Column: De wijze les van Ike

Auteur: David Bakker
Columns David Bakker 10 februari 2023
Column: De wijze les van Ike

“Plans are worthless, but planning is everything.” De Amerikaanse generaal en latere president Dwight D. Eisenhower, liefkozend Ike genoemd, was een van de militaire breinen achter Operatie Overlord, de operatie die we later D-day zijn gaan noemen. De openingsquote is van hem. Met de kennis van nu kunnen we stellen dat de operatie geslaagd is. Een goed uitgekiend en uitgevoerd plan en het startschot om Europa te bevrijden.

Maar lang niet alles liep gesmeerd tijdens deze iconische militaire operatie. Bij Omaha Beach bijvoorbeeld misten de lucht- en zeebombardementen hun doelen, net als de raketbeschieting. Gevolg: de 29ste en de 1ste Divisie verloren duizenden militairen. Een inschattingsfout of verkeerde planning ligt hieraan ten grondslag.

Gelukkig gaan hotelondernemers niet over levens, hoewel u als werkgever zeer zeker te maken hebt met het (werk)geluk van het personeel. Wie gelukkig is op z'n werk, is dat thuis vaak ook. Die invloed heb je en dat is mooi. Zet dat goed in, want gelukkige werknemers zijn goud waard. Het zijn ambassadeurs voor je bedrijf en hebben een hoge vorm van loyaliteit.

De quote van Eisenhower is niet uit de lucht gegrepen. Als hotelondernemer maakt u plannen. Dat zijn plannen voor vandaag en plannen voor de zakelijke groep van volgende week die bij u komt vergaderen. Maar ook marketingplannen voor Pasen die nu al in volle gang zijn en een meerjarenplan over welke investeringen wanneer worden gedaan en welke (ver)bouwwerkzaamheden op korte en lange termijn worden verricht. Een slordige zeven ballen dienen tegelijkertijd in de lucht gehouden te worden.

Als Eisenhower geen president of generaal was geworden, was hij de ideale kandidaat om binnen een hotelketen de functie van chain supply manager op zich te nemen. Hij zou in elk geval zijn tijd ver vooruitlopen. In een notendop zorgt een chain supply manager ervoor dat alle processen binnen een hotel, of andere organisaties, zo soepel mogelijk verlopen. Dat is essentieel voor grotere hotelketens. Van inkoop en relatiebeheer tot marketing, productie en planning. De constante vraag die zo een manager zich stelt: waar kan het beter en waar kan het efficiënter? Koren op de molen van iedere ondernemer.

Maar ook voor kleinere organisaties heeft deze manier van denken een toegevoegde waarde. Zo'n chain supply manager aannemen is een wat lastige opgave in deze krappe arbeidsmarkt, maar aspecten van deze functie eigen maken, dient iedere ondernemer. De plannen zijn mooi, nu nog inplannen! Met dank aan generaal Eisenhower.

David Bakker is hoofdredacteur van het vakblad Hospitality Management. Reageren? Graag! david.bakker@uitgeverijps.nl of via LinkedIn.

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.