Accor hotels stellen ruimte beschikbaar voor bijenkolonies

22 november 2017 | Roy Spijker
Accor hotels stellen ruimte beschikbaar voor bijenkolonies

Erik Dolstra heeft al van kleins af aan een fascinatie voor bijen. Het gaat al lange tijd niet goed met de bij en om de bijenpopulatie een handje te helpen, stellen steeds meer Accor hotels een plekje beschikbaar voor bijenkasten. Zo ook Novotel Amsterdam Schiphol Airport. Door de grote vraag begint de hobby van Erik inmiddels serieuze vormen aan te nemen.

Waarom gaat het eigenlijk niet goed met de bij?
Het gaat niet goed met de bij en dit is grotendeels te wijten aan de varroamijt. Dit is een parasiet die je kunt vergelijken met een teek bij mensen. De mijt, die afkomstig is uit Azië, brengt ziektes over op bijen. Ze kwam halverwege de jaren ’80 naar Nederland en is verantwoordelijk geweest voor een zeer hoge wintersterfte. Om dit tij te keren, zien we sinds een jaar of vijf steeds meer organisaties een plekje beschikbaar stellen voor een eigen bijenvolk.

Imkers als Erik Dolstra bestrijden de mijt en dit is erg effectief gebleken. Samen hebben ze ervoor gezorgd dat de bijensterfte weer is teruggelopen naar een normale wintersterfte van onder de 15%. Toch kan de Varroamijt niet helemaal verdrongen worden. De bestrijdingen werken voor 99%. De ene procent die overblijft, zorgt het jaar erna helaas weer voor de sterfte van vele bijen. De diertjes blijken niet agressief genoeg om de mijt zelfstandig te kunnen bestrijden, waardoor de hulp van de imkers hard nodig is.

Een uit de hand gelopen hobby
Naast zijn kantoorbaan is Erik Dolstra al meer dan 20 jaar imker. Zijn interesse voor bijen begon toen hij een jaar of 10 was. Hij kwam in contact met een imker en dit fascineerde hem zozeer, dat hij al snel zijn eigen bijenvolk had. Nu heeft hij 65 bijenkasten en volgend jaar wordt dit aantal zelfs uitgebreid naar 100. Met ongeveer 50.000 bijen per kast tijdens de piek in de zomermaanden, is het aantal bijen dat Erik nu onder zijn hoede heeft enorm. Zijn hobby wordt steeds veelomvattender en deze groei stopt voorlopig nog niet.

Erik Dolstra: “Er komen steeds meer hotels bij die een bijenvolk in huis willen halen. Ik vind het leuk, maar verwacht wel dat de hotels zelf ook een bijdrage leveren. Voor het slagen van de projecten is het belangrijk dat de interesse in bijen en het verbeteren van de biodiversiteit van twee kanten komt. Het onderhouden van zoveel kasten kost veel tijd en gaat soms ten koste van de tijd die ik thuis kan besteden. Zolang het maar niet op werk gaat lijken, ben ik tevreden met hoe het nu gaat”.

Bijenkasten Novotel Amsterdam Schiphol Airport
Eén van de pijlers van Novotel is duurzaamheid. Het plaatsen van bijenkasten past naadloos in dit thema. Floris Licht, General Manager Novotel: “We konden ervoor kiezen om onze honing bij een leverancier te bestellen, welke vervolgens met een vrachtwagen hierheen gebracht zou moeten worden. Het is natuurlijk veel leuker en duurzamer om onze eigen bijenvolken, die ook nog eens een betere kwaliteit honing maken, in te zetten als leverancier van onze honing. De bijen hebben een prominente plek gekregen in de binnentuin en zijn inmiddels echt onderdeel geworden van ons verhaal”. Het hotel gebruikt de honing onder andere bij het ontbijt, maar ook bij de lunchgerechten, in cocktails en er is recentelijk een heerlijke honinglikeur ontwikkeld. De bijen zijn voor de gasten van het hotel live te volgen via een livestream op het scherm in de ontbijtzaal. Op deze manier worden de gasten echt betrokken bij het verhaal van de bij en dit is duidelijk zichtbaar in de hoeveelheid honingpotten uit eigen huis die het hotel iedere maand weer aan haar hotelgasten verkoopt.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Opening Den Haag
Park Centraal opent in cultureel centrum van Den Haag

Hospitalitygroep Sircle Collection heeft het 160 jaar oude pand van Park Hotel Den Haag, voorzien van een grondige restyling waarmee het interieur en de identiteit opnieuw zijn vormgegeven tot Park Centraal Den Haag. De renovatie en rebranding van het hotel brengen het culturele erfgoed en bewaarde ...

Columns
Column Jantiene Berg: Mijn hele hebben en houwen op tafel

Het is nu vijf maanden geleden dat mijn compagnon en ik de sleutel van ons urban boutique hotel in Rotterdam inleverden bij de curator. Per direct geen zeggenschap meer, maar nog wel een hoop verplichtingen richting de curator. Een eenzaam proces zonder echt afscheid van je gasten en medewerkers te ...

Achtergronden Coronacrisis
Horecaondernemers krijgen eenmalig gemiddeld 2500 euro overheidssteun

De horecabedrijven die vanwege de coronacrisis gesloten zijn, kunnen een eenmalige uitkering van gemiddeld 2500 euro tegemoetzien. Het bedrag is afhankelijk van het geleden omzetverlies, dus een gemiddelde. Dit meldt de NOS op basis van verklaringen van Haagse ingewijden. De maatregel zal deel uitma ...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Ook in hotels geen alcohol meer na 20.00 uur

In bars en restaurants van hotels mag vanaf vanavond 20.00 uur geen alcohol meer worden geserveerd. Ook niet via roomservice. Hiermee trekt het kabinet de lijn met het verbod op de verkoop van alcohol in winkels tussen 20.00 en 07.00 uur door. In winkels is dat sinds vorige week woensdag niet meer t ...

Wet- en regelgeving KHN
KHN: Alcoholklok hotels wederom toppunt van symboolpolitiek

KHN heeft vol onbegrip kennis genomen van het kabinetsbesluit om vanaf vrijdagavond 23 oktober een alcoholklok voor hotels in te voeren. Volgens dit besluit mag er vanaf vanavond in hotels na 20:00 uur ook geen alcohol meer worden geschonken of genuttigd in publieke ruimten zoals in het restaurant o ...

Interview Longread
Martin Lindelauf met pensioen: een interview in 41 vragen, deel 4

Na 41 dienstjaren houdt Martin Lindelauf (61) het voor gezien. Hij laat de hotellerie achter zich. In 41 vragen portretteert Hospitality Management de gedreven hotelier. Dit is deel 4 uit de reeks, die uit vier delen bestaat. Let je extra op de kwaliteit van de bouw van een hotel? ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Wat vindt Sander Allegro ervan?
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: