Ontketenen

3 augustus 2015
Ontketenen

Bij grote ketens werkt het principe van de massa is kassa. Doordat ze veel omzet draaien, zijn ze machtig ten opzicht van hun
leveranciers. Er kunnen goede inkoopprijzen worden bedongen (uitgeknepen). Elk proces is in detail uitgewerkt. Hoeveel gram van wat gaat in welk gerecht. Veel ketens bestaan uit eigen restaurants en ondernemers die in een franchiseformule in de keten opereren. De voordelen van een franchiseondernemer zijn dat heel veel al voor hem is uitgedacht en dat u gebruikmaakt van de gezamenlijke inkoop, reclame et cetera. Het nadeel voor de franchiseondernemer is dat er al heel veel voor hem is uitgedacht. Bent u nog wel ondernemer? Of bent u een soort bedrijfsleider van de franchiseorganisatie?

Tegenover alle voordelen van de franchiseorganisatie staat ook de hoogte van de vergoeding die hiervoor betaald moet worden aan de franchiseorganisatie. Breng eens in kaart wat u allemaal krijgt voor de franchisevergoeding en staat dit nog wel in verhouding. Komt de franchisegever zijn verplichtingen na? Wat zou u allemaal anders willen doen als u niet in het keurslijf vast zou zitten? Zou u bijvoorbeeld een ander ICT systeem (cloud) willen gebruiken? Of wilt u eigenlijk ook andere diensten/producten verkopen? Welke richting wilt u de komende jaren op en kan dit ook zonder de franchisegever? Welke consequenties heeft het beëindigen van de franchiseovereenkomst voor u?
Ondernemers voel u vrij! Ontketen u! Ook als u niet van uw franchisegever af wilt, adviseer ik u om kritisch te kijken naar de vergoeding en wat u daarvoor ontvangt. Dit kan u wellicht gebruiken in onderhandelingen met uw franchisegever. Want een procentje meer of minder van de omzet kan een behoorlijke impact op uw bedrijfsresultaat hebben.

Roland van Gessel Mazars Paardekooper Hoofman N.V.
"Roland.vangessel@mazars.nl":roland.vangessel@mazars.nl
06 – 28125480
"www.mazars.nl":http://www.mazars.nl/

Overig nieuws