AF&BM: Interview met Suzanne de Zwaan

20 oktober 2015 |
AF&BM: Interview met Suzanne de Zwaan<

In oktober barst elk jaar de strijd om de felbegeerde titel ‘F&B Professional of the Year’ van de AF&BM weer los. De afgelopen jaren
zijn uiteenlopende winnaars de revue gepasseerd. Van de klassieke F&B manager tot aan de zelfstandige ondernemer, allemaal winnaars met een reden. Bent u benieuwd wat deze titel de winnaars heeft opgeleverd en hoe ze terugkijken op hun titel? Dat komt goed uit! De winnaars van de afgelopen vijf jaar worden namelijk speciaal voor u op deze site uitgelicht.

Foto: Suzanne de Zwaan werd in 2011 uitgeroepen tot 'F&B Professional of the Year'

Even voorstellen…
"Ik ben Suzanne de Zwaan (39), winnaar van de ‘F&B Professional of the Year 2011’. Toen ik won was ik F&B Manager van Hotel en Congres Centrum Papendal te Arnhem. Inmiddels ben ik doorgegroeid tot Hotel Manager van Park Hotel Amsterdam."

Waarom heb je meegedaan aan de wedstrijd?
"Als F&B Manager heb je vaak een belangrijke sleutelrol binnen een organisatie. In mijn geval speelde mijn rol zich voornamelijk op de achtergrond af. Mijn toenmalige directeur Stella van der Sluis heeft mij toen opgegeven via de AF&BM als kandidaat voor de titel van F&B Professional of the Year, omdat ze het tijd vond dat ik eens naar de voorgrond zou treden."

Wat maakte jou uniek ten opzichte van je medefinalisten?
"Ik heb tijdens het gehele proces geprobeerd zo dicht mogelijk bij mezelf te blijven. Tijdens de finale heb ik gesproken vanuit mijn eigen ervaring en ben in mijn antwoorden zo puur mogelijk gebleven, zonder uit te wijken naar de wereldproblemen. Mijn focus lag daarnaast op het overbrengen van mijn visie op het geweldige F&B vak. Kennelijk is dat goed gelukt."

Waarom is de titel bijzonder voor je en wat heeft de titel voor je betekend?
"Kort nadat ik won, ben ik gevraagd voor het AF&BM bestuur. Dat is echt gekomen doordat ik mee heb gedaan. Het jaar daaropvolgend werd ik zelfs voorzitter van de vereniging. Op deze manier heb ik toegang gekregen tot een uitgebreid netwerk met vernieuwende mensen en ben ik op hele andere plekken gekomen dan de jaren ervoor. Ik heb daarnaast niet alleen veel mensen vaktechnisch beter leren kennen, ook zijn er hierdoor persoonlijke vriendschappen ontstaan. Voordat ik meedeed werkte ik ruim tien jaar in het buitenland. Hierdoor moest ik, toen ik terugkwam, wat betreft het opbouwen van contacten weer van vooraf aan beginnen. Ik durf wel te zeggen dat ik vooral dankzij mijn rol bij de AF&BM een mooi netwerk heb gekregen in de horecawereld."

Hoe heeft de titel je tot nu toe geholpen in je carrière?
"Mijn huidige leidinggevende heb ik ontmoet tijdens een van de bijeenkomsten van de AF&BM. Hij sprak toen over het thema ‘concepten’ en door mijn rol als bestuurslid was ik de contactpersoon voor hem. Ik ontmoette hem en voelde direct een klik. Hij had mij blijkbaar ook onthouden en belde mij niet lang na de bijeenkomst op met de vraag of ik interesse had in een nieuwe uitdaging in het Park Hotel."

Als je andere vakgenoten zou moeten enthousiasmeren om mee te doen, wat zou je dan zeggen?
"Om eerlijk te zijn zou ik, als ik niet was opgegeven door mijn directeur, nooit zelf gedurfd hebben om mee te doen aan deze wedstrijd. Ik had echt dat zetje in de rug nodig van hem. Er zijn nog steeds hotelmanagers die netwerkbijeenkomsten zonde van hun tijd vinden. Aan hen zou ik willen zeggen dat het echt belangrijk is dat jong talent binnen de organisatie een platform krijgt. In mijn geval heeft het managementteam van Papendal zich enorm ingespannen om mij te helpen met mijn pitch voor de finale. Dit heeft ervoor gezorgd dat mijn onzekerheid tijdens dat proces werd weggenomen. Talentvolle medewerkers die meedoen krijgen op deze manier ook een breder beeld van wat er gebeurt in de hotellerie. En last but not least is het niet alleen goed voor de genomineerde medewerker om mee te doen aan deze wedstrijd, maar krijgt het bedrijf waar hij of zij werkzaam is ook nog eens een behoorlijke spin-off."

Wilt u een inspirerende collega of iemand uit het dynamische F&B vak opgeven voor de titel van ‘F&B Professional of the Year’? Geef dan via "info@afbm.nl"
Voor meer informatie over de AF&BM F&B professional of the Year award 2016 kunt u kijken op de site.
Julia Bos

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Interview Longread
Interview: Martin Hendricks, Black Label Hotels

Martin Hendricks, een ‘Sittardenaar’ in hart en nieren, ging in 2018 zijn eigen weg, nadat hij brak met zijn zakenpartner Danny Keppels, met wie hij onder de vlag van Estate Management Group een aantal zeer aantrekkelijke hotel- en evenementenlocaties in de portefeuille had. Het gaat goe...

Tech Advertorial
''Doe je gast een aanbieding tijdens het openen van de hoteldeur''

Dolf Mulder, de onbetwiste slotenkoning van Nederland, steekt zijn nek uit. Waar zijn bedrijf Hotek Hospitality Group bij vrijwel iedere hotelier bekend is vanwege de kwalitatief hoogstaande hotelsloten, doet hij tegenwoordig meer. Veel meer... De vriendelijke innovator vertelt over de nieuwe mogeli...

Economie
QL Hotels & Restaurants overgenomen door EHM Group

Met ingang van het nieuwe jaar zal QL Hotels & Restaurants worden voortgezet als onafhankelijk onderdeel van EHM Group. Het samenwerkingsverband van exclusieve hotels en restaurants, actief in 9 Europese landen en met bijna 140 leden, komt per 1 januari 2020 onder leiding van Sander Allegro. ...

Personalia
Sander Allegro nieuwe algemeen directeur van QL Hotels

Sander Allegro, vaste columnist voor Hospitality Management, maakte zojuist via social media bekend dat hij per 1 januari 2020 aan de slag gaat als algemeen directeur van QL Hotels. Hieronder lees je de bekendmaking van Sander, die hij op Facebook plaatste: 'Per 1 januari 2020 ga ik aan de sl...

Achtergronden Internationaal
Virtuoso feliciteert awardwinnende topmanagers

Wereldwijd reisnetwerk Virtuoso feliciteert de vijf leden en adviseurs van het reisbureau die de EMEA netwerkprijzen voor innovatie, leiderschap en verkoopkracht hebben gewonnen. De Virtuoso EMEA Member Awards tonen leden die het kaliber van het talent binnen het netwerk illustreren. De winnaars wer...

Opening Internationaal
Louvre Hotels Group opent twee hotels in ‘Le Belaroïa’

Louvre Hotels Group zet zijn ontwikkelingsstrategie voort door uit te breiden op belangrijke locaties. Deze keer richten zij zich in Montpellier specifiek op Le Belaroïa, een complex van 9000 m2, ontworpen door de Franse architect Manuelle Gautrand. In dit complex worden voor het eerst in Frank...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: