Rookverbod horeca goed nageleefd

26 februari 2015
Rookverbod horeca goed nageleefd

Nederlandse horecaondernemers houden zich steeds beter aan het rookverbod. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de Nederlandse Voedsel-
en Warenautoriteit (NVWA) dat in september en oktober 2014 onder circa 900 horecabedrijven in 25 gemeenten is uitgevoerd door bureau Intraval. Bij restaurants, cafetaria’s, sportkantines, hotels en centra voor kunst en cultuur is de naleving inmiddels bijna 100%. Cafés en discotheken blijven met 74% nog steeds achter, maar ook daar wordt het rookverbod de afgelopen jaren steeds beter nageleefd. Opvallend is dat de helft van de kleine cafés waar tot 10 oktober 2014 nog wel mocht worden gerookt, vóór die datum al rookvrij was.

*Inspecties NVWA*
Inspecteurs van de NVWA hebben in 2014 in totaal 22.862 rookinspecties uitgevoerd. Hierbij zijn 619 schriftelijke waarschuwingen en 1.578 boetes uitgedeeld. Het overgrote deel van de boetes en maatregelen ging naar cafés en discotheken (1.321 boetes en 389 schriftelijke waarschuwingen). De boete voor een eerste overtreding bedraagt € 600. Bij herhaling kan dit oplopen tot € 4.500.

*Alle horeca rookvrij*
Als gevolg van een uitspraak van de Hoge Raad is de uitzondering op het rookverbod voor kleine cafés zonder personeel per 10 oktober 2014 komen te vervallen en geldt het rookverbod voor alle horeca. 5 februari is de overheidscampagne ‘Alle horeca rookvrij’ gestart om het publiek en de ondernemers te informeren.

*Meeroken*
Jaarlijks sterven in Nederland enkele duizenden mensen door meeroken. Onder rokers is het aantal sterfgevallen als gevolg van roken 20.000 per jaar. Ook hebben meerokers 20-30% meer kans op een ziekte aan het hart. De gezondheidswinst die kan worden behaald door een volledig rookvrije horeca is groot. Rookcontroles blijven daarom een prioriteit van de NVWA.

Overig nieuws