Presentatie HOSTA 2020 rapport dinsdag 8 september

Auteur: Redactie
Economie 2 september 2020
Presentatie HOSTA 2020 rapport dinsdag 8 september

Op dinsdag 8 september om 15.00 uur organiseren Horwath HTL en ABN AMRO live vanuit Circl in Amsterdam het Horwath HTL Hotel Event 2020, waarin het nieuwe hotelmarktrapport HOSTA 2020 wordt gepresenteerd. Vanwege de coronacrisis heeft het event dit jaar de vorm van een online talkshow, met als tafeldame Annemarie van Gaal. Met de resultaten van 2019 als benchmark wordt besproken hoe de coronacrisis de resultaten van 2020 heeft getorpedeerd, en wordt vooruitgekeken naar het mogelijke herstel in 2021 en verder. Kunnen we weer terugkomen op het niveau van voor de crisis, en zo ja, hoe lang zal dat duren?

Het tafelgesprek wordt geleid door Annemarie van Gaal, bekend van onder meer de tv-programma’s Crisis in de Tent en Dragons Den. Daarnaast is Annemarie ondernemer en (hotel)investeerder. Haar ondernemerscarrière begon in de negentiger jaren in Rusland, waar ze de grootste onafhankelijke uitgeverij van Rusland opzette.

Vóór de crisis

Aan de hand van het HOSTA 2020 rapport worden de hotelresultaten in 2020 vergeleken met de resultaten vóór de crisis. Duidelijk is dat de hotelmarkt in de grote steden, en dan met name Amsterdam, het hardst is geraakt door de gevolgen van de crisis. Maar zijn er ook regio’s waar het – relatief – beter gaat? Ewout Hoogendoorn, director van Horwath HTL, zal de uitkomsten toelichten. Horwath HTL heeft als hoteladviesbureau voor opdrachtgevers als hoteliers, banken, ontwikkelaars, gemeenten en beleggers zelf ook haar projecties moeten bijstellen door de coronacrisis. Voor haar haalbaarheidsstudies, taxaties en operationele adviezen kijkt Horwath HTL daarbij niet alleen naar de huidige effecten op de markt, maar juist ook naar de perspectieven voor de middellange en lange termijn.

Als hotelmanager heeft Claire van Campen dagelijks volop te maken met de impact van de coronacrisis. In juni 2020, nog middenin de crisis, heropende onder haar leiding het iconische American Hotel als het volledig vernieuwde Hard Rock Hotel Amsterdam American.

Ook Stef Driessen, Sector Banker Leisure bij ABN AMRO ziet dagelijks de effecten van de coronacrisis op de hotelexploitaties. Aan de gesprekstafel tijdens het Horwath HTL Hotel Event zal Stef onder meer ingaan op de strategieën waarmee hotels de financiële schade van de crisis kunnen beperken. Belangrijk hierbij is dat het financiële perspectief goed blijft: ondernemers moeten kunnen aantonen dat het hotel na de crisis levensvatbaar is.

WHOA

Dit komt in de kern ook terug in het wetsvoorstel voor de WHOA (Wet Homologatie Onderhands Akkoord ter voorkoming van faillissement). Onder de WHOA hoeven niet langer alle schuldeisers met een crediteurenakkoord in te stemmen om toch een faillissement te kunnen voorkomen; een meerderheid is voldoende. Voorwaarde is wel dat aangetoond wordt dat het bedrijf rendabel is: de waarde van de exploitatie moet hoger zijn dan de waarde van de (failliete) inboedel. Over de voor- en nadelen van de WHOA wordt gesproken met Arnoud Griffioen, docent aan de Hotelschool Den Haag en een doorgewinterde turnaround manager.

Tijdens de online talkshow krijgt het publiek ook ruime gelegenheid om hun vragen voor te leggen aan het expertpanel, en om hun eigen input te geven op verschillende stellingen.

De talkshow is dinsdag 8 september vanaf 15.00 online te volgen.

U kunt zich nu hier aanmelden: https://channel.royalcast.com/avex/#!/avex/20200908_1

 

 

Overig nieuws