Bent u ook al genennt?

Auteur: Redactie
Columns Hans van Spronsen 13 december 1997
Bent u ook al genennt?

Nog even, dan is het zover. Nee, ik bedoel niet de sfeervolle dagen aan het einde van het jaar, en ook niet die lekkere winter die eraan komt. Ik heb het over dat stukje nieuwe wetgeving. Op 1 januari 1998 komen wij met ons allen voor een heel nieuw en uitdagend traject te staan: de ARBO-wet. Ondanks dat het al lang geleden is aangekondigd, heb ik het gevoel dat deze wet ons toch gaat overvallen. Vanaf 1 januari 1998 dient u namelijk aan tal van regels op het gebied van de arbeidsomstandigheden te voldoen. Apparatuur, meubilair en tal van andere zaken dienen te voldoen aan de NEN-norm. Die norm geeft aan of een bepaald bedrijfsmiddel voldoet aan de eisen die gesteld worden in de ARBO-wet.

En bent u al op cursus geweest? Of was u al bedrijfshulpverlener van huis uit? Er dient namelijk vanaf 1 januari aanstaande altijd een bedrijfshulpverlener in uw bedrijfspand aanwezig te zijn. Alleen EHBO is niet meer voldoende. Zo komen er steeds meer regels op u af. Gelukkig had u al een verzuimregistratie, een verzuimbeleid en een ARBO-dienst, anders zou u zich daar ook nog zorgen over moeten maken. En die periodieke keuringen van uw medewerkers? Ach, daar komt u ook wel uit. Is dit tot nu toe allemaal nieuw voor u, dan wordt het opschieten. Bel even met uw brancheorganisatie of de arbeidsinspectie in uw regio.

Genoeg geklaagd. Want eigenlijk moeten we niet zeuren. In onze bedrijfstak zijn het juist de mensen die ons product maken tot wat het echt is. De software (= mensen) is nu eenmaal vele malen belangrijker dan de hardware. Toch blijven wij ongelooflijk veel investeren in hardware. Toch hebben we in het verleden nauwelijks geld geïnvesteerd in onze mensen. Het is dus eigenlijk hoog tijd dat wij meer aandacht gaan geven aan de 'mens' in onze organisatie. Daarnaast is gebleken uit vele onderzoeken in de afgelopen jaren, dat gezonde mensen aanzienlijk gelukkiger zijn. Dat welbevinden is weer in het belang van iedere onderneming in de gastvrijheidsindustrie, want gelukkige mensen hebben een positieve instelling en stralen dat ook uit naar uw gast. Zo worden uw medewerkers nog meer ambassadeur van uw bedrijf. En dat komt zeker het bedrijf ten goede.

Het is natuurlijk wel te hopen dat door de tijd de scherpe kantjes van deze wetgeving zullen worden afgeslepen. Overdreven regeltjes die in de praktijk niet werkzaam blijken te zijn, zullen hopelijk naar de achtergrond verdwijnen.

Denk trouwens eens aan de nieuwe mogelijkheden die deze wetgeving u biedt. Uw ruim 600.000 collegaondernemers zullen na de eerste maanden van 1998 wel volledig ARBO-moe zijn. Zij zijn dan helemaal toe aan een verkwikkend weekeinde 'er tussen uit'. Wie kan dat beter verzorgen dan u? U begrijpt uw collegaondernemers immers beter dan wie dan ook, en bent een specialist in het verwennen van de mens. Wat te denken van een arrangement als 'ARBO VERWEN(S)WEEKEND'. Even onbeperkt slechte dingen doen; lekker eten en lekker drinken; even niet denken aan de periodieke keuringen.

Auteur: Hans van Spronsen 

HM30JAAR HM301997

Overig nieuws