Amsterdamse hoteliers in actie voor leefbare stad

9 oktober 2018 | Thijs Jacobs

Vrijdag 5 oktober kwamen ruim tachtig hoteliers uit Amsterdam en omgeving samen tijdens het seminar circulaire hotels. In de circulaire economie is verspilling verleden tijd. Afval bestaat niet meer; alles is een grondstof en maakt deel uit van een kringloop. De circulaire economie is een must voor een waardevolle toekomst, omdat grondstoffen schaars worden. Hotels kunnen een  belangrijke rol spelen om de circulaire economie in Amsterdam te versnellen, bijvoorbeeld door voedselverlies aan te pakken, hergebruik te stimuleren of onnodige verpakkingen tegen te gaan.

Belangrijke rol

Dat hotels deze belangrijke rol zelf ook zo ervaren, bleek uit de grote belangstelling voor het seminar ‘Grondstof tot nadenken – seminar circulaire hotels’ in het energieneutrale Hotel Jakarta Amsterdam. Hotels kregen niet alleen inzicht in maatregelen die ze ieder voor zich kunnen nemen, maar ze maakten ook  afspraken om gezamenlijk aan de slag te gaan en de krachten te bundelen. Zo komt er een Hospitality Charter: gezamenlijke inkoopvoorwaarden om onnodige verpakkingen terug te dringen. Ook bundelt een aantal hotels hun sinaasappelschillen en koffiedik om dit te kunnen gebruiken als grondstof voor hotelzeep.

Er zijn meer dan 400 hotels in de stad. Elk hotel heeft tientallen leveranciers en allerlei afvalstromen. Als zij circulair inkopen en hun afval als grondstof beschouwen, kunnen ze als opdrachtgever heel veel invloed uitoefenen en een belangrijke bijdrage leveren aan de circulaire economie.

Koplopergroep Circulaire Hotels Amsterdam

Het seminar is een initiatief van de gemeente Amsterdam en de Koplopergroep Circulaire Hotels. De groep bestaat uit twaalf ambitieuze Amsterdamse hotels die hun sporen rond duurzaamheid al verdienden en die nieuwe stappen willen zetten. Zij onderzoeken samen met de gemeente Amsterdam wat de hotels kunnen bijdragen aan een circulaire economie en vooral: hoe ze daarin samen kunnen optrekken.

De kennis en ervaring die deze Koplopergroep Circulaire Hotels op deed, deelden ze tijdens het seminar via zeven interactieve workshops. Van letterlijk met de handen in het afval (sorteerproef) tot het uitvoeren van een spel rond oplossingen om voedselverlies om te zetten in voedselwinst. In onderstaand filmpje vertelt de koplopergroep over de kansen en uitdagingen van de circulaire economie en over de koplopergroep zelf.

Deelnemers

Deelnemers aan de Koplopergroep zijn: Ambassade Hotel Amsterdam, Amsterdam Tropen Hotel, Conscious Hotels, DoubleTree by Hilton Amsterdam Centraal Station, Hotel Jakarta Amsterdam, Hotel V, QO Amsterdam, Stayokay Amsterdam, The Albus, Mercure Amsterdam Centre Canal District, The Student Hotel, Hotelschool The Hague.

Stappenplan

De Koplopergroep ontwikkelde samen met de gemeente Amsterdam de infographic ‘Circulair hotel in de stad; kansen en stappen’. Hierin staan meer dan veertig circulaire maatregelen en een stappenplan met zeven stappen die hotels kunnen zetten richting een circulaire bedrijfsvoering.

Doe mee

Met een duurzame visie, doorzettingsvermogen en co-creatie met onverwachte partijen kan circulair ondernemen zeker de standaard worden. Wilt u meer weten of ook meedoen? Stuur een e-mail naar f.karsten@amsterdam.nl.

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks alle hotelupdates

Overig nieuws

NH Hotels Interview Longread
Interview: vierde nhow geopend in Marseille

nhow, het nieuwste merk van de Spaanse hotelketen NH, begint serieuze vormen aan te nemen. Na Rotterdam, Berlijn en Milaan, opende afgelopen september nhow Marseille. Hospitality Management was erbij en aanschouwde de ambitieuze toekomstplannen van een merk dat zich liever niet laat bundelen. &ldquo...

Interieur Advertorial
Interieurarchitect Arnie van Dun maakt statement met Grand Hotel Valies

Op het moment van schrijven van deze bijdrage zet interieurarchitect Arnie van Dun de laatste 'puntjes op de i' van de inrichting van Grand Hotel Valies in Roermond. De inspiratiebron voor de inrichting van dit hotel vindt hij in de Amerikaanse Art Deco stijl uit de jaren ’30. We sprek...

Advertorial
All-in-One oplossingen: een zegen voor de moderne hotelier

De moderne hotelier heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in informatietechnologie. De groeiende afhankelijkheid van OTA’s als Booking.com en Expedia, de prijsdruk van privé-verhuurders en de veeleisendheid van klanten vragen om een efficiënte en kostenbesparende operati...

Culinair
Het Roode Koper treedt toe tot Alliance Gastronomique

Landgoed – Hotel – Restaurant Het Roode Koper in Leuvenem is toegetreden tot de restaurantvereniging Alliance Gastronomique. Tijdens het Alliance eindejaarsfeest op maandagavond 10 december in Hotel Okura in Amsterdam heeft de inauguratie plaatsgevonden. Onder leiding van Onno Kokme...

Economie
Stijging aantal hotelovernachtingen in Nederland zet door

De toename van het toerisme heeft ook in 2018 doorgezet. Naar verwachting van ABN AMRO komt het aantal logies-overnachtingen dit jaar uit op 116,4 miljoen: een stijging van ruim 4% ten opzichte van het jaar ervoor. De sterkste toename is dit jaar in Groningen (+24%), Friesland (+7%) en Noord-Holland...

Tech Advertorial
Rendementsverbetering voor hotels dankzij totaaloplossing

Wie de afgelopen jaren de hotelbranche op de voet heeft gevolgd, moet constateren dat de hotel-ICT een enorme vlucht heeft genomen. Van reserveringsystemen tot cloudmanaged wifi en slimme securityoplossingen, de mogelijkheden zijn oneindig en bovendien flexibel en efficiënt. Maar hoe zit het...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks alle hotelupdates

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: