Biermarkt moet worden ontgrendeld

29 augustus 2012
Biermarkt moet worden ontgrendeld

Het onderzoek van EIM waaruit blijkt dat weinig Nederlandse cafés per jaar wisselen van brouwerij, is voor directeur KHN Lodewijk van der Grinten dé bevestiging dat de biermarkt op slot zit.

*Kaken op elkaar*
Van der Grinten gaf aan dat men geschrokken reageerde bij de publicatie van de eerste cijfers bij het eerste rapport. Volgens de directeur besloten de brouwers om vervolgens hun kaken op elkaar te houden in de hoop dat het zou overwaaien. Maar zelfs kartelafspraken en het dagvaarden van de vier grootste brouwers heeft niet geleid tot verbeteringen in de markt.

*Behoefte aan transparantie*
"De markt is scheef gegroeid, er moet iets aan gebeuren. Dit onderzoek van de EIM bewijst dat de markt nog op slot zit. Ondanks de goede woorden van de brouwers, komen we er niet uit. Er moet een marktmeester komen. Er is behoefte aan transparantie op de markt. Er zijn 15 miljoen consumenten die teveel betalen", lichte Van der Grinten toe in zijn toespraak.

*NMa met maatregelen*
KHN roept daarom de NMa op om maatregelen te nemen om de horecabiermarkt in beweging te krijgen. NMa moet maatregelen nemen tegen de horecabiercontracten van Heineken die onder de huidige marktomstandigheden concurrentiebeperkend uitwerken. De mogelijkheid voor andere brouwerijen om horecaondernemers langdurig te vinden, bijvoorbeeld via afnamebedingen, moet zij ook beperken.

~Myrtille Vromans~Overig nieuws