TripAdvisor ontmaskerd door neprestaurant

6 juli 2015
TripAdvisor ontmaskerd door neprestaurant

De Italiaanse website Italia a Tavola ging aan het werk om aan te tonen dat TripAdvisor een uiterst onbetrouwbaar medium is. De redacteuren maakten
een profiel van een niet-bestaand restaurant aan en namen de proef op de som.

*Helemaal nep!*
Het fictieve restaurant 'La Scaletta' was vervolgens een maand lang het 'beste restaurant' van het plaatsje Moniga del Garda. Nadat het profiel was opgetuigd, kwamen er enkel positieve recensies binnen (uiteraard ook allemaal 'fake'). TripAdvisor beloonde dit en zette het restaurant in the spotlights. Het werd zelfs boven een echt bestaand en veel ouder restaurant geplaatst dat al 3000 recensies kreeg!

*Valse profielen*
Met valse profielen deelden de redacteuren lovende recensies uit. TripAdvisor claimt dat normaal gesproken de valse recensies eruit worden gefilterd, en dat het systeem waterdicht is. Dat blijkt dus geheel niet waar te zijn. De redacteuren tipten TripAdvisor op een gegeven moment over het valse profiel en prompt werd de listing verwijderd. Zonder reactie; zelfs niet tegenover Italia a Tavola.

*Lachwekkende reactie*
Tegenover de Britse krant The Independent werd wel een (bespottelijke) reactie afgegeven:
"Het is echt wel een nutteloos experiment om een vals profiel of valse recensies aan te maken, aangezien dat iets compleet anders is dan de fraude die wij dagelijks zien en kunnen onderscheppen. We weten wanneer fraudeurs proberen om rankings te manipuleren, omdat zij sporen achterlaten. Ons systeem kijkt nu reeds een decennium lang recensies na, dus we weten heus wel wat een normale recensie is en wat niet. Dit is hoe wij fraude aanpakken."

In december kreeg TripAdvisor al een boete van 500.000 euro van een Italiaanse rechtbank omdat bezoekers valse recensies te zien kregen.

Overig nieuws