Chefs(R)Evolution in Zwolle in beeld

4 juni 2012
Chefs(R)Evolution in Zwolle in beeld

Zwolle is twee dagen lang het gastronomisch epicentrum geweest tijdens de eerste editie van "Chefs®Evolution.":http://www.chefsrevolution.com/ In Theater De Spiegel werd het tijd voor 'let's change the culinary world'.

*Tijd voor Nederland*
De organisatie van het tweedaagse evenement was in handen van Jonnie en Thérèse Boer. Jonnie Boer, chef-kok van het driesterrenrestaurant Librije in Zwolle, geeft al diverse demonstraties in het buitenland. "Ik vond het tijd dat we in Nederland ook zoiets zouden doen", licht de chef-kok toe. Thérèse Boer besteedde op het evenement aandacht aan de gastvrijheid. "Het gaat niet alleen om het bord, het is ook een stukje gastvrijheid. We hebben prikkels bedacht om iedereen wakker te schudden, voor bijvoorbeeld een goede communicatie tussen de zwarte en witte brigade." Het gastronomische festival werd in samenwerking met het team van CHEF-SACHE georganiseerd. Met dit evenement wordt duidelijk dat het culinaire niveau van Nederland de aandacht verdient van Europa.

*Achttien sterren****
Dat bleek uit de sterrenkoks die aanwezig waren op de tweede dag van het evenement. Sergio Herman*** van restaurant Oud Sluis, Joan Roca*** van El Celler de Can Roca uit Spanje, Elena Arzak*** van restaurant Arzak in Spanje, Christian Bau*** van Restaurant SchlossBerg uit Duitsland en Sven Elverfeld*** eigenaar van restaurant Aqua in Duitsland, gaven kookdemonstraties. Boer*** gaf ook een demonstratie.

*Duodemonstratie Herman en Boer*
Op 4 juni gaf Sergio Herman een duokookdemonstratie met Jonnie Boer. Herman:"Ik ben trots dat wij zulke mooie producten hebben in Nederland. En ik vind dat wij hele goede chef-koks hebben." "Ik vind het dan ook een eer om hier om 4.00 ’s ochtends te arriveren om met Jonnie op het podium te staan", grapte de chef-kok. Ondanks dat de koks elkaar weinig spreken is het respect en de waardering voor elkaar groot. Boer: "We zijn wel verschillend. We hebben allebei een andere keuken en natuurlijk een andere regio waar we de producten vandaan halen. Desondanks liggen we toch dicht bij elkaar. Herman: "We volgen elkaar in elkaars sporen."

*Eigen filosofie*
Herman krijgt inspiratie van de kookkunsten van Boer, maar blijft terughoudend. "Ik bezoek niet vaak andere restaurants meer. Ik wil niet afgeleid worden, maar graag blijven bij mijn eigen filosofie, mijn eigen stijl. Er wordt teveel gekopieerd. De kracht van de chef is juist om je eigen ding te doen en herkenbaar te zijn. Dat hoeft niet met toeters en bellen." Typisch voor de Nederlandse keuken is dat 'we durven te flirten met de wereld'. De Nederlandse keuken experimenteert en probeert nieuwe producten uit.

*Boerenmarkt*
Naast de kookdemonstraties was er ook een boerenmarkt. Boeren en leveranciers uit de regio promoten hun producten. Er werden ook wijn-spijs demo's gegeven door Gilles Faëlens, eigenaar Bacchantes Wijnimport, samen met Masterchef presentator Alain Caron. Masterclasses stonden op het programma, proefwedstrijden, producten van partners werden gepresenteerd en meer. Kortom: Zwolle was het culinaire epicentrum voor culinair Nederland tijdens de eerste editie van Chefs®Evolution.

*Chefs®Evolution in beeld*
De redactie was op de tweede dag van het evenement aanwezig.



~Myrtille Vromans~



Overig nieuws