Amsterdamse hoteliers in actie voor leefbare stad

9 oktober 2018 | Thijs Jacobs
Amsterdamse hoteliers in actie voor leefbare stad

Vrijdag 5 oktober kwamen ruim tachtig hoteliers uit Amsterdam en omgeving samen tijdens het seminar circulaire hotels. In de circulaire economie is verspilling verleden tijd. Afval bestaat niet meer; alles is een grondstof en maakt deel uit van een kringloop. De circulaire economie is een must voor een waardevolle toekomst, omdat grondstoffen schaars worden. Hotels kunnen een  belangrijke rol spelen om de circulaire economie in Amsterdam te versnellen, bijvoorbeeld door voedselverlies aan te pakken, hergebruik te stimuleren of onnodige verpakkingen tegen te gaan.

Belangrijke rol

Dat hotels deze belangrijke rol zelf ook zo ervaren, bleek uit de grote belangstelling voor het seminar ‘Grondstof tot nadenken – seminar circulaire hotels’ in het energieneutrale Hotel Jakarta Amsterdam. Hotels kregen niet alleen inzicht in maatregelen die ze ieder voor zich kunnen nemen, maar ze maakten ook  afspraken om gezamenlijk aan de slag te gaan en de krachten te bundelen. Zo komt er een Hospitality Charter: gezamenlijke inkoopvoorwaarden om onnodige verpakkingen terug te dringen. Ook bundelt een aantal hotels hun sinaasappelschillen en koffiedik om dit te kunnen gebruiken als grondstof voor hotelzeep.

Er zijn meer dan 400 hotels in de stad. Elk hotel heeft tientallen leveranciers en allerlei afvalstromen. Als zij circulair inkopen en hun afval als grondstof beschouwen, kunnen ze als opdrachtgever heel veel invloed uitoefenen en een belangrijke bijdrage leveren aan de circulaire economie.

Koplopergroep Circulaire Hotels Amsterdam

Het seminar is een initiatief van de gemeente Amsterdam en de Koplopergroep Circulaire Hotels. De groep bestaat uit twaalf ambitieuze Amsterdamse hotels die hun sporen rond duurzaamheid al verdienden en die nieuwe stappen willen zetten. Zij onderzoeken samen met de gemeente Amsterdam wat de hotels kunnen bijdragen aan een circulaire economie en vooral: hoe ze daarin samen kunnen optrekken.

De kennis en ervaring die deze Koplopergroep Circulaire Hotels op deed, deelden ze tijdens het seminar via zeven interactieve workshops. Van letterlijk met de handen in het afval (sorteerproef) tot het uitvoeren van een spel rond oplossingen om voedselverlies om te zetten in voedselwinst. In onderstaand filmpje vertelt de koplopergroep over de kansen en uitdagingen van de circulaire economie en over de koplopergroep zelf.

Deelnemers

Deelnemers aan de Koplopergroep zijn: Ambassade Hotel Amsterdam, Amsterdam Tropen Hotel, Conscious Hotels, DoubleTree by Hilton Amsterdam Centraal Station, Hotel Jakarta Amsterdam, Hotel V, QO Amsterdam, Stayokay Amsterdam, The Albus, Mercure Amsterdam Centre Canal District, The Student Hotel, Hotelschool The Hague.

Stappenplan

De Koplopergroep ontwikkelde samen met de gemeente Amsterdam de infographic ‘Circulair hotel in de stad; kansen en stappen’. Hierin staan meer dan veertig circulaire maatregelen en een stappenplan met zeven stappen die hotels kunnen zetten richting een circulaire bedrijfsvoering.

Doe mee

Met een duurzame visie, doorzettingsvermogen en co-creatie met onverwachte partijen kan circulair ondernemen zeker de standaard worden. Wilt u meer weten of ook meedoen? Stuur een e-mail naar f.karsten@amsterdam.nl.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Achtergronden
De stelling van de maand: De MICE-markt wordt en blijft hybride

In deze nieuwe rubriek 'De Stelling van de Maand' publiceert de redactie van Hospitality Management iedere eerste vrijdag van de maand een scherpe stelling waarop u als hotelier kunt reageren: JA of NEE. De antwoorden worden verzameld en de resultaten worden gedeeld. De eerste stelling luidt ...

Columns David Bakker
Column: Stop de leegloop 2.0

De kop van dit artikel (nee niet mijn behaarde gezicht) heb ik gestolen van Sander Allegro. In zijn column in de Kersteditie van Hospitality Management uitte hij zijn zorgen over de hotelprofessionals die de branche verlaten. Veel hospitality professionals verlaten noodgedwongen de branche, maar ...

Interview
15 jaar geleden in Hospitality Management: Tolmeijer en Monaco

Hospitality Management blaast dit jaar dertig kaarsjes uit. Dat mag gevierd worden en dat doen we dan ook uitgebreid! Iedere week publiceert de redactie een verhaal uit vervlogen tijden op de website. Deze week een interview uit 2006 met Bas Tolmeijer en Francesco Monaco, directeuren van het Euro ...

Hotelketens Mice
Postillion Hotels opent hotel en congrescentrum in Den Haag

Postillion Hotels breidt uit naar Den Haag. Op maandag 15 maart 2021 opent het Meeting Centre van 2000 m2 in HSK Offices, naast Holland Spoor. In januari 2022 gaat het volledige Convention Centre van ruim 6500 m2 met een congrescapaciteit van 1400 personen plenair open. Postillion heeft de intentie ...

Ondernemen
Zelfs nu het hotel vol dankzij online marketing 

Nu de nabijheid is vervangen door (gepaste) afstand, is het meer dan ooit belangrijk om contact te onderhouden met je doelgroep. Daar zijn verschillende online mogelijkheden voor, maar e-mailmarketing is een uiterst effectief instrument gebleken. Terwijl veel hotels door een diep dal gaan, heeft ...

Horeca naar de stembus deel zes: ChristenUnie

Op 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar die verkiezingen analyseert de redactie van Hospitality Management wat de grote politieke partijen voor ondernemend Nederland in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Het zijn roerige tijden voor horecaonde ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: