Sterke samenwerking maakt droom Zero Energy Hotel werkelijkheid

5 juni 2019 | redactie

Aan de rand van het IJmeer, waar stad en natuur bij elkaar komen, wordt aan de toekomst gebouwd. Letterlijk én figuurlijk, want met het nieuwe Hotel Breeze krijgt Amsterdam dit voorjaar het eerste Zero Energy Hotel ter wereld. Met onder andere een innovatief klimaatsysteem, intensieve samenwerking en circulariteit tilt het hotel duurzaamheid in haar branche naar een hoger niveau.

Hotel Breeze: verantwoord genieten

Hotel Breeze Amsterdam, dat volledig gaat draaien op de energie die het zelf opwekt, heeft een klimaatsysteem dat gebaseerd is op natuurlijke airconditioning. Maikel Stabij, General Manager bij Aeon Plaza Hotel en Pieter Sanen, Director of Operations: “Het is voor het eerst dat dit concept in een gebouw wordt geïmplementeerd.” Naast een nieuw klimaatsysteem krijgt het hotel ook een vooruitstrevend interieur. “Duurzaamheid en circulariteit betekenen niet dat je hoeft in te leveren op luxe. We zorgen ervoor dat de gast volop kan genieten op een verantwoorde manier.”

Samenwerking met duurzaamheid als doel

In de hotellerie wordt steeds meer gewerkt aan duurzaamheid, maar een Zero Energy Hotel is next level sustainability. Voor de bouw en ontwikkeling van Hotel Breeze Amsterdam hebben meerdere partijen de handen in elkaar moeten slaan. Amstelius en Dutch Green Company zijn de samenwerking met Borghese Real Estate, Simetra Investments en Aeon Plaza Hotels als exploitant aangegaan om zo het eerste ‘zero energy hotel’ ter wereld te ontwikkelen.

Om het idee in de praktijk tot werkelijkheid te brengen is er voor het hotellinnen bij Hotel Breeze gekozen voor een innovatieve oplossing. De twee linnenpartners: Blycolin (zorgeloos linnenbeheer) en Lamme Textielbeheer (duurzaam wassen). Zelfs de gast ziet Hotel Breeze als ‘partner’. Stabij en Sanen: “We vragen ook hen mee te denken over hoe we een bijdrage kunnen leveren aan het herstel en behoud van de aarde.”

195 bedden opgemaakt met gerecycled linnen

Linnenpartner Blycolin gaat in Hotel Breeze een innovatief product testen: de Reborn. Dit is een bedlaken dat voor 50% bestaat uit gerecyclede vezels die voor een deel afkomstig zijn van oude lakens. Rob Kimman, Commercieel directeur: “In het recycleproces ontrafelen machines de oude lakens en maken hiervan nieuwe vezels. Die vezels worden tot nieuw garen geweven.” In vergelijking met reguliere textielprocessen verbruikt de Reborn per kilo katoen 3.485 liter minder water en 6,32 minder kilowatt aan energie en zorgt de Reborn voor 1,58 kilogram minder CO2-uitstoot.

Zero Energy: deurtje open, deurtje dicht

Het nieuwe klimaatsysteem van Breeze is gebaseerd op het EWF-concept van Dr. Ing. Ben Bronsema, die hiermee op 80-jarige leeftijd promoveerde aan de TU Delft, Het maakt op een slimme manier gebruik van de natuurlijke elementen zon, wind, water en aarde. Termietenheuvels waren zijn inspiratie: die zijn van binnen altijd op een constante temperatuur, terwijl ze in de woestijn staan waar het overdag 40 graden kan worden en het ’s nachts onder het vriespunt kan zijn. Termieten controleren de luchtstromen door steeds ergens een deurtje te openen en ergens anders een deur te sluiten.

Een kijkje in de ‘keuken’ van Hotel Breeze

Net als bij het bouwen van een termietenheuvel is ook bij het realiseren van een project als Breeze de samenwerking met partners essentieel. Stabij en Sanen: “Alleen kunnen we het niet. We moeten elkaar versterken en ondersteunen om op lange termijn een positieve impact te kunnen maken." De deuren van het hotel gaan naar verwachting in juni open. Tot dan kun je een glimp van het hotel opvangen via de webcam op de website van Hotel Breeze Amsterdam. Na de bouw worden de beelden verwerkt tot een film en kun je met eigen ogen zien hoe het eerste Zero Energy Hotel tot stand is gekomen.

Over Blycolin

Blycolin verleent linnenservice aan (zorg)hotels, wellnesscentra en restaurants. In de Benelux, Duitsland en Polen voorziet zij de hospitalitybranche met haar vier eigen wasserijen en een groot aantal partnerwasserijen al 45 jaar van oplossingen, of het nu om voorraadbeheer, productievernieuwing, conceptontwikkeling of management gaat. Zo werkt Blycolin niet alleen aan maximaal comfort voor gasten, maar zorgt ze er ook voor dat de dag van de housekeeping vlekkeloos verloopt. Kwaliteit en duurzaamheid hebben hierin altijd grote aandacht.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Events Internationaal
EQUIPHOTEL uitgesteld naar 2022

Gezien de huidige situatie rondom de COVID-19 epidemie, die momenteel op lokaal en mondiaal niveau voortdurend verslechtert, kondigt Reed Expositions France aan dat de 2020-editie van de EQUIPHOTEL, die oorspronkelijk gepland stond van 15 t/m 19 november 2020, is uitgesteld naar 2022. De afgelope...

Hotelbouwplannen Amsterdam
Hotel Okura Amsterdam geeft 7 suites een complete metamorfose

Hotel Okura Amsterdam heeft 7 suites een complete metamorfose gegeven. Bij de renovatie, die in december 2019 van start ging, is het hele design vernieuwd. Architect Bert Verwey heeft de renovatie van de suites en The Lounge onder zijn hoede genomen. Ruimtelijkheid, comfort en sereniteit vormen de b...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Nieuwe coronamaatregelen: waarom moet de horeca eigenlijk eerder dicht?

Vanaf zondag 18.00 uur zijn de nieuwe coronamaatregelen van kracht gegaan, waarvan de meeste gericht zijn op de horeca. Premier Rutte toonde zich bezorgd over de verspreiding van het virus en vond de maatregelen nodig en logisch: "Hoe later op de avond, hoe moeilijker de anderhalve meter."...

Toerisme Coronacrisis
Nederlandse vakantiegangers verwachten weer te kunnen reizen in 2021  

De coronazomer is voorbij. Na een zomer van thuisblijven, daguitstapjes in eigen land en geklus, verwacht het grootste deel van de Nederlandse vakantiegangers volgende zomer weer normaal te kunnen reizen. Dat blijkt uit onderzoek van Vliegtickets.nl. Meer dan de helft (54%) van de ondervraagden...

Longread
Beste hotelier, vergeet wat er was en focus op wat er komen kan

Lang geleden stond er een hotel ergens in een binnenstad. De markante gevel pronkte trots naar de voorbijgangers. Het hotel stond er statig bij, en een tikkeltje chique zelfs, uitnodigend naar iedereen die er langsliep. Wie het hotel zag wilde naar binnen. Die gedachte gaf je kriebels in je buik, ni...

KHN Coronacrisis
Horeca eerder dicht? ''Buitenproportioneel!''

Koninklijke Horeca Nederland vindt het voornemen van het kabinet om horeca in de Randstad (in zes veiligheidsregio's waar het aantal besmettingen met het coronavirus snel stijgt) waardeloos. Dirk Beljaarts, directeur van KHN noemt het in het NOS Radio 1 Journaal 'buitenproportioneel' en ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Wat vindt Sander Allegro ervan?
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: