Alleen top-hotellerie India ziet lonen stijgen

9 april 2010 |
Alleen top-hotellerie India ziet lonen stijgen<

In India zijn de afgelopen twee jaar de salarissen bij de topbedrijven in de hospitality-branche gemiddeld met 4-7% gestegen, ondanks de wereldwijde economische recessie. De recessie kwam echter hard aan voor werknemers bij de lager geclassificeerde bedrijven in deze sector. Dit blijkt uit onderzoek van consultancyfirma HVS naar beloningen en salarissen in de Indiase hotelsector. Salarissen werden gekort op alle niveaus nadat de gastenaantalen en de kamerprijzen een verpletterend dieptepunt bereikten. De grootste klappen vielen echter onder de resident managers. Hun salaris werd tot 46% gekort en veel hotels hieven deze positie zelfs op.

Onderzoek
Het onderzoek van HVS spitste zich toe op 200 hotels, verspreid over 52 markten. De onderzoekers concludeerden dat er een promotietrend was onder de resident managers bij hotels, waarbij er vervolgens niet meer voor een vervanger werd gezorgd. Ook andere belangrijke functies binnen de hotels bleven niet buiten schot , zoals financial controllers, executive chefs, sales and marketing en general managers. Deze posities zagen een salarisdaling van 4 tot 12%. Deze daling werd versneld door de opkomst van budget- en ecomony hotels die lagere salarissen hanteren en promotiekansen voor hun personeel uit de weg gaan.

Loonsverhoging
De enige categorie├źn die wel een loonsverhogingen zagen van 4-7% waren de functies front office, human resources, housekeeping, F&B en hoofd ingenieurs, aangezien hotelketens menen dat deze professionals gestimuleerd mogen worden omdat op deze vlakken de omzet wordt gerealiseerd. Een senior leidinggevende bij HVS voegde hier aan toe dat de loonsverhoging in het F&B domein vooral plaatsvinden doordat restaurants en -ketens professionals uit de hotellerie proberen te werven door middel van aantrekkelijke salarispakketten.

Op de terugweg
Als de economie zich hersteld keren de toeristen terug en gaan bezettingscijfers weer omhoog. Kamerprijzen moeten het recordniveau van 2007 nog maar zien te bereiken, veel middenklasse en vijfsterrenhotels kondigen al weer grootse uitbreidingsplannen aan in belangrijke urbane gebieden, aldus Patu Keswani, managing director van Lemon Hotels.



Nienke van Haasteren

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Economie Amsterdam Interview
Hoe komt Amsterdam uit de crisis? Reinier van Dantzig (D66) zoekt kwaliteitstoerist

Het contrast kán niet groter. Van een overvolle stad in 2019 naar een angstvallig stil Amsterdam in de zomer van 2020. Het massatoerisme verdween en de hotels in de hoofdstad blijven leeg. Terwijl het COVID-19 virus de hotellerie in zijn greep houdt, worden er plannen gesmeed om Amsterdam in ...

Economie Interview
Barbara Baarsma: "Amsterdamse hotels moeten serieus nadenken over transformatie"

Barbara Baarsma is econome en directievoorzitter van Rabobank Amsterdam. Bovendien is zij hoogleraar economie aan de Universiteit van Amsterdam. Naast haar werk bij de Rabobank is Barbara Baarsma hoogleraar toegepaste economie aan de Universiteit van Amsterdam. Ook is zij voorzitter van de Bankraad ...

Achtergronden
TheaterHotel De Oranjerie start met Dinner Theater Shows

Velen hebben het theater al te lange tijd moeten missen, maar daar komt verandering in! De Oranjerie gaat vanaf 2 oktober elk weekend een Dinner Theater Show organiseren. In een intieme setting op de bühne van de theaterzaal zorgt De Oranjerie voor een uniek en avondvullend programma. Terwij...

Interview Longread
Interview Pieter Elbers (KLM): "De fase direct na het vaccin is cruciaal"

Captain of industry Pieter Elbers (CEO KLM) en éminence grise Roberto Payer (Waldorf Astoria en Hilton Amsterdam) strijden tegen de gevolgen van de coronacrisis. Midden in die crisis ontmoeten ze elkaar in Amsterdam. De luchtvaart en de hotellerie wordt hard geraakt door de wereldwijde pandem...

Amsterdam Culinair
Taiko, in het Conservatorium Hotel, heropent en serveert Hiramasa Kingfish

Taiko, het bekroonde restaurant van Executive Chef Schilo van Coevorden, heropent op 30 september haar deuren voor hotelgasten en bezoekers. Na het succes van de Red King Crab, Wagyu, Wasabi en Soja menu’s, heeft het veelgeprezen modern-Aziatische restaurant van het Conservatorium hotel in Ams...

Internationaal Coronacrisis
Coronacrisis: 5 grootste hotelketens ter wereld verloren 25 miljard aan waarde

De uitbraak van het coronavirus heeft elke sector over de hele wereld getroffen, maar de hotelindustrie behoort tot de zwaarst getroffen sectoren. Hoewel de hotels verhoogde veiligheids- en hygiënemaatregelen hebben genomen, en voorzichtig zijn heropend voor het zomerse reisseizoen, kan het her...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Wat vindt Sander Allegro ervan?
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: