Waarom is dat zo? Hoteliers moeten leren denken vanuit het perspectief van de gast

10 november 2016 | Thijs Jacobs

Tijdens HotelTech 2016 draait het om zowel inspiratie voor hoteliers als om tech. Voor iedere ondernemer is denken vanuit de klant (in ons geval de gast) een voorwaarde om succesvol te zijn en te blijven. “Uiteindelijk draait alles in de praktijk om de beleving van de hotelgast, om ‘guest satisfaction’ en daarmee een grotere kans op herhalingsbezoek en bijna zeker betere reviews”, aldus Thijs Jacobs. 
Toch zijn er volgens hem veel kritische punten waar de dagelijkse gang van zaken niet aansluit bij het verwachtingsniveau van de gast anno 2016. De hotellerie verandert, maar vaak niet snel genoeg. Thijs zal tijdens HotelTech de aanwezige hoteliers met de neus op de feiten drukken. Niet om de aanwezige hoteliers te pesten, maar juist om de ogen te openen voor de wensen en verwachtingen van de gast. 

Kijk eens naar bioscopen en vliegvelden

“Neem nu de receptie van een hotel en vergelijk dat met de entree van een moderne bioscoop. In feite zou het incheckproces identiek kunnen en moeten zijn: je hebt een reservering gemaakt, een plek toegewezen gekregen – iets dat helaas in de hotellerie ook vaak nog niet het geval is – en je kunt met je smartphone inchecken. Althans, dat is de verwachting van de gast. Zo gaat het immers bij bioscopen en op vliegvelden; je scant je QR-code en je kunt naar binnen. Waarom dan bij een hotel niet? Het verwachtingsniveau van de hotelgast ligt vaak hoger dan wat het hotel in de praktijk kan waarmaken, en dat begint te wringen”, vertelt Jacobs.

Waar is dat stopcontact?

Tijdens HotelTech 2016 neemt Thijs je mee door een reeks ‘waaromvragen’, die gesteld worden door de oplettende gast. En de antwoorden? Die zijn er vast wel, maar uiteindelijk is ook per hotel de oplossing voor ieder probleem verschillend. “Vraag Lionel Messi om te verdedigen en je krijgt als team het deksel op de neus. Zo werkt het ook binnen de hotellerie: je moet doen waar je goed in bent en het personeel en de inrichting van het hotel moeten passen bij de doelgroep. Realiseer je echter wel dat ook ouderen steeds meer ‘tech-savvy’ zijn en devices, zoals een iPad en smartphone, meenemen naar een hotel. Zelf sliep ik deze week in een hotel waar slechts één stopcontact bij het bed was aangebracht op een tweepersoonskamer. Dat kan echt niet meer.” 

Weg met de hotello’s?

Personeel is binnen de gastvrijheidsbranche belangrijk voor een goede ervaring van de gast, aldus Jacobs: “Precies. Daarom vraag ik mij ook af waarom er zoveel de nadruk wordt gelegd op hotello’s binnen de hotellerie. Het zijn ongetwijfeld goed opgeleide mensen met een zakelijk instinct, maar gastvrijheid betekent ook het in de watten leggen van en communiceren met de gast. Dat is een ander vak. Bovendien krijg ik sterk de indruk dat hotello’s meer en meer worden opgeleid om later een goede klantenmanager bij een bank te worden, dan om het de hotelgast naar wens te maken. Maar dat terzijde…”

Dialoog met de gast

“Je ontvangt in je hotel verschillende soorten gasten die ook weer communiceren op verschillende niveaus. Wanneer je binnen je organisatie dus een constante en waardevolle dialoog wilt aangaan met je gasten, dan is het raadzaam om personeel met verschillende interesses en achtergronden in te zetten. Op die manier krijg je waardevolle feedback van je gasten. Ontvang je als hotel veel concertbezoekers? Neem dan iemand aan die het uitgaansleven en de muziekscene goed kent. Het is maar een voorbeeld, maar zo iemand kan je gasten een service bieden die een typische hotello niet kan leveren. Waar zijn de leukste hotspots met livemuziek? Welk museum is helemaal te gek en waar kun je voor weinig echt gezellig eten en drinken? Dát is toegevoegde waarde, net als een snelle check-in, een razendsnelle en gratis internetverbinding (wie heeft er nu geen Netflix tegenwoordig?) en een interieur dat aansluit bij het verwachtingsniveau van de gast. Maar daar vertel ik je meer over tijdens HotelTech.” 

Thijs bezoekt met grote regelmaat hotels, spreekt en spart met hoteliers en houdt de ontwikkelingen binnen de hotellerie al jaren in de gaten vanuit zijn rol als redacteur voor hotelvakblad Hospitality Management. Tijdens HotelTech 2016 stelt hij prikkelende 'waaromvragen' en wordt de dialoog gezocht met de aanwezige hoteliers. Schrijf je in voor het event via deze link.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Achtergronden
Welke beoordelingen ontvangen hotels en hoe uiten zij zich op social media?

Nog snel een vakantie boeken of dit najaar een weekendje weg in eigen land? Online ondernemersplatform Places.nl zocht voor u uit hoe hotels beoordeeld worden door klanten. En dat niet alleen: hoe presteren deze hotels eigenlijk op social media? Want wat is nou leuker dan foto’s bekijken om al...

Wet- en regelgeving
Alle rookruimtes gesloten in 2022

Het is de bedoeling dat de laatste rookruimtes in Nederland in 2022 sluiten. In (semi)overheids- en openbare gebouwen sluiten de rookruimtes al in 2021. Dat betekent dat er dan geen rookruimtes meer te vinden zijn in de zorg, het onderwijs, bij overheidsgebouwen en in de cultuur- en sportsector. In ...

Economie
FNV Horeca bereikt cao-akkoord horeca met 3% loonsverhoging

FNV Horeca en CNV Vakmensen hebben met werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland een onderhandelingsakkoord bereikt voor een nieuwe cao horeca. Het belangrijkste resultaat is een loonsverhoging van in totaal 3%. Edwin Vlek, bestuurder FNV Horeca, over het behaalde onderhandelingsakkoord:...

Interview Longread
Michael Struck, Ruby Hotels: "Rotterdam staat op ons lijstje"

Ruby Hotels fonkelt aan het firmament van het Duitse hotellandschap en zal binnen niet al te lange tijd wereldwijd bekend zijn. Als we de drukke openingsagenda bekijken, zien we openingen in Londen, Frankfurt, Düsseldorf, Keulen, Helsinki, Zürich en enkele locaties in China op de planning....

Achtergronden Tech
Overname Winner Hotel Software door Mews

Mews, het snelst groeiende SaaS Property Management Systeem (PMS) voor hotels en hostels, heeft de grootste Belgische software-leverancier, Winner Hotel Software, overgenomen. De strategische samenwerking tussen de twee toonaangevende Property Management Systems draagt bij aan de uitbreiding van ...

Achtergronden Internationaal
Deze items worden door hotelgasten het vaakst gestolen uit het hotel

Het stelen van zeep of pennen lijkt voor veel hotelgasten onschuldig, maar sommige zijn zo brutaal dat ze tv's, piano's, matrassen of zelfs opgezette dieren uit het hotel dragen. Wellness Heaven heeft 1.157 hoteliers gevraagd welke items het meest worden gestolen. In het bijzonder zien we ee...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: