Aantal werkenden in horeca weer terug op pre-corona niveau

14 september 2020 | redactie

Het aantal werkenden in de horeca is weer terug op het niveau van voor de lockdown. De zomergroei blijft in de meeste horecasectoren echter steken. Dat blijkt uit onderzoek van het aantal ingeroosterde medewerkers van roosterplanning- en flexwerkbureau voor horecawerknemers L1NDA. Aan de hand van een analyse van 24 miljoen werkuren maakt het bedrijf met de Hospitality Employment Monitor (HEM) inzichtelijk hoe groot de invloed van de coronamaatregelen is op de werkgelegenheid in de horeca. Het herstel van de horeca laat een positieve ontwikkeling zien: het aantal werknemers dat nu wordt ingezet is terug op hetzelfde niveau als vlak voor de coronacrisis

Terug naar het niveau van voor de sluiting van de horeca

Uit de Hospitality Employment Monitor blijkt dat bijna 53% van alle horecawerknemers, zowel vast als flexibel, thuiszat vanaf de dag dat de horeca de deuren sloot. Logischerwijs nam het aantal ingeplande medewerkers toe toen de horeca heropende voor maximaal dertig gasten. Sinds de horeca weer honderd gasten kan ontvangen (juli 2020) is het aantal werkenden hersteld naar het niveau van februari 2020, maar sindsdien laat de gebruikelijke hoogseizoengroei van 24% op zich wachten. L1NDA verwacht dat door het recente overheidsadvies om feesten, borrels en andere bijeenkomsten voor grote groepen voortaan in een horecabedrijf te organiseren het aantal werkenden verder gaat toenemen.

"Om het aantal ingeplande medewerkers volledig te laten herstellen, is het belangrijk dat we meer vertrouwen in de horeca krijgen. Het is van belang dat we het advies van de regering om vrienden en familie in de horeca te ontmoeten opvolgen”, zegt Wim Jansen, CEO van L1NDA.

Grote onderlinge verschillen type horecagelegenheden

De diverse type horeca tonen grote onderlinge verschillen. Waar seizoensgebonden sectoren zoals de campings en verhuur van vakantiehuisjes en appartementen een sterk herstel laten zien na de heropening, blijft de rest van de horeca achter. Met name de grootste horecasectoren, restaurants en hotels, die nu weliswaar weer evenveel medewerkers inplannen als in februari 2020, kunnen de gebruikelijke sterke zomergroei van respectievelijk 25% en 17% niet waarmaken.

Ook regionaal verschilt het herstel: Noord-Holland blijft 18% achter

De Hospitality Employment Monitor laat daarnaast grote regionale verschillen zien. Zo groeit de werkgelegenheid in Oost-Nederland, met name Drenthe, Groningen, Gelderland en Overijssel, duidelijk sneller dan in andere delen van Nederland. Dit jaar brachten veel Nederlanders hun vakantie of lange weekenden door in deze regio in plaats van het buitenland. De provincie Gelderland profiteerde hier het meest van. In verdere analyses stelt L1NDA vast dat deze groei plaatsvond in de sectoren 'hotel-restaurants' (+7% t.o.v. 2019), 'kampeerterreinen' (+13% t.o.v. 2019) en de categorie 'fastfoodrestaurants, cafetaria's, ijssalons, eetkramen, e.d.' (+13% t.o.v. 2019). 
De provincie Noord-Holland blijft in zijn geheel sterk achter, te weten 18% op vorig jaar.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Branded Content
Hotelgasten in 2021 willen gemak en ultiem relaxen 

In veel branches laat de huidige pandemie zijn sporen achter: ‘het oude normaal, het nieuwe normaal’… Eén ding is zeker: de veranderingen en verschuivingen zijn nog iedere dag voelbaar. Zo ook in de wereld van de hotelier. Voorheen was een hotelbezoek veelal verbonden aan h ...

Achtergronden
Jonge Honden: Mark Welbers kijkt vooruit met Banks Mansion Amsterdam

Op jonge leeftijd een hotelonderneming runnen, het is niet veel mensen gegeven. Ondernemen is vallen en opstaan, fouten maken en groeien. In de serie Jonge Honden portretteert Hospitality Management jonge hoteliers. Dit keer Mark Welbers (34) general manager van het Banks Mansion in Amsterdam. Een m ...

Jantiene Berg
Column Jantiene Berg: Een leven lang leren

Sinds ik zes maanden geleden het decor van de hotellerie verruild heb voor het podium van het mbo-onderwijs is ‘een leven lang leren’ mijn nieuwe mantra. In mijn vroegere rol als gastvrouw en eigenaresse van een urban boutique hotel wist ik exact welke beleving ik onze gasten mee wilde g ...

Achtergronden
Stelling van de maand april: de uitslag

De hele maand april stond de stelling van de maand op de website van Hospitality Management. De stelling luidde: 2022 wordt noguitdagender dan 2021. Daar was 69,9 procent het mee eens. 31,1 procent gaf aan het niet eens te zijn met de stelling De nieuwe stelling van de maand luidt: De overheid lo ...

Hotel Exploitatiemodellen uitgelegd

Rob van Ginneken (Breda University of applied sciences) verzorgde een update van zijn in 2018 door Hospitality Management gepubliceerde Whitepaper ‘Hotel Exploitatiemodellen’. De belangrijkste ontwikkeling sindsdien: niet alleen hotelconcepten, maar steeds vaker ook de achterliggende exp ...

Hotelbouwplannen Hotelketens
Hotel & Convention Center in The Dutch Mountains, Eindhoven

De Nederlandse hotel- en congresketen Postillion Hotels, ontwikkelaar Lingotto en initiatiefnemer The Mountains Corporation werken samen aan de realisatie van een Hotel & Convention Center in The Dutch Mountains, dat eind 2025 opent in Eindhoven. The Dutch Mountains wordt een prestigieus en duur ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: