Airbnb schiet grote hotelbedrijven voorbij

21 januari 2015
Airbnb schiet grote hotelbedrijven voorbij

Airbnb heeft de grote hotelbedrijven inmiddels ingehaald wat betreft waarde, die toegekend is door investeerders. In concrete termen zal Airbnb de
grote hotelmerken op korte termijn ook ingehaald hebben op het gebied van boekingen, aldus een recent rapport van Barclays.

*1 miljoen kamers*
De beschikbare kamers schoten omhoog: van 300.000 in februari 2014 naar 1 miljoen in december 2014. Ter vergelijking: IHG is het grootste hotelbedrijf in Europa en had 698.000 kamers in zijn portfolio. Marriott maakte juist bekend dat het aantal kamers in het portfolio zal stijgen naar 1 miljoen.

*Boekingen lopen achter*
De vergelijking is enigszins scheef, aangezien veel van de aangeboden kamers op Airbnb niet het gehele jaar te boeken zijn. Ook de daadwerkelijke boekingen lopen achter: Airbnb zou 37 miljoen boekingen per jaar binnenhalen, terwijl IHG afgelopen jaar 177 miljoen boekingen verwerkte.

*Game-changer*
Toch lijkt Airbnb een 'game-changer' en een blijver. In 2015 zal Airbnb naar verwachting het aantal boekingen verdrievoudigen en binnen een paar jaar is Airbnb de grootste hotelbedrijven voorbijgeschoten. Eind 2016 zal Airbnb naar verwachting 129 miljoen overnachtingen per jaar genereren. In New York heeft Airbnb nu al 17,2% van alle beschikbare kamers in beheer. In Parijs 11,9%, en in Londen 10,4%. Slechts 10% van de boekingen via Airbnb is van zakelijke reizigers.

"#AIRBNB":http://www.hospitality-management.nl/?q=airbnb&x=zoeken

~Thijs Jacobs~

Overig nieuws