vraag van iemand die mij aansprak nadat ik een verhaal over hoteltrends had gehouden waarin ik weer eens mijn stokpaardje over High Tech en High Touch had bereden. Eerlijk gezegd had ik de begrippen altijd los...

Coronadagboek Bart Reints Bok: "Ik ontving een absurde e-mail van Emesa"

Bart Reints Bok is directeur/eigenaar van Charme Hotels, de hotelgroep die 26 hotels onder haar vleugels heeft. Hij houdt dagelijks de Nederlandse hotellerie op de hoogte van het reilen en zeilen in deze roerige tijden; iedere dag bellen we hem om de situatie te bespreken. In dit zevende hoofdstuk b...

Personalia
Rogier Braakman keert terug in de hotellerie

Rogier Braakman keert terug in de hotellerie. De voormalig Managing Director van IHMG laat het volgende via zijn LinkedIn weten: "Terug in de hotelbusiness... Na anderhalf jaar 'hotelbusiness-sabbatical' (en het opdoen van nieuwe ervaringen in vele IT-gerelateerde bedrijven) voel ik me ...

Hotelketens
Hotelketen onder de loep: InterContinental Hotels Group

In deze rubriek presenteert Hospitality Management de bekendere hotelketens. Een historisch overzicht met actuele cijfers. In deze uitgave behandelen we IHG, een toonaangevend merk met wereldwijd 400.000 werknemers die werkzaam zijn in meer dan 100 landen. De merken IHG telt 16 merken, waarbij...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: