Column Ewout Hoogendoorn: Amsterdam het duurst?

1 oktober 2012 | Ewout Hoogendoorn

Te laat geboekt; uiteindelijk een late vlucht die veel vertraging had door de mist in München.  Daar zijn ze zo slim geweest om een nieuwe luchthaven 40 kilometer buiten de stad te bouwen, in een moerasgebied waar het vaak mistig is. Met Schiphol is dat min of meer per ongeluk gegaan, maar in München was het boze opzet. Men koesterde de hoop dat de stad naar de luchthaven toe zou groeien. Om een beetje te helpen, hebben ze een immense Messe gebouwd op de plek van de oude luchthaven, tussen de stad en de nieuwe luchthaven in.

In Nederland leeft dat idee al jaren: de RAI verplaatsen naar Schiphol en Schiphol in zee te leggen. Op de plek van de RAI kun je dan hoogwaardige woningen bouwen. Ach ja, in München hebben ze het aangedurfd.

Maar wat heeft het ze gebracht? In ieder geval een ‘Messestadt’ waar  de RAI minstens vier keer in kan. Zo’n Expo Real met 37.000 bezoekers (1.000 uit Nederland!) en 1700 exposanten uit 31 landen, op 64.000 vierkante meter; dat is toch andere koek dan bijvoorbeeld onze Provada met 22.000 bezoekers (voornamelijk Nederlandse) en 300 standhouders op 20.000 vierkante meter. En die Messe zit toch minstens twintig keer per jaar een paar dagen stampvol.

Het leidt dan natuurlijk wel tot piekbezettingen in de hotels. Men zet gewoon een bordje bij de receptie: "Wir haben zurzeit Messe." Dat betekent dat de prijzen minimaal zijn verdriedubbeld. Ik heb een eigen zaak, dus let vanzelf wat meer op de kleintjes. Alleen gaat het niet meer om ‘kleintjes’. Ik had een achteraf hotelletje geboekt in de omgeving Hauptbahnhof. De taxichauffeur, die alle hotels daar in die straat wél kende, kende dit onderkomen. Uiteindelijk toch wel: "Ach ja, das ist ein ganz süsses kleines Hotel, und die leute sind sehr net."

Het was schoon en functioneel; verder wil je er niet dood gevonden worden, maar dat was ook precies mijn criterium. De 'süsse kleine Preis' die ik daarvoor mocht betalen was 280 euro voor één nacht. Als ik daar al van schrok... Iemand anders bekende bedremmeld dat hij in het Courtyard by Marriott had geboekt: twee nachten van 550 euro per stuk. Hij had er nog één willen annuleren, vanwege een gewijzigd schema. Dat mocht, maar hij kreeg geen geld terug.

In Amsterdam blijven de hoteliers daar alleen maar van dromen. We blijven lekker kneuterig klein denken, en als de IBC niet meer past, of het cardiologencongres meer gasten wil huisvesten, dan laten we ze gewoon naar München gaan.
 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Interview Longread
Leo Hollman: ''Al die nieuwe hotelkamers zijn funest voor de bezettingsgraad''

Grand Hotel Karel V is het meest iconische hotel van Utrecht, alhoewel pas in 1992 werd begonnen aan de grondige renovatie van het Rijksmonument dat daarvoor nog een in verval geraakt - en gekraakt - complex was. Hoe anders is het nu: alle 121 kamers worden dadelijk grondig gerenoveerd en qua statuu...

Personalia
Eric van der Heijden nieuwe General Manager resort Hof van Saksen

Bij resort Hof van Saksen in Drenthe, onderdeel van Landal GreenParks, is Eric van der Heijden benoemd tot General Manager. Hij volgt Roland Rozenbroek op, die zich per 1 mei a.s. gaat richten op hospitality-ondersteuning van nieuwe projecten en op uitbreiding van Hof van Saksen. Eric van der Hei...

Hotelbouwplannen
Nieuwbouw van hotel met 349 kamers in Hoofddorp

Voor een locatie op bedrijventerrein De President te Hoofddorp is door Trae Architect een duurzaam hotel ontworpen. Naast 349 kamers van wisselende grootte omvat het complex onder andere een receptie met lobby, ontbijtzaal, restaurant, bar, keukens, vergaderruimten, fitnessruimte en amusementsruimte...

Bezorgen Achtergronden
Open brief TheFork naar aanleiding van ophef uitzending Rambam

Naar aanleiding van de Rambam-uitzending van januari wil TheFork reageren op beschuldigingen die tijdens de uitzending werden geuit. Hierbij delen we deze brief van TheFork, waarin ook de werkwijze van KHN richting de media wordt bekritiseerd. Om een gedetailleerd en volledig beeld te kunnen sch...

Food Advertorial
Food Waste Challenge: Best Practice

Nederlandse restaurants en hotels kunnen gezamenlijk jaarlijks 61 miljoen kilo voedselverspilling vermijden en daarmee 582 miljoen euro besparen. Dit is maandag 13 januari bekend gemaakt tijdens de slotdag van de Food Waste Challenge op de Horecava. De Food Waste Challenge is een door Rabobank georg...

Hilton Hotelketens
Hilton lanceert nieuw merk: Tempo

Hilton heeft met Tempo een nieuw merk in de markt gezet. De Amerikaanse keten meldt echter nog niet wanneer het eerste Tempo-hotel zal openen. Inmiddels telt Hilton achttien merken, waaronder DoubleTree en Waldorf Astoria, zo lezen we op zakenreis.nl. Verenigde Staten Tempo richt zich op de jo...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: