Airbnb: Maastricht bij 20 topbestemmingen voor volgend jaar

15 oktober 2019 | Thijs Jacobs

Nog op zoek naar een unieke reisbestemming voor 2020? Airbnb onthult op basis van de huidige reserveringsgegevens 20 verrassende bestemmingen en verborgen parels wereldwijd. Van postindustriële cultuursteden als Milwaukee en Guadalajara tot nieuwe bestemmingen die meeliften op de groei van het ecotoerisme.

Maar ook het Nederlandse Maastricht heeft een plek weten te bemachtigen in deze lijst. Uit het onderzoek blijkt verder dat plekken waar grote evenementen plaatsvinden, zoals de lancering van de Mars 2020 Rover vanaf Cape Canaveral en de vele surfwedstrijden in het Braziliaanse Ubatuba, heel populair zijn. Hieronder vind je de 20 trending Airbnb bestemmingen voor 2020, gebaseerd op de toename van het aantal reserveringen in vergelijking met het jaar ervoor.

Milwaukee (Wisconsin, VS)

Toename van 729% ten opzichte van het jaar ervoor 

Milwaukee organiseert volgend jaar de Democratic National Convention, de bijeenkomst van de Democratische Partij van de Verenigde Staten, en staat bovenaan onze lijst met populairste bestemmingen. Deze prachtige historische stad aan het Michiganmeer ontsnapt vaak aan de aandacht, maar heeft allerlei leuke bars en restaurants en tal van culturele hotspots, zoals het door Calatrava ontworpen Milwaukee Art Museum. Tel daar de bijna 170 kilometer aan schitterende fietspaden bij op, en je begrijpt waarom Milwaukee tegenwoordig zo in trek is bij Airbnb-gasten.

Bilbao (Spanje)

Toename van 402% ten opzichte van het jaar ervoor

Bilbao heeft zich op bewonderenswaardige wijze van een weinig aantrekkelijke stad tot een bloeiende cultuur hotspot ontwikkeld. Toen het door Frank Gehry ontworpen Guggenheim Museum in 1997 zijn deuren opende, stond de stad meteen op de kaart. Sindsdien is de Baskische hoofdstad booming en in 2018 zelfs uitgeroepen tot Europese stad van het jaar. Bezoekers kunnen genieten van een levendige eetcultuur, adembenemende architectuur en een uniek stadsgezicht. Volgend jaar is Bilbao ook een topbestemming voor voetballiefhebbers: dit is namelijk een van de steden waar het EK voetbal wordt gehouden.

Buriram (Thailand)

Toename van 383% ten opzichte van het jaar ervoor 

In de landelijke Thaise provincie Buriram bevinden zich een aantal bijzondere overblijfselen van de Khmer. Het bekendste monument is het Phanom Rung-tempelcomplex, dat qua grandeur niet onderdoet voor het veel beroemdere Angkor Wat in Cambodja. Maar deze provincie biedt meer dan alleen oude ruïnes: in 2018 werd op het Chang International Circuit voor het eerst de MotoGP gereden, hetzelfde circuit waar ook elk jaar de marathon van Buriram plaatsvindt. Voor volgend jaar maart staat de MotoGP opnieuw op de agenda. 

Sunbury (Victoria, Australië)

Toename van 356% ten opzichte van het jaar ervoor 

Sunbury ligt even ten noordwesten van Melbourne en is bij de lokale bevolking geliefd om de natuur, de wijngaarden en de Victoriaanse architectuur. Maar Sunbury staat vooral bekend als de plaats waar de felst begeerde crickettrofee, The Ashes, vandaan komt. In 2020 verwacht Sunbury aardig wat cricketfans, omdat in Melbourne het Wereldkampioenschap Twenty20 wordt gehouden.

Roemenië

Toename van 298% ten opzichte van het jaar ervoor

Roemenië is met zijn ongerepte heuvels en oude plattelandsdorpjes de ideale bestemming voor mensen die graag het gebaande pad verlaten. Zo vindt je er onder meer de best bewaarde oerbossen van Europa en kun je geweldige hikes of wandelingen maken in het natuurgebied de Karpaten.

Xi'an (China) 

Toename van 255% ten opzichte van het jaar ervoor

Van Xi'an wordt vaak gezegd dat het de bakermat van de Chinese beschaving is. De meeste mensen kennen de stad van het Terracottaleger: een enorme verzameling aardewerken soldaten uit de oudheid, die in 1974 door boeren werd ontdekt. Tegenwoordig is de hoofdstad van de Chinese provincie Shaanxi een gastronomische smeltkroes en een ideale bestemming voor liefhebbers van historische monumenten, vandaar ook de bijnaam 'Openluchtmuseum van China'. Voor 2020 heeft deze oude stad iets nieuws in petto: 30 toeristische avondtours door Xi'an, compleet met optredens en een bezoek aan een van de avondmarkten.

Eugene (Oregon, VS)

Toename van 213% ten opzichte van het jaar ervoor 

Deze middelgrote stad in de staat Oregon biedt veel meer dan je van een stad van deze omvang zou denken. Veel multinationals zijn hier begonnen, en de stad staat tegenwoordig bekend als culinaire hotspot van Oregon. Vanwege de schitterende natuur trekt Eugene al jaren milieubewuste mensen aan, die er mede voor hebben gezorgd dat hier een groot aanbod aan biologische eetgelegenheden te vinden is. Maar daar blijft het niet bij: Eugene is van plan om volgend jaar volledig klimaatneutraal te worden. In de zomer van 2020 vinden hier bovendien de Olympische kwalificatiewedstrijden atletiek plaats, die veel toeschouwers trekken.

Luxemburg

Toename van 167% ten opzichte van het jaar ervoor 

Dit kleine land in Europa heeft ondanks zijn geringe oppervlak veel te bieden. Zo is de stad Luxemburg in 1994 op de werelderfgoedlijst van Unesco geplaatst vanwege zijn betoverende historische centrum boven op een rots. Buiten de stad vind je bossen, heuvels, middeleeuwse kastelen, rotsen met kloven, lieflijke dorpjes en uiteraard ook uitmuntende wijngaarden.

Guadalajara (Mexico)

Toename van 158% ten opzichte van het jaar ervoor

De op een na grootste stad van Mexico wordt vaak over het hoofd gezien, maar krijgt gelukkig steeds vaker de erkenning die het verdient. Guadalajara is wat rustiger dan het hectische Mexico-Stad en heeft allerlei interessante bezienswaardigheden, zoals de koloniale architectuur in de hippe wijk Chapultepec en een groot aantal musea en festivals. Bovendien heeft deze milieubewuste stad een opvallend initiatief gelanceerd dat fietsers en wandelaars ruim baan geeft op wegen waar normaal gesproken alleen auto's rijden.

Vanuatu

Toename van 140% ten opzichte van het jaar ervoor

Deze pittoreske eilandengroep ligt circa 3500 kilometer ten oosten Australië en staat bekend om zijn ruige eilanden, verlaten stranden en schitterende onderwaterleven. Vanuatu bestaat uit meer dan 80 eilanden en heeft de hoogste taaldichtheid per hoofd van de bevolking ter wereld: binnen deze archipel worden meer dan 100 talen gesproken. Ook is er van alles te doen, van wandelen op een vulkaan tot duiken in ongelooflijk helder water.  

Cali (Colombia)

Toename van 137% ten opzichte van het jaar ervoor

De Salsa-hoofdstad van de wereld heeft natuurlijk een bruisende muziek- en danscultuur, maar ook het rijke Afro-Colombiaanse erfgoed draagt een steentje bij aan de geheel eigen caleño-vibe van deze stad. Cali heeft duidelijk flair. Daarnaast heeft deze smeltkroes van inheemse, Europese en Afrikaanse culturen ook tropische invloeden: door de ligging op ongeveer 1000 meter boven zeeniveau is het overdag heerlijk warm en koelt het 's avonds af tot een aangename temperatuur.

Cape Canaveral (Florida, VS)

Toename van 136% ten opzichte van het jaar ervoor 

Deze kaap in Florida is vooral bekend vanwege het Cape Canaveral Air Force Station, maar heeft daarnaast maar liefst 115 kilometer strand en drie beschermde natuurgebieden: Canaveral National Seashore, Merritt Island National Wildlife Refuge en Sebastian Inlet State Park. In juli 2020 staat Cape Canaveral wederom wereldwijd in de belangstelling, dit keer vanwege de lancering van de Rover in het kader van het Mars 2020 Exploration Program van NASA.

Aberdeen (Schotland)

Toename van 119% ten opzichte van het jaar ervoor

Aberdeen ligt in het noordoosten van Schotland en staat bekend als de granieten stad vanwege de vele gebouwen die uit deze steensoort zijn opgetrokken. De op twee na grootste stad van Schotland is prachtig om te zien, maar heeft daarnaast nog veel meer te bieden: fijne restaurants, galeries en musea, een ruig kustlandschap en romantische ruïnes op het platteland. En net als veel andere bestemmingen op onze lijst heeft Aberdeen grootse duurzaamheidsplannen om de CO2-uitstoot drastisch te verlagen.

Courtenay (British Columbia, Canada)

Toename van 114% ten opzichte van het jaar ervoor

Courtenay ligt in de prachtige Comox Valley op Vancouver Island en is de ideale uitvalsbasis voor wie graag de natuur in trekt. Dit charmante stadje wordt omringd door hoge bergen met groene weiden en lieflijke dorpjes, en is een geliefde bestemming van milieubewuste reizigers: de lokale overheid wil het milieu minder belasten en heeft daarvoor een aantal doelen gesteld, onder meer voor een lagere uitstoot van broeikasgassen.

Ubatuba (Brazilië)

Toename van 108% ten opzichte van het jaar ervoor 

Met meer dan 100 stranden is Ubatuba de onbetwiste surfhoofdstad van de staat São Paulo. Het hele jaar door worden hier talloze surfwedstrijden georganiseerd. Ubatuba en de directe omgeving zijn vanwege de prachtige kustlijn en ongerepte natuur populair bij de inwoners van São Paulo. Het gebied heeft ook een uitgebreid netwerk van wandelpaden door het weelderige Atlantische regenwoud.

Les Contamines-Montjoie (Frankrijk)

Toename van 108% ten opzichte van het jaar ervoor 

Het prachtige dorpje Les Contamines bevindt zich in het centrum van het Mont Blanc-gebied. Het ligt ingeklemd tussen de bekende wintersportplaatsen Chamonix en Megève en is in de zomer de ideale uitvalsbasis voor bergbeklimmers. In de winter komen skiërs hier uiteraard volop aan hun trekken. In dit schilderachtige dorpje staan veel oude boerderijen die prachtig in hun oude luister zijn hersteld.

Tokio (Japan)

Toename van 103% ten opzichte van het jaar ervoor 

Tokio is dan wel geen onbekende bestemming, maar mede dankzij de komende Olympische Zomerspelen is het volledig terecht dat deze stad op de lijst met populaire bestemmingen staat. Volgend jaar juli en augustus verwelkomt Japan voor de vierde keer de beste sporters ter wereld. De op één na grootste metropool ter wereld heeft een veelomvattend plan opgesteld om van de Spelen een milieuvriendelijk evenement te maken. Speerpunten zijn minder energieverbruik, een lagere CO2-uitstoot en de inzet van hernieuwbare energie, openbaar vervoer en energiezuinige voertuigen.

Kerala (India) 

Toename van 95% ten opzichte van het jaar ervoor 

Veel reizigers vinden Kerala de meest betoverende deelstaat van Zuid-India. De kust met palmbomen, de heuvels met koffieplantages en een prachtig uitzicht op de Arabische Zee vormen een oase van rust in dit drukke land. Kerala is met zijn vele stranden, meren, bergen en watervallen niet alleen een mooie, maar ook een milieuvriendelijke bestemming: de staat heeft een programma voor verantwoord toerisme opgezet om inwoners en toeristen van de cultuur en natuur te laten genieten, en die tegelijkertijd in stand te houden.

Malindi (Kenia)

Toename van 88% ten opzichte van het jaar ervoor

Dit levendige stadje is met zijn inwoners van Afrikaanse, Arabische en Europese afkomst een ware smeltkroes. Voor de kust van dit historische havenstadje vol palmbomen ligt het Malindi Marine National Park, dat met zijn gevarieerde zeeleven en prachtige koraalriffen een geweldige duikplek is. Malindi staat onder meer bekend om de Swahili-architectuur, vers gevangen vis en het natuurfenomeen Marafa Depression, ook wel bekend onder de naam Hell's Kitchen. Deze plek is dan ook veel meer dan alleen een relaxte badplaats. Kenia neemt bovendien ingrijpende maatregelen voor het behoud van onze planeet: op de onlangs gehouden VN-klimaattop heeft Kenia toegezegd om tussen nu en 2021 twee miljard bomen te planten en de energie-efficiëntie met drie procent per jaar te laten toenemen.

Maastricht (Nederland)

Toename van 55% ten opzichte van het jaar ervoor 

Als afsluiter van deze lijst, ook een Nederlandse bestemming. Op de 20e plaats staat namelijk Maastricht, een stad met een groot aantal historische gebouwen: in heel Nederland heeft alleen Amsterdam er meer. Maastricht heeft een rijke romeinse geschiedenis, een wirwar aan smalle straatjes en tal van musea. In maart 2020 wordt hier bovendien een van de grootste kunstbeurzen ter wereld gehouden, TEFAF Maastricht.
 

Over Airbnb

Airbnb is opgericht in 2008 en wil een wereld creëren waarin iedereen zich overal ter wereld thuis kan voelen door een gezonde manier van reizen die lokaal, authentiek, divers, inclusief en duurzaam is. Airbnb maakt hiervoor op een unieke wijze gebruik van technologie om wereldwijd miljoenen mensen de kans te geven met hun ruimte, passie of talent geld te verdienen als ondernemer in de horeca- en toerismebranche. Op de accommodatiemarktplaats van Airbnb staan inmiddels meer dan zeven miljoen unieke accommodaties in meer dan 100.000 steden en 191 landen en regio's. Daarnaast bieden Airbnb Experiences een nooit eerder geziene toegang tot lokale gemeenschappen en hobby's in de vorm van 40.000 unieke, ambachtelijke activiteiten van hosts in meer dan 1.000 markten in steden over de hele wereld. Het platform van Airbnb brengt mensen met elkaar in contact en dat brengt voordelen met zich mee voor alle belanghebbenden, waaronder verhuurders, gasten, medewerkers en de gemeenschappen waar Airbnb actief is.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Interview
16 jaar geleden in Hospitality Managemen: Tolmeijer en Monaco

Hospitality Management blaast dit jaar dertig kaarsjes uit. Dat mag gevierd worden en dat doen we dan ook uitgebreid! Iedere week publiceert de redactie een verhaal uit vervlogen tijden op de website. Deze week een interview uit 2006 met Bas Tolmeijer en Francesco Monaco, directeuren van het Euro ...

Hotelketens Mice
Postillion Hotels opent hotel en congrescentrum in Den Haag

Postillion Hotels breidt uit naar Den Haag. Op maandag 15 maart 2021 opent het Meeting Centre van 2000 m2 in HSK Offices, naast Holland Spoor. In januari 2022 gaat het volledige Convention Centre van ruim 6500 m2 met een congrescapaciteit van 1400 personen plenair open. Postillion heeft de intentie ...

Achtergronden
De stelling van de maand: De MICE-markt wordt en blijft hybride

In deze nieuwe rubriek 'De Stelling van de Maand' publiceert de redactie van Hospitality Management iedere eerste vrijdag van de maand een scherpe stelling waarop u als hotelier kunt reageren: JA of NEE. De antwoorden worden verzameld en de resultaten worden gedeeld. De eerste stelling luidt ...

Den Haag
Intell Hotel Den Haag Marina Beach is open

Direct aan het Noorderstrand ligt het dertien verdiepingen tellende Inntel Hotels Den Haag Marina Beach. Dit gloednieuwe strandhotel met het thema strand en haven beschikt over 226 luxe hotelkamers, Bar & Brasserie Willem I, Spa Flow en Meetings & Events zalen. Het hotel is een eyecatcher aa ...

Horeca naar de stembus deel vijf: D66

Op 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar die verkiezingen analyseert de redactie van Hospitality Management wat de grote politiek partijen voor ondernemend Nederland in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Het zijn roerige tijden voor horecaonder ...

Landal GreenParks verliest 35 procent omzet in 2020

Landal GreenParks heeft zich in 2020 – ondanks de coronacrisis – goed staande gehouden en wist haar positie als marktleider te handhaven, mede dankzij een sterke zomer met hoge bezettingscijfers en forse investeringen in marketing en op de parken. De uitstekende zomerprestaties maakte ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: