Vaticaan is flink in de olie

25 februari 2014
Vaticaan is flink in de olie

'Als de wijn is in de man, is de wijsheid in de kan'. Vaticaanstad blijkt een walhalla voor wijnliefhebbers. In dit staatje drinkt men per hoofd van de bevolking 74 flessen wijn per persoon per
jaar. Bovengenoemd gezegde en de wijnconsumptie van de heren in Vaticaanstad kunnen wellicht de soms opmerkelijke uitspraken van de paus enigszins verklaren. Ter illustratie: de nummer twee (Andorra) volgt op gepaste afstand met 46 flessen wijn per hoofd van de bevolking.

*Hoe zit dat dan met Nederland?*
Nederland komt in de top tien niet voor. Uiteraard moet het 'echte wijnlanden' zoals Frankrijk en Italië voor zich dulden. Een studie van het California Wine Institute geeft ons inzicht in dit gedrag.

*Verklaring*
Er zijn verschillende verklaringen voor de kloof tussen Vaticaanstad en de 'heidenen'. Ten eerste wonen er geen kinderen in Vaticaanstad. Ten tweede is wijn belastingvrij te koop in Vaticaanstad; er zullen vast toeristen zijn die hier hun slag slaan en de wijn elders nuttigen. Kennelijk geeft belasting op wijn een drukkend effect op de verkoop ervan, maar dat wisten we eigenlijk al. Dat Nederland niet in de top tien staat, is ook geen verrassing, maar daar kan verandering in komen. Als het weer een beetje meezit, zal de wijn vast weer rijkelijk vloeien op de vaderlandse terrassen.

~Thijs Jacobs~

Overig nieuws