Vlaanderen 20% duurder dan Nederland

22 december 2014 |
Vlaanderen 20% duurder dan Nederland<

Wie uit gaat dineren, en dicht bij de Belgische grens woont, kan toch maar beter in Nederland dineren met Kerst. In Nederland is het
gemiddelde vijfgangenmenu met Kerst zo’n 10 Euro per persoon goedkoper. Volgens Gert Laurijssen is dat geen teken dat het aanbod in Vlaanderen beduidend beter is. “In Nederland zijn restaurants er de laatste jaren in geslaagd om vooral veel meer mensen Kerst buiten de deur te laten vieren. Zo goed als elk restaurant is er geopend tijdens de Kerstdagen en beleeft er topdagen. In Vlaanderen zijn 6 van de 10 restaurants gewoonweg dicht. Vooral omdat ze geen personeel kunnen vinden dat die dagen wil werken”. Wie dit jaar met Kerstavond of Kerstmis in een Vlaams restaurant gaat eten, betaalt het meest in Aalst. Een vijfgangenmenu kost er gemiddeld 77 euro. Het goedkoopst eet men in Sint Niklaas. Hier kost een Kerstmenu gemiddeld 58 euro, ofwel zo’n 19 euro minder. Dit blijkt uit het zaterdag gepubliceerde kerstonderzoek van het onafhankelijk studiebureau Foodservice Alliance, dat de prijzen van Kerstmenu’s in de 10 grootste Vlaamse steden onderzocht.

Prijzen
Gemiddeld betaalt de restaurantbezoeker in Vlaanderen tijdens de Kerstdagen voor een vijfgangenmenu 65,50 Euro. Brugge, de stad waar veel buitenlandse toeristen de kerstdagen komen doorbrengen, eindigt op de tweede plaats met een gemiddelde prijs van bijna 72 Euro. Ook in Mechelen is Kerstmis vieren op restaurant relatief duur. Wie het goedkoopst Kerst wil vieren buitenshuis trekt beter naar Sint Niklaas, Hasselt of Antwerpen. Volgens Gert Laurijssen, directeur van Foodservice Alliance, scoort Hasselt als “Hoofdstad van de Smaak” over de hele lijn bijzonder goed. De prijs voor een vijfgangmenu is er op Kerstavond en Kerstmis na Sint Niklaas het goedkoopst, met een gemiddelde van zo’n 60 Euro.

Grote prijsverschillen
Uit het onderzoek blijkt dat de prijsverschillen tussen kerstmenu’s op restaurant in de Vlaamse steden nooit zo groot zijn geweest. “Veel ondernemers zien eindelijk in dat het blijven verhogen van de menuprijzen alleen maar leidt tot minder bezoekers. Restaurateurs die hun zaak aantrekkelijker willen maken voor een grotere groep mensen, moeten vandaag scherper durven zijn met de menuprijs. De concurrentie met het aanbod vanuit supermarkten is bikkelhard geworden en consumenten zijn veel prijsbewuster dan drie jaar geleden. In grotere steden als Antwerpen, maar ook in Hasselt begint dat besef toe te nemen. En dat is een goede zaak!” zegt Gert Laurijssen.

Hertenvlees populair
Van alle restaurants die Foodservice Alliance onderzocht blijken er maar liefst 40% hert als hoofdgerecht op de kaart te zetten. De traditionele kerstkalkoen mag dan op de feesttafel thuis belangrijk zijn, op restaurant bekleedt die pas plaats 7 in het lijstje met meest populaire gerechten. Dat hert zo populair is in restaurants is geen toeval zegt Gert Laurijssen: “Hertenvlees wordt door consumenten in hetzelfde rijtje gezet als wild en kan daardoor een hogere menuprijs rechtvaardigen. Nochtans is dit vlees in het merendeel van de gevallen gekweekt en is het voor chefs dus aantrekkelijker geprijsd dan het ‘echte’ wild.”

Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Economie
Horeca 22.00 uur dicht, maximaal dertig gasten binnen

De horeca is verplicht om vanaf dinsdag 29 september de deuren om 22.00 uur te sluiten. Vanaf 21.00 uur mag er niemand meer naar binnen. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. In de buitenruimte gaat landelijk een maximum van 40 personen gelden voor bijeenkomsten. Daarbij ...

Economie Amsterdam Interview
Hoe komt Amsterdam uit de crisis? Reinier van Dantzig (D66) zoekt kwaliteitstoerist

Het contrast kán niet groter. Van een overvolle stad in 2019 naar een angstvallig stil Amsterdam in de zomer van 2020. Het massatoerisme verdween en de hotels in de hoofdstad blijven leeg. Terwijl het COVID-19 virus de hotellerie in zijn greep houdt, worden er plannen gesmeed om Amsterdam in ...

Economie KHN
KHN pleit voor extra steunmaatregelen

De snelle toename in het aantal besmettingen was de aanleiding voor een extra persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge vanavond. Het aantal coronabesmettingen blijft stijgen, het kabinet grijpt daarom landelijk keihard in. Opnieuw krijgt de horeca harde klappen. Aanvullend op de maa...

Achtergronden Tech
Horeca gebruikt relatief vaak online platformen

Circa 8 procent van de Nederlandse bedrijven met twee of meer werkzame personen gaf aan in 2018 online platformen te hebben gebruikt om hun goederen en diensten af te zetten. De belangrijkste redenen waren de toegang tot een grotere afzetmarkt (83 procent) en gemak (75 procent). Dit blijkt uit het o...

Economie
"Horeca 22.00 uur dicht, maximale groepsgrootte naar 30"

Tijdens de persconferentie van vanavond zal premier Mark Rutte bekendmaken dat de horeca iedere dag verplicht om 22.00 uur de deuren zal moeten sluiten. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. Dat geldt dus ook in restaurants. Daarbij wordt het personeel niet meegerekend. D...

Toerisme Coronacrisis
''Dit jaar 70 procent minder buitenlanders naar Nederland''

Het aantal buitenlanders dat dit jaar naar Nederland komt, ligt 70 procent lager dan vorig jaar. Bovendien gaan ongeveer 40 procent minder Nederlanders op vakantie in eigen land, waarmee het niveau van het toerisme terug op het niveau is van de jaren negentig, zo schetst het Nederlands Bureau voor T...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Wat vindt Sander Allegro ervan?
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: