Voor jou: 9 feitjes over whisky

16 februari 2016 |
Voor jou: 9 feitjes over whisky<

Whisky. Klassiek, maar ook populair in cocktails en in natuurlijk de Irish coffee. Als horecaprofessional kun je nooit genoeg kennis hebben.
Daarom presenteren we je graag 9 feitjes over deze drank.

1. Technisch gezien kan whisky niet bederven
Zolang je fles ongeopend is en op een donkere plek wordt bewaard, kan whisky niet bederven. Als de fles wel open is, sluit 'm dan wel goed, want dan kan de whisky lang goed blijven. Door zonlicht wordt de smaak trouwens een beetje muffig.

2. Het weer heeft effect op whisky
Canadese whisky heeft bijvoorbeeld last van het klimaat in het hoge noorden. Door de schommelingen van warm naar koud, zetten de vaten uit in de zomer en krimpen ze weer in de winter. Dit heeft tot gevolg dat er lucht in en uit het vat kan en de whisky de smaak van groene appel geeft. Good to know!

3. Whisky kan van elke graansoort gemaakt worden
Traditioneel gezien wordt whisky gemaakt van gerst, rogge en mais, maar men kan er eigenlijk iedere graansoort voor gebruiken. Ondanks het behoudende wereldje zijn er distilleerders die zich gewaagd hebben aan boekweit, spelt en zelfs quinoa whisky's.

4. Water heeft hetzelfde effect op de smaak van whisky als de graansoort
De waterbron van een distilleerder is essentieel als het om de smaak gaat. Jack Daniels gebruik bijvoorbeeld water uit een natuurlijke bron, dat door een klakstenen grot sijpelt. Dat water is zo geschikt voor whisky omdat het weinig ijzer bevat, wat de alcohol anders een donkere en bittere smaak zou geven. Ideaal is koud water, want dat is rijk aan mineralen en vrij van ijzer.

5. Er liggen op dit moment miljoenen vaten whisky over de hele wereld te rijpen
Omdat een goede whisky toch een aantal jaar op het vat moet liggen, liggen er miljoenen vaten te wachten op het moment dat ze gebotteld mogen worden. Jack Daniels heeft er 2,3 miljoen en Jameson een slordige 1,3. Distilleerders hebben flink in deze vaten geïnvesteerd, waardoor Jack Daniels bijvoorbeeld de grootste afnemer van brandwerend schuim in het oosten van de VS is.

6. Voordat whisky het vat op gaat, is het helder
Pas op het vat krijgt whisky de kenmerkende kleur. De donkere kleur krijgt de drank van het eikenhout waar het vat van gemaakt is. Als we sommige meester-distilleerders mogen geloven, krijgt whisky zestig procent van zijn smaak van het vat, maar honderd procent van z'n kleur.

7. Whisky hoeft niet per se op een nieuw vat
Bij de productie van Tennessee whiskey van Jack Daniels is iedere keer een nieuw vat van blank eikenhout nodig. Maar de Ieren van Jameson importeren jaarlijks juist 130.000 sherry- en Amerikaanse bourbonvaten. Voor het zoetje in het hout, om precies te zijn.

8. Je kunt een doctorsgraad verdienen met brouwen en distilleren
Op de Heriot Watt University in het Schotse Edinburgh kun je een doctorsgraad verdienen in Brewing and Distilling. Wereldwijd zijn er maar enkele distilleerders (of master whisky blenders) die deze titel voeren.

9. Het is oké om ijs in de whisky te doen
Met sommigen valt gewoonweg niet over dit onderwerp te praten, maar het merendeel van de distilleerders is het erover eens dat het prima kan.

Christel Tuin

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Interview Longread
Interview: Martin Hendricks, Black Label Hotels

Martin Hendricks, een ‘Sittardenaar’ in hart en nieren, ging in 2018 zijn eigen weg, nadat hij brak met zijn zakenpartner Danny Keppels, met wie hij onder de vlag van Estate Management Group een aantal zeer aantrekkelijke hotel- en evenementenlocaties in de portefeuille had. Het gaat goe...

Tech Advertorial
''Doe je gast een aanbieding tijdens het openen van de hoteldeur''

Dolf Mulder, de onbetwiste slotenkoning van Nederland, steekt zijn nek uit. Waar zijn bedrijf Hotek Hospitality Group bij vrijwel iedere hotelier bekend is vanwege de kwalitatief hoogstaande hotelsloten, doet hij tegenwoordig meer. Veel meer... De vriendelijke innovator vertelt over de nieuwe mogeli...

Economie
QL Hotels & Restaurants overgenomen door EHM Group

Met ingang van het nieuwe jaar zal QL Hotels & Restaurants worden voortgezet als onafhankelijk onderdeel van EHM Group. Het samenwerkingsverband van exclusieve hotels en restaurants, actief in 9 Europese landen en met bijna 140 leden, komt per 1 januari 2020 onder leiding van Sander Allegro. ...

Personalia
Sander Allegro nieuwe algemeen directeur van QL Hotels

Sander Allegro, vaste columnist voor Hospitality Management, maakte zojuist via social media bekend dat hij per 1 januari 2020 aan de slag gaat als algemeen directeur van QL Hotels. Hieronder lees je de bekendmaking van Sander, die hij op Facebook plaatste: 'Per 1 januari 2020 ga ik aan de sl...

Achtergronden Internationaal
Virtuoso feliciteert awardwinnende topmanagers

Wereldwijd reisnetwerk Virtuoso feliciteert de vijf leden en adviseurs van het reisbureau die de EMEA netwerkprijzen voor innovatie, leiderschap en verkoopkracht hebben gewonnen. De Virtuoso EMEA Member Awards tonen leden die het kaliber van het talent binnen het netwerk illustreren. De winnaars wer...

Opening Internationaal
Louvre Hotels Group opent twee hotels in ‘Le Belaroïa’

Louvre Hotels Group zet zijn ontwikkelingsstrategie voort door uit te breiden op belangrijke locaties. Deze keer richten zij zich in Montpellier specifiek op Le Belaroïa, een complex van 9000 m2, ontworpen door de Franse architect Manuelle Gautrand. In dit complex worden voor het eerst in Frank...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: