Baten toeristenbelasting stijgen hardst

16 juli 2013
Baten toeristenbelasting stijgen hardst

Toeristenbelasting een melkkoe voor gemeentes? Daar lijkt het wel op, nu het CBS heeft becijferd dat de opbrengst uit deze belastingvorm in vijf jaar tijd het hardst is gestegen van alle gemeentelijke
belastingen. Dit jaar verwachten de gemeenten in Nederland 162 miljoen euro op te halen aan toeristenbelasting. In vergelijking met 2008 is dat 36 procent meer. De toeristenbelasting stijgt hiermee het sterkst van alle belangrijke gemeentelijke heffingen gemeten over de laatste vijf jaar. Jaarlijks steeg deze belastingvorm gemiddeld met iets meer dan 6 procent.

*Hoofdstad koploper*
Amsterdam haalt dit jaar de meeste toeristenbelasting op. Naar verluid 37 miljoen euro. De hoofdstad is hiermee absolute koploper. Nummer twee, de gemeente Haarlemmermeer (met alle luchthavenhotels op en rond Schiphol), rekent mensen die overnachten in totaal voor 8 miljoen euro aan.

*Van groot belang voor de eilanden*
Voor de eilanden in de Waddenzee, als populaire toeristische bestemmingen, is de toeristenbelasting een belangrijke inkomstenbron. Deze belastingvorm maakt voor Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog voor tussen de 25 en 40 procent deel uit van de totale totale heffingsinkomsten in 2013.

*Hogere tarieven en meer overnachtingen*
De opbrengst uit toeristenbelasting stijgt vooral door tariefverhogingen. Daarnaast is het aandeel gemeenten dat toeristenbelasting heft de laatste vijf jaar gegroeid. Hieraan is volgens het CBS ongeveer een tiende van de opbrengststijging van 43 miljoen euro in de jaren 2008-2013 toe te schrijven. Dit jaar int driekwart van de gemeenten toeristenbelasting. Ook de toename van het aantal overnachtingen in hotels en bed & breakfasts speelt een aanzienlijke rol voor de verklaring van de stijging. Verder hebben lokale overheden soms de werking van de belasting uitgebreid, door deze tevens op te leggen aan arbeidsmigranten.

Op de foto: Het gaat per persoon per nacht vaak 'maar' om een paar euro...

~Door~ "~Frank Lindner~":mailto:frank.lindner@uitgeverijps.nl

Overig nieuws