Vakantiehuizen worden verder van tevoren geboekt in tegenstelling tot vliegtickets

Auteur: Redactie
Economie Toerisme 16 juni 2022
Vakantiehuizen worden verder van tevoren geboekt in tegenstelling tot vliegtickets

Vakantiehuizen worden weer verder van tevoren geboekt, in tegenstelling tot vliegtickets. Vliegvakanties worden meer last-minute geboekt dan in precorona jaar 2019. Dat blijkt uit de data van Belvilla by OYO, Vliegtickets.nl en BungalowSpecials.

Met de zomervakantie in zicht onderzocht Belvilla het boekgedrag in vergelijking met 2019. Uit deze data blijkt dat er bij vakantiehuizen geen sprake is van lastminute boekgedrag. Vakantiehuizen worden net zo ver vooraf als voor corona geboekt. Bijna een kwart van de boekingen wordt gedaan 180 dagen van tevoren. Vorig jaar tijdens de coronatijd werden de meeste boekingen één tot twee maanden vooraf gedaan.

Volle vakantieparken

BungalowSpecials sluit zich hierbij aan. Het boekingsplatform ziet ook dat vakantiehuizen verder van tevoren geboekt worden dan in 2019. Nu boekt 32% van de klanten meer dan 60 dagen van tevoren. Dat was vorig jaar minder. “Het aantal last-minute boekingen lag hoger in 2019 en dit daalde tijdens corona” aldus Melanie op den Velde van BungalowSpecials. “Dit normaliseert nu weer, maar nog steeds worden de meeste boekingen tussen 31-60 dagen van tevoren gedaan. Voor de zomer is al veel volgeboekt, vakantieparken hebben minder beschikbaarheid. Dit betekent dat er ook niet veel last-minute te boeken is.”

Last-minute vliegtickets

De cijfers van luchtvaartboeker Vliegtickets.nl laten het tegenovergestelde zien. Last-minute vliegtickets zijn gestegen ten opzichte van 2019. Toen werd 27% geboekt binnen één maand. Dit jaar ligt dat percentage hoger; maar liefst 41% van de klanten boekt nu last-minute. Er is dus een tweedeling ontstaan in het boekgedrag van vliegtickets tegenover vakantiehuizen en bungalows.

Overig nieuws