Amsterdamse hoteliers in actie voor leefbare stad

9 oktober 2018 | Thijs Jacobs

Vrijdag 5 oktober kwamen ruim tachtig hoteliers uit Amsterdam en omgeving samen tijdens het seminar circulaire hotels. In de circulaire economie is verspilling verleden tijd. Afval bestaat niet meer; alles is een grondstof en maakt deel uit van een kringloop. De circulaire economie is een must voor een waardevolle toekomst, omdat grondstoffen schaars worden. Hotels kunnen een  belangrijke rol spelen om de circulaire economie in Amsterdam te versnellen, bijvoorbeeld door voedselverlies aan te pakken, hergebruik te stimuleren of onnodige verpakkingen tegen te gaan.

Belangrijke rol

Dat hotels deze belangrijke rol zelf ook zo ervaren, bleek uit de grote belangstelling voor het seminar ‘Grondstof tot nadenken – seminar circulaire hotels’ in het energieneutrale Hotel Jakarta Amsterdam. Hotels kregen niet alleen inzicht in maatregelen die ze ieder voor zich kunnen nemen, maar ze maakten ook  afspraken om gezamenlijk aan de slag te gaan en de krachten te bundelen. Zo komt er een Hospitality Charter: gezamenlijke inkoopvoorwaarden om onnodige verpakkingen terug te dringen. Ook bundelt een aantal hotels hun sinaasappelschillen en koffiedik om dit te kunnen gebruiken als grondstof voor hotelzeep.

Er zijn meer dan 400 hotels in de stad. Elk hotel heeft tientallen leveranciers en allerlei afvalstromen. Als zij circulair inkopen en hun afval als grondstof beschouwen, kunnen ze als opdrachtgever heel veel invloed uitoefenen en een belangrijke bijdrage leveren aan de circulaire economie.

Koplopergroep Circulaire Hotels Amsterdam

Het seminar is een initiatief van de gemeente Amsterdam en de Koplopergroep Circulaire Hotels. De groep bestaat uit twaalf ambitieuze Amsterdamse hotels die hun sporen rond duurzaamheid al verdienden en die nieuwe stappen willen zetten. Zij onderzoeken samen met de gemeente Amsterdam wat de hotels kunnen bijdragen aan een circulaire economie en vooral: hoe ze daarin samen kunnen optrekken.

De kennis en ervaring die deze Koplopergroep Circulaire Hotels op deed, deelden ze tijdens het seminar via zeven interactieve workshops. Van letterlijk met de handen in het afval (sorteerproef) tot het uitvoeren van een spel rond oplossingen om voedselverlies om te zetten in voedselwinst. In onderstaand filmpje vertelt de koplopergroep over de kansen en uitdagingen van de circulaire economie en over de koplopergroep zelf.

Deelnemers

Deelnemers aan de Koplopergroep zijn: Ambassade Hotel Amsterdam, Amsterdam Tropen Hotel, Conscious Hotels, DoubleTree by Hilton Amsterdam Centraal Station, Hotel Jakarta Amsterdam, Hotel V, QO Amsterdam, Stayokay Amsterdam, The Albus, Mercure Amsterdam Centre Canal District, The Student Hotel, Hotelschool The Hague.

Stappenplan

De Koplopergroep ontwikkelde samen met de gemeente Amsterdam de infographic ‘Circulair hotel in de stad; kansen en stappen’. Hierin staan meer dan veertig circulaire maatregelen en een stappenplan met zeven stappen die hotels kunnen zetten richting een circulaire bedrijfsvoering.

Doe mee

Met een duurzame visie, doorzettingsvermogen en co-creatie met onverwachte partijen kan circulair ondernemen zeker de standaard worden. Wilt u meer weten of ook meedoen? Stuur een e-mail naar f.karsten@amsterdam.nl.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Wet- en regelgeving KHN
KHN: Alcoholklok hotels wederom toppunt van symboolpolitiek

KHN heeft vol onbegrip kennis genomen van het kabinetsbesluit om vanaf vrijdagavond 23 oktober een alcoholklok voor hotels in te voeren. Volgens dit besluit mag er vanaf vanavond in hotels na 20:00 uur ook geen alcohol meer worden geschonken of genuttigd in publieke ruimten zoals in het restaurant o ...

Achtergronden Coronacrisis
Horecaondernemers krijgen eenmalig 2500 euro overheidssteun

De horecabedrijven die vanwege de coronacrisis gesloten zijn, kunnen een eenmalige uitkering van gemiddeld 2500 euro tegemoetzien. Het bedrag is afhankelijk van het geleden omzetverlies. Dit meldt de NOS op basis van verklaringen van Haagse ingewijden. De maatregel zal deel uitmaken van het derde st ...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Ook in hotels geen alcohol meer na 20.00 uur

In bars en restaurants van hotels mag vanaf vanavond 20.00 uur geen alcohol meer worden geserveerd. Ook niet via roomservice. Hiermee trekt het kabinet de lijn met het verbod op de verkoop van alcohol in winkels tussen 20.00 en 07.00 uur door. In winkels is dat sinds vorige week woensdag niet meer t ...

Interview Longread
Martin Lindelauf met pensioen: een interview in 41 vragen, deel 4

Na 41 dienstjaren houdt Martin Lindelauf (61) het voor gezien. Hij laat de hotellerie achter zich. In 41 vragen portretteert Hospitality Management de gedreven hotelier. Dit is deel 4 uit de reeks, die uit vier delen bestaat. Let je extra op de kwaliteit van de bouw van een hotel? ...

Columns
Column Ewout Hoogendoorn: Het nut van data is nul

‘72 procent van de grotere ondernemingen is er nog niet in geslaagd om een datagedreven cultuur te creëren. Dat getal zal onder MKB-bedrijven nog veel hoger uitvallen’. Veel bedrijven investeren erin, maar zijn dus niet niet in staat een cultuurverandering tot stand te brengen. Hoe ...

Opening Internationaal
Ruby Hotels: een derde hotel in Londen én uitbreiding in Wenen

Ruby Hotels heeft vertrouwen in de toekomst. Ondanks de huidige uitdagende tijd waarin ook deze hotelgroep hard geraakt wordt door de gevolgen van Covid-19, wordt er nog steeds uitgebreid. Zowel in het openen van nieuwe hotels als in het uitbreiden van bestaande. Meet Ruby Zoe! Na de succesvol ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Wat vindt Sander Allegro ervan?
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: