Achterstallig onderhoud

Auteur: Redactie
Columns 11 februari 1998
Achterstallig onderhoud

Op tv maken schildersbedrijven er reclame voor. In moderne auto's gaat een lampje branden als ze naar de garage moeten. Veel gebouwen gaan er gebukt onder, en ook bedrijven kunnen er last van hebben: achterstallig onderhoud! Een serieus probleem. Heeft u er wel eens bij stilgestaan?

Ja, waarschijnlijk wel voor wat betreft uw auto, uw bedrijfspand en uw inventaris. Maar heeft u wel eens nagedacht over 'achterstallig onderhoud' van het belangrijkste bezit van uw bedrijf: u, uw partner en eventueel uw medewerkers? Wanneer bent u voor het laatst naar een training, cursus of seminar geweest? Ja, ja, daar heeft u geen tijd voor. Maar wees eens eerlijk en beantwoord de vraag nu eens. Een maand geleden, een jaar? Wat zegt u? Vijf tot tien jaar?

Alsof dat geen achterstallig onderhoud is! In deze snel veranderende samenleving zal iedere ondernemer zich periodiek moeten laten bijscholen en inspireren. Ga eens simpelweg een ander aanhoren; leg buiten het bedrijf uw oor te luisteren; ga mentale energie opdoen voor het nieuwe seizoen. Niet voor niets worden in dit land bij de CAO-besprekingen steeds meer opleidingsafspraken gemaakt. Doe dit voorjaar dus eens gek en ga op een cursus of training; of start een opleiding. Stimuleer uw medewerkers hetzelfde te doen.

Fit

Is uw organisatie in perfecte conditie? Wanneer heeft u voor het laatst een buitenstaander naar uw bedrijf laten kijken? Gewoon eens een kort onderzoekje. Laat uw bedrijf geen zaken liggen? Kan het na kleine ingrepen misschien veel beter? Is uw bedrijf wel zo gezond als u denkt? Misschien moet uw financiering wel worden aangepast; wellicht betaalt u veel te veel rente, of zijn er andere zaken die nodig een nieuw verfje nodig hebben. Hoe goed u er ook voor staat, het is voor elk bedrijf aan te raden om periodiek gewoon eens een 'conditietest' te laten afnemen. Misschien is dat iets voor u in deze winter, zodat u straks - als het er in het seizoen op aankomt - met een 'fitte organisatie' uw gasten optimaal kunt bedienen.

Ondernemen vraagt topprestaties. Topprestaties kunnen alleen worden geleverd wanneer u topfit bent. Volgens de Arbowet bent u in de toekomst verplicht om uw personeel periodiek te laten keuren. Wanneer bent uzelf voor het laatst medisch onderzocht? Heeft u weleens wat richtlijnen voor een iets gezonder leven meegekregen? Wanneer gaat u wat zorg aan uzelf besteden? Gewoon even doen deze winter.

Winterpremie

Ook uw gasten hebben dikwijls last van achterstallig onderhoud. Dat is een mooie reden om, samen met collegaondernemers, een leuk 'gezondheidsarrangement' op te stellen, of een lekker 'verwenarrangement'. U kunt dan net als de winterschilder een korting aanbieden.

'Granolarrangement', 'Gezonde Kleurarrangement', 'Afbeitsarrangement', ... Enfin, u bent zelf creatief genoeg. Ik zal er naar zoeken in de  kranten, de komende weken. Doe eens gek; dat is gezond.

Auteur: Hans van Spronsen

HM30JAAR HM301998

Overig nieuws