Blog Renée Cohen: Brexit is kans voor Brusselse hotellerie

Columns 20 juli 2016
Blog Renée Cohen: Brexit is kans voor Brusselse hotellerie

De oorspronkelijke openingsdatum van het Hilton Garden Inn Brussels Louise, 1 juni, is gepasseerd en de nieuwe openingsdatum van 4 augustus aanstaande. Daar zit ik dan wekelijks in een hotel dat zo goed als klaar is. Toch vreemd… De meubels zitten nog in het plastic, de bedden zijn niet opgemaakt, de koffiemachine werkt nog niet, het servies, bestek en glazen zijn nog niet geleverd en behalve het Management Team zijn er nog geen medewerkers.

Verdwaalde gast

De meest merkbare activiteit ligt bij de werklui, die met een lange lijsten van afwerkpunten door het hotel lopen. Dat gaat toch op een iets andere manier en in een ander tempo dan wanneer het hotel al vol met gasten zou zijn geweest. Ook zij hebben nu tot begin augustus om het hotel op te leveren en dat is misschien maar goed ook. Heel af en toe komt er een verdwaalde gast het hotel binnenlopen, op zoek naar een kamer of een kopje koffie.

Businessplan 2017

Juli en augustus zijn voor hotels de maanden waarin het businessplan ter voorbereiding op het budget wordt gemaakt. Ook voor het Hilton Garden Inn Brussel Louise wordt het businessplan 2017 geschreven. Centriq hotelmanagement heeft samen met het hotelmanagement een pre-openingsplan gemaakt met de strategieën, de openingsactiviteiten en een budget voor 2016. De template voor 2017 is klaar en wordt door de nieuwe sales & revenue manager, samen met de general manager en ondersteund door ons opgeleverd.

 

Brexit betekent vergadering

Voor een deel van 2016 en “zeker en vast” ook voor 2017 zijn er twee belangrijke omgevingsfactoren die de strategieën en dus ook het hotelbudget zullen beïnvloeden. Wat blijft en wordt de impact van (potentiele) terroristische aanslagen in Brussel (en de rest van West-Europa). De tweede factor is de impact van de Brexit op de economische ontwikkelingen en op de hotelbezetting in Brussel.

 

Dat de terroristische dreiging een impact heeft op het toeristische groepensegment deze zomer, hebben we gemerkt. Veel intercontinentale tour operators hebben hun Europese rondreizen geannuleerd. Het individueel toerisme naar Brussel komt slechts mondjesmaat weer op gang. In welke mate zal dit nog impact hebben op het budget voor 2017?

Is de Brexit een bedreiging?

Ook de onzekerheid rondom de Brexit is een bedreiging, maar het goede nieuws voor Brussel is dat dezelfde Brexit heel veel extra vergaderingen naar Brussel brengt. Dus voor Brussel is de Brexit op korte termijn goed nieuws. En er is nog meer goed nieuws. Voor het eerst sinds de aanslagen zijn er twee citywide congressen voor mei 2017 in Brussel bevestigd. Brussel komt er langzaam maar zeker weer bovenop, maar we houden ons hart vast.

 

Renée Cohen heeft een eigen Strategisch Hotel Adviesbureau (SHARC) voor commerciële projecten, interim management en functionele coaching. Voor meer informatie www.sharc.nu of volg het LinkedIn profiel van SHARC.

Overig nieuws