Starter financiert uit eigen middelen

18 november 2013
Starter financiert uit eigen middelen

Wie een bedrijf opstart in Nederland doet dat meestal met eigen middelen. Voor 90 procent van de starters is eigen vermogen het meest belangrijke financieringsmiddel. Dit ondanks de introductie van
alternatieve mogelijkheden zoals crowdfunding, zo concludeert het ING Economisch Bureau in de meest recente uitgave van 'Kwartaalbericht Starters'.

*Kwart naar bank*
Na privévermogen volgt financiering door familie en vrienden (38 procent). Een andere externe financieringsbron waar veel starters een beroep op doen is krediet bij afnemers- en leveranciers (eveneens 38 procent). In 28 procent van de gevallen is een bankfinanciering de meest belangrijke bron van financiering.

*Bewijzen*
Ondanks de snelle opkomst van alternatieve financieringsmogelijkheden is het volgens de bank onjuist te veronderstellen dat deze voor het oprapen liggen. Tot nu toe bevinden een aantal alternatieven, zoals crowdfunding (voor 5 procent van de starters is dit het belangrijkste financieringsmiddel) en kredietunies, zich nog in de beginfase en moeten zij zich nog bewijzen.

*Onbekend*
Bovendien zijn veel ondernemers nog relatief onbekend met de verschillende alternatieve financieringsmogelijkheden. Dit zorgt vooralsnog voor een rem op het gebruik van deze middelen.

*Ietsje meer horecastarters*
In de horeca zijn er in de eerste negen maanden van dit jaar iets meer starters bijgekomen ten opzichte van dezelfde periode in 2012. De groei is maar een paar procent. De groei van het aantal starters is het hoogst in de detailhandel en het onderwijs. Veel minder starters zijn er in de sectoren groothandel, en vervoer en opslag.

~Door~ "~Frank Lindner~":mailto:frank.lindner@uitgeverijps.nl

Overig nieuws