60 jaar Delta Hotel Vlaardingen

1 april 2015
60 jaar Delta Hotel Vlaardingen

Het Delta Hotel bestaat 60 jaar. Het initiatief voor de bouw van het Delta Hotel kwam in 1950 van toenmalig burgemeester Heusdens van Vlaardingen. Met
hulp van het Marshallplan en de gezamenlijke industrie konden de plannen voor bouw van het Delta Hotel doorgaan en op 31 maart 1955 kon het Delta Hotel worden geopend. Bij de opening bestond het hotel uit 24 hotelkamers met eigen bad, een bar en restaurant en het beroemde 'Kraaiennest'.

Het hotel is ontworpen door Joost Boks. Met name het Kraaiennest was voor die tijd zeer vernieuwend. Het idee is later ook gebruikt door Rem Koolhaas bij zijn ontwerp voor het Byzantium in Amsterdam.

*Uitbreiding en historie*
In 1978 werd het hotel uitgebreid met 54 hotelkamers, een overdekt verwarmd zwembad, een sauna en twee zalen. In 1995 werd het hotel gekocht door Lucas Petit, die reeds 2 jaar als directeur in dienst van de Bilderberg Groep in het Delta Hotel werkzaam was; hierdoor werd het hotel weer zelfstandig. In 2004 won het hotel de eerste Dutch Hotel Award.

*Wijnkelder*
Het hotel beschikt over de eerste watergekoelde wijnkelder van Nederland: de wijnkelder bevindt zich onder het oppervlakteniveau van de Nieuwe Maas. Het omringende water koelt de wijn op een natuurlijke wijze.

*Renovatie*
In de zomer van 2013 is het hotelkamergebouw uit 1978 volledig gerenoveerd. Er is bij 20 hotelkamers een erker aangebouwd. In deze kamers zijn zitvensterbanken gekomen, zodat er nog beter van van het prachtige uitzicht op het water kan worden genoten. Alle raamkozijnen zijn groter geworden zodat gasten vanaf hun bed naar buiten kunnen kijken. De kamers hebben een frisse look en feel gekregen alsof je aan boord stapt van een stoere zeeracer.

*Lucas Petit*
Tijdens het jubileumgala gisteren werd een nieuwe huislikeur gepresenteerd. Het eerste vaatje met ’Maaswater’ werd aangeboden aan Anneke en Lucas Petit. De sinaasappel-cognac likeur is gemaakt door distilleerderij Van Toor, hofleverancier uit Vlaardingen. Ook werd een jubileumboek aangeboden aan burgemeester Bert Blase.

*Festiviteiten*
Tijdens het jubileumjaar staan er diverse festiviteiten gepland vertelt directeur Ronald Cordes. Er wordt in het restaurant een historisch menu geserveerd waarvan de opbrengst gaat naar de voedselbank. Op donderdag 25 juni organiseert het hotel ‘Delta in the Sky’. Gasten kunnen dan ontbijten, lunchen en dineren op 60 meter hoogte boven de Nieuwe Maas. Op zaterdag 7 november is het 1ste lustrum van het internationale korenfestival ‘Slag om het Anker’ met 16 deelnemende koren.

~Op de foto: Anneke en Lucas Petit ontvangen het eerste vaatje Maaswater~

Overig nieuws