Amsterdamse hoteliers in actie voor leefbare stad

9 oktober 2018 | Thijs Jacobs

Vrijdag 5 oktober kwamen ruim tachtig hoteliers uit Amsterdam en omgeving samen tijdens het seminar circulaire hotels. In de circulaire economie is verspilling verleden tijd. Afval bestaat niet meer; alles is een grondstof en maakt deel uit van een kringloop. De circulaire economie is een must voor een waardevolle toekomst, omdat grondstoffen schaars worden. Hotels kunnen een  belangrijke rol spelen om de circulaire economie in Amsterdam te versnellen, bijvoorbeeld door voedselverlies aan te pakken, hergebruik te stimuleren of onnodige verpakkingen tegen te gaan.

Belangrijke rol

Dat hotels deze belangrijke rol zelf ook zo ervaren, bleek uit de grote belangstelling voor het seminar ‘Grondstof tot nadenken – seminar circulaire hotels’ in het energieneutrale Hotel Jakarta Amsterdam. Hotels kregen niet alleen inzicht in maatregelen die ze ieder voor zich kunnen nemen, maar ze maakten ook  afspraken om gezamenlijk aan de slag te gaan en de krachten te bundelen. Zo komt er een Hospitality Charter: gezamenlijke inkoopvoorwaarden om onnodige verpakkingen terug te dringen. Ook bundelt een aantal hotels hun sinaasappelschillen en koffiedik om dit te kunnen gebruiken als grondstof voor hotelzeep.

Er zijn meer dan 400 hotels in de stad. Elk hotel heeft tientallen leveranciers en allerlei afvalstromen. Als zij circulair inkopen en hun afval als grondstof beschouwen, kunnen ze als opdrachtgever heel veel invloed uitoefenen en een belangrijke bijdrage leveren aan de circulaire economie.

Koplopergroep Circulaire Hotels Amsterdam

Het seminar is een initiatief van de gemeente Amsterdam en de Koplopergroep Circulaire Hotels. De groep bestaat uit twaalf ambitieuze Amsterdamse hotels die hun sporen rond duurzaamheid al verdienden en die nieuwe stappen willen zetten. Zij onderzoeken samen met de gemeente Amsterdam wat de hotels kunnen bijdragen aan een circulaire economie en vooral: hoe ze daarin samen kunnen optrekken.

De kennis en ervaring die deze Koplopergroep Circulaire Hotels op deed, deelden ze tijdens het seminar via zeven interactieve workshops. Van letterlijk met de handen in het afval (sorteerproef) tot het uitvoeren van een spel rond oplossingen om voedselverlies om te zetten in voedselwinst. In onderstaand filmpje vertelt de koplopergroep over de kansen en uitdagingen van de circulaire economie en over de koplopergroep zelf.

Deelnemers

Deelnemers aan de Koplopergroep zijn: Ambassade Hotel Amsterdam, Amsterdam Tropen Hotel, Conscious Hotels, DoubleTree by Hilton Amsterdam Centraal Station, Hotel Jakarta Amsterdam, Hotel V, QO Amsterdam, Stayokay Amsterdam, The Albus, Mercure Amsterdam Centre Canal District, The Student Hotel, Hotelschool The Hague.

Stappenplan

De Koplopergroep ontwikkelde samen met de gemeente Amsterdam de infographic ‘Circulair hotel in de stad; kansen en stappen’. Hierin staan meer dan veertig circulaire maatregelen en een stappenplan met zeven stappen die hotels kunnen zetten richting een circulaire bedrijfsvoering.

Doe mee

Met een duurzame visie, doorzettingsvermogen en co-creatie met onverwachte partijen kan circulair ondernemen zeker de standaard worden. Wilt u meer weten of ook meedoen? Stuur een e-mail naar f.karsten@amsterdam.nl.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Amsterdam Opening
Groot feest voor toekomstige werknemers nhow Amsterdam RAI

In het eerste kwartaal van 2020 opent nhow Amsterdam RAI haar deuren. Dit spraakmakende hotel gelegen naast RAI Amsterdam beschikt over 650 kamers en is daarmee het grootste nieuwbouwhotel in de Benelux. Dit vraagt om hospitality toptalenten die een essentiële bijdrage leveren aan het verb...

Advertorial
Te veel spatwater of te koud in de inloopdouche?

Te veel spatwater of te koud in de inloopdouche? Daar heeft HÜPPE een aantal praktische oplossingen voor. Zodat de warmte beter in de doucheruimte blijft hangen en er minder water op de vloer komt. Tevens zijn de oplossingen ook toepasbaar op andere merken. Vast of beweegbaar segment voor in...

Culinair
Coperto Restobar in Zwolle is erkend met een Bib Gourmand

Chef-kok Remco Jansen en zijn brigade zijn er dolgelukkig mee: “Al sinds de opening twee jaar geleden hebben we de ambitie om op dit niveau te acteren. We konden niet gelukkiger zijn nu het is gelukt om daadwerkelijk beloond te worden met een Bib.” De nieuwe Bib Gourmand restaurantgid...

Wet- en regelgeving
Loondoorbetaling bij ziekte en re-integratie wordt duidelijker

Veel werkgevers in de horeca hebben moeite met de verplichting om het loon door te betalen van zieke werknemers. Ook zijn zij verantwoordelijk voor de re-integratie, al zijn zij zich daar vaak niet van bewust. Om werkgevers te ontzorgen, komt er per 1 januari 2020 een nieuw pakket aan maatregelen...

Hotelketens
Leonardo Boutique Hotel komt naar Nederland

Een aantal weken na de officiële opening van het eerste Leonardo Royal Hotel in Nederland, heeft Fattal Hotel Group bekend gemaakt ook het merk ‘Leonardo Boutique’ in Amsterdam te introduceren. Vanaf april 2020 zal Apollo Museumhotel Amsterdam City Centre, na een half jaar durende r...

Hotelketens Internationaal
Ruby Hotels vindt vermogende investeerder en zet in op grote groei

De Otto-familie heeft een aandeel van 25% verworven in de Ruby hotelgroep. De overname vond plaats in het kader van een kapitaalsverhoging. Ruby Hotels is in 2013 opgericht als een 'Lean Luxury hotelgroep' en exploiteert momenteel zeven Ruby hotels. Nog eens tien hotels zijn in aanbouw of wo...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: