Update: Sandton onder vuur

14 april 2014 |
Update: Sandton onder vuur<

Naar aanleiding van ons artikel waarin wij berichtten over het feit dat Sandton de huur van Hotel Broel in Kortrijk niet kan betalen, "reageerde":http://www.hospitality-management.nl/nieuws/exclusief-rogier-braakman-reageert-10492/ Rogier Braakman, CEO van Sandton Hotels. Het kon niet uitblijven: er volgde een pittige reactie van Francine Lodrioor, eigenaresse van N.V. Frank Vandecasteele. Van het niet kunnen betalen van huur door Sandton zou geen sprake zijn, volgens Rogier Braakman. Francine Lodrioor vertelt hoe de situatie er volgens haar uitziet.

Geheel andere lezing
Naar aanleiding van het interview met Rogier Braakman reageerde Francine Lodrioor, eigenaresse van N.V. Frank Vandecasteele. De erfpachtverlener (verhuurder) van Hotel Broel (N.V. Frank Vandecasteele) schetst een andere voorstelling van de werkelijkheid. Een voorstelling die een andere kijk op de situatie biedt.
Onjuiste beweringen
We spreken met Francine Lodrioor, eigenaresse van N.V. Frank Vandecasteele. Ze is geëmotioneerd wanneer het Sandton betreft. ‘’De beweringen van Braakman zijn onjuist en misleidend en wij vinden dat ons onrecht wordt aangedaan. Hij heeft verteld dat er WCO is aangevraagd na anderhalve maand huurachterstand. Dat kan niet en is bovendien niet waar. Er is meer aan de hand, aangezien WCO niet aangevraagd kan worden voor huur(achterstand). Die moet te allen tijde betaald worden.''
(WCO is Wet Continuïteit Ondernemingen: een gerechtelijke reorganisatie of gerechtelijk akkoord kan volgens het Belgisch handelsrecht aan een ondernemer of onderneming worden toegestaan als die tijdelijk haar schulden niet kan betalen of als er moeilijkheden zijn, waardoor het voortzetten van de onderneming bedreigd wordt. red.)

''Bij ons begon het na ongeveer een jaar. Sandton deed zijn intrede in het hotel Broel op 1 oktober 2010 en het huurbedrag hebben ze ons na maanden doorlichting zélf aangeboden’’, aldus Francine Lodrioor.

Problemen met leveranciers
Rogier Braakman heeft verteld 'dat er geen betalingsproblemen zijn bij zijn leveranciers en dat het enkel een verschil in inzicht met betrekking tot de huursom betreft.' Ook dit lijkt niet waar, volgens Francine Lodrioor. Zij vertelt: ‘’Na een periode, waarin een huurachterstand van drie maanden was ontstaan (dit was in februari) hebben we beslag gelegd op de kassa. Dat mag, aangezien er een bepaling is in de huurovereenkomst waarbij niet meer dan twee maanden achterstand toegestaan is. Nu blijkt, dat er uit de kassa betaald werd aan leveranciers, omdat deze anders weigerden te leveren. Er speelt hier meer, véél meer.’’

1,6 miljoen negatief vermogen
Waarom gaat het dan zo slecht met Hotel Broel? ‘’Wij hebben dit hotel in 38 jaar opgebouwd en daaraan een vaste clientèle en een goedlopend bedrijf overgehouden’’, vertelt Lodrioor. ‘’Toen Sandton zijn intrek genomen had, is het verval begonnen. De goedlopende brasserie is niet meer, want er is bezuinigd op personeel, de kaart is omgegooid en nog erger: het hotel ligt er verloederd bij. Er wordt niet goed schoongemaakt, reparaties worden niet uitgevoerd, et cetera. Wij hadden altijd een kamerprijs van 110 euro. En nu? 70 tot 75 euro per kamer. Sandton werkt enkel op bezettingsgraad en doet dat niet goed. Sinds 2011 heeft het hotel een negatieve balans en heden zelfs een negatief eigen vermogen van 1,6 miljoen! Ik weet niet hoe hij dit doet.’’

Hoge ‘management fees’
Francine Lodrioor: ‘’Sandton rekent hoge ‘management fees’ en het hotel wordt verwaarloosd. In Gent blijkt er eenzelfde probleem te zijn ontstaan. In Sandton Grand Hotel Reylof speelt namelijk eenzelfde kwestie. Van de Walle Bouwgroep was eigenaar van het hotel en Sandton diende huur te betalen. Omdat Sandton de huur niet betaalde, heeft Van de Walle Bouwgroep noodgedwongen WCO moeten aanvragen. Toen het hotel eenmaal verkocht was aan een investeringsmaatschappij, werden de rekeningen ook niet betaald door Sandton. Sandton speelt een spel: zij nemen het hotel over en in het eerste jaar gaat het aardig. Ze kennen zichzelf hoge management fees toe en vervolgens proberen zij de pacht of huur naar beneden te krijgen.’’ Van de Walle Bouwgroep was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar.

Huur steeds verlaagd
De N.V. Frank Vandecasteele geeft aan zich inschikkelijk opgesteld te hebben. In de afgelopen drie jaar is de huursom enkele malen verlaagd. ‘’We hebben een huurvermindering toegestaan voor een korte periode, in dit geval twee jaar. In oktober 2013 gaven we zelfs nog meer toe; de huur zou nooit meer naar het oorspronkelijke niveau gaan. Toen dit geformaliseerd moest worden, gaf Sandton geen thuis. Sandton kwam afspraken bij de notaris niet na en onze notaris ging op onderzoek uit. Later kwam onze notaris met een brief; daarin stond exact vermeld wat Sandton verschuldigd is aan de Belgische staat.’’

Huur naar omzet?
De toegezegde huurverlagingen waren nog niet genoeg volgens Francine Lodrioor. ‘’Sandton stelde voor om huur naar omzet te gaan betalen. Daar konden we ons niet in vinden.'' Tegenover Hospitality Management verklaarde Rogier Braakman op 8 april 2014 dat hij het hotel graag wil behouden, aangezien hij perspectieven ziet.
Schulden en overnamekandidaat
Dat Sandton het hotel wil behouden, is ook niet correct volgens Lodrioor. ''Een maand na het verzoek om huur naar omzet te betalen, kwam Sandton, via Gui de Vries, met een kandidaat waaraan zij de huur, inclusief schulden (!), wilden overdoen. Voor ons ontoelaatbaar; dat gaat dus niet zomaar. Maandag of dinsdag (14/15 april 2014) aanstaande volgt het oordeel van de rechtbank in Kortrijk. Hier wordt bepaald of Sandton WCO krijgt ten opzichte van de schuldeisers en dus niet met betrekking tot de huur.’’

Zelfs geen vergunning
''Dan is er nog iets'', vertelt Lodrioor. ‘’In België heb je een ‘uitbatingsvergunning’ nodig voor het hotel. Sandton heeft een dergelijke vergunning niet verlengd en opereert dus al anderhalf jaar zonder vergunning. Zij hebben hiervoor boetes gekregen van de Belgische staat.’’

Noot van de redactie: Van de Walle Bouwgroep was vrijdag niet te bereiken voor commentaar, maar wanneer wij nieuws hebben, dan vullen we het artikel aan. Uit bestudering van de uitspraak van de Rechtbank Gelderland op 11 februari 2014, blijkt Sandton volgens de stukken ook hier een huurachterstand van ruim 600.000 euro te hebben.

REACTIE ROGIER BRAAKMAN
Wij hebben bovenstaande lezing van Francine Lodrioor afgelopen vrijdagmiddag (11 april) voorgelegd aan Rogier Braakman en gevraagd om een reactie. Hieronder volgt deze reactie.

Andere visie
''Ik heb begrip voor de emotie van mevrouw Lodrioor; wij zijn destijds met elkaar geen huurrelatie aangegaan om nu lijnrecht tegenover elkaar te komen. Dat vinden wij heel vervelend. Ik kies er echter niet voor om ons huidige geschil via de media uit te gaan vechten. Afgelopen week heb ik aangegeven wat de intenties van Sandton zijn met Broel en daar blijven wij bij. Het moge duidelijk zijn dat wij een andere visie hebben op een aantal zaken dan hoe mevrouw Lodrioor die in dit artikel omschrijft, maar dat zullen partijen onderling moeten zien op te lossen.''

Hotel Reylof, Gent
''Mevrouw Lodrioor heeft geen kennis van de situatie in Gent en de situatie zoals zij omschrijft is pertinent onjuist'', meldt Braakman. ''Het Grand Hotel Reylof is tot op de dag vandaag eigendom van een van de entiteiten van de Van de Walle Bouwgroep en we wachten op duidelijkheid wie de uiteindelijke koper van het pand gaat zijn. Tussen Van de Walle en Sandton zijn ondertussen sluitende afspraken gemaakt waar beide partijen zich aan houden.''

Hotelmarkt
''De hotelmarkt van vandaag en morgen ziet er voor ons anders uit dan een aantal jaren geleden en daar dienen alle facetten van ons businessmodel op te worden aangepast. Daarmee zijn we op de goede weg'', aldus Braakman.

"Thijs Jacobs"



Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Chefs F&B
Roel Oostrum nieuwe executive chef van Blooming in Bergen

Het zaadje werd geplant toen hij als souschef de keuken van Blooming betrad. Nu, jaren later, bloeit er iets heel moois. Vanaf heden is Roel Oostrum de nieuwe executive chef van Blooming in Bergen. Blooming bestaat uit drie unieke locaties: Blooming hotel, Landgoed Het Hof en strandpaviljoen Bloomin...

Interview Longread
Ilja Leonard Pfeijffer: "Airbnb moet verboden worden, in de hotellerie schuilt de oplossing"

Ilja Leonard Pfeijffer is de auteur van de besteller-roman ‘Grand Hotel Europa’. Begin deze week werd bekend dat de naam van de schrijver prijkt op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2019. Dit is de meest belangrijke prijs voor een Nederlandse literaire roman en de winnaar ontva...

Hotelbouwplannen
Nog nooit zoveel hotelkamers verbouwd of gebouwd

Nog nooit zijn er zoveel kamers gesignaleerd die verbouwd of gerealiseerd worden binnen de hotellerie. 2018 bijkt het jaar van de grote hotelbouwplannen, zo blijkt uit een inventarisatie van Hotelbouwplannen. In onderstaande afbeeldingen zie je de trends en statistieken. Hotelbouwplannen heeft al...

Fletcher
De Wageningsche Berg door Fletcher uitgeroepen tot hotel van het jaar

Fletcher Hotel-Restaurant De Wageningsche Berg is door Fletcher uitgeroepen tot hotel van het jaar, daarvoor wordt het team uiteraard beloond. Daarom neemt het hoofdkantoor in Nieuwegein op zondag 24 maart 2019 het 4-sterren Fletcher Hotel-Restaurant De Wageningsche Berg in Wageningen voor é&...

Awards Hotel Mensen
Grand Hotel Huis ter Duin: ‘Partner Independent Hotel of the Year 2018’

Na de benoeming van managing director Stephan Stokkermans tot Hotelier of the Year 2019 van Preferred Hotels & Resorts en een finaleplaats bij de M&IT Awards in Londen was het nu de beurt aan Coen van Veen om twee awards mee naar huis te nemen. De Director of Sales was tijdens de HelmsBrisco...

Economie KHN
Oproep KHN voor Provinciale Staten-verkiezingen: voorkom overaanbod horeca

De afgelopen tien jaar nam het aantal horecazaken in Nederland explosief toe. Het aantal groeide met 13 procent naar ruim 43000 zaken. KHN is blij met deze ontwikkeling en ziet ook voor de toekomst nog ruimte voor extra horeca. Maar in steeds meer binnensteden ontstaat overaanbod van horeca, vooral ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: