Reiziger zoekt en boekt vakantie vooral digitaal

17 juli 2014
Reiziger zoekt en boekt vakantie vooral digitaal

Uit onderzoek van Gfk blijkt dat 75 procent van de reizigers internet raadpleegt voor het zoeken en boeken van een vakantie. Dit meldt ANVR in wiens opdracht het
onderzoek is uitgevoerd.

*Onderzoek*
Voor de eerste keer heeft onderzoeksbureau GfK uitgebreid aanvullend onderzoek gedaan in de afgelopen periode november - april onder zo’n 6.500 personen die een vakantie hebben geboekt via een ANVR-reisonderneming of op andere wijze. Dit om inzichtelijk te maken hoe de totale reismarkt zich ontwikkelt.

*Digitaal of reisbureau?*
Driekwart van de respondenten gebruikt thuis een laptop of PC ter oriëntatie van zijn vakantie, waarbij 13 procent ook afgaat op de mening van vrienden en familie. Zo’n driekwart van alle boekers kiest uiteindelijk voor een buitenlandse vakantie, de overige 25 procent viert vakantie in eigen land. Uit dit onderzoek komt ook naar voren dat de meeste reizigers ook hun laptop of PC gebruiken voor het boeken van een reis. Zo'n 20 procent boekt pakketreizen wel het liefst persoonlijk. Ook bij boekingen die vroeg in het zomerseizoen worden gedaan is het aantal dat via een reisbureau boekt hoger dan bij andere kanalen.

*Boekingssite*
Ondanks dat voor alle type vakanties (pakketreis, alleen een accommodatie of vervoer, een samengestelde reis) het merendeel direct bij de aanbieder boekt, wordt voor het boeken van alleen een accommodatie redelijk vaak (zo’n 34%) het reisbureau of boekingssite ingeschakeld. Voor vakanties in het buitenland blijven pakketreizen de meest gewilde samenstelling (40%), waarbij dan vooral gekozen wordt voor een hotelovernachting. Van alle strandvakanties boekt zelfs 70% een pakketreis, en naar Griekenland en Turkije is dat meer dan 80%.

Overig nieuws